Vážený pane Sókrate,

Zdravím Vás srdečně, též zdravím paní Xantypu a syny, doufám, že jste při těch nepokojích v Athénách v pořádku a že jste všichni zdrávi, já vím, že tam máte starosti, a doufám, že Vás moc nezdržím a že můj dopis ani nebudete pokládat za nemístnou drzost.

Dlouho jsem se odhodlávala napsat Vám, neboť vím, že si tuze rád děláte z lidí legraci a že máte zvláště spadeno na lidi, kteří se domnívají, že jsou ve svém oboru mistry. Tak mě napadlo, že třebas odpovíte též nějakým žertem a ukážete, jak málo toho vím. Inu víte, já bych se ani neurazila, neboť toho vím opravdu velice málo, ba dokonce bych i připustila, že vím, že nevím nic, nechci ovšem, aby  to vypadalo jako pochlebování a snaha se zalíbit, takže připouštím, že toho velice mnoho nevím. A to je též důvod, proč jsem si dovolila napsat Vám a pozeptat se na několik věcí. Prosím, na chvíli si představte, že stojíme například na tržišti a poučte mne, jako jste poučoval každého, kdo se s Vámi zastavil.

 

Prosím, řekněte mi, jak je možné, že Vy, takový moudrý muž, jste si za přátele vybral tak  nemravné a vratké druhy, jakými je například Alkibiadés, který neváhal pro osobní slávu zavléci Athény do zničující války, zradit je Spartě, pak opět zradit Spartské a pak postupně zradit kdekoho. Velmi toužil po Vašem přátelství, ba dokonce po milostném vztahu, ale ani jeho oddanost k Vám ho neuchránila pokušení moci a slávy, těch hodnot, kterými Vy pohrdáte jako věcmi nicotnými.

 

Prosím, řekněte mi, jak je to možné, že Vás, tak zbožného muže obviňovali, že nevěříte v bohy, a proč říkali, že kazíte mládež? Nebylo to spíše proto, že jste ctihodné spoluobčany zlobil svými otázkami na kdejakém tržišti a pěkně veřejně ukazoval, jak jsou hloupí? Nebo to bylo proto, že jste popudil své kolegy, profesionální filosofy, neboť jste za své hovory nebral palmáre a raději jste se živil řezbářstvím, a tím jim kazil ceny? Nebo jste pohněval nějakého mocného demagóga, nebo zbabělého velitele od vojska, neboť jste byl sám v bitvách statečný, a každý si vedle Vás připadal nutně jako sketa a trouba?

 

Prosím, řekněte mi, jak se to mohlo stát, že v tak slavném městě jako jsou Athény, ve městě plném filosofů a umělců a vynikajících politiků se našlo tolik rozumných a úctyhodných občanů, aby mohli odhlasovat rozsudek nad Vámi? To přece nebyla nějaká lůza, nějací nepřátelé Athén a nepřátelé moudrosti, a přece uvalili na Vás trest smrti a na Athény pak nesmrtelnou hanbu. Prosím, můžete mi tedy říci, čím to je, že tolik slušných lidí udělá něco tak hanebného, a ještě se domnívá, že koná jen dobro?

 

Prosím, řekněte mi, proč jste odmítl uprchnout po rozsudku, když Vám tu možnost nabízeli, a kde jste našel klid a kázeň, abyste vypil jed bez mrknutí oka. Zdálo se Vám opravdu nutné přijmout rozsudek z úcty k zákonům, nebo jste už byl prostě unavený zápasem s lidskou hloupostí a nenávistí a toužil jste po spánku smrti? Nebo jste tušil, že tam, na druhém břehu budou zajímavější druhové k nekonečným rozpravám o podstatě Dobra, že tam, na druhé straně Vás čeká nekonečné symposion s vybranými mudrci všech dob, s hudbou a tanci a výborným vínem? Nebo jste nečekal už nic a toto nic zdálo se Vám lepší než pobývání s hlupáky a zbabělci?

 

Vážený pane Sókrate, srdečně zdravím a vzpomínám na modré nebe nad Athénami, které jsou pořád tak krásným městem. Na Vaši počest odliji dnes ze sklenice pár kapek vína na zem, nevím, zda se to hodí a jaké jsou tam u Vás mravy, ale vezměte to jako pozdrav a prosím, ať jste kde jste, buďte blažený.

Foto autorka

Autor: Věra Tydlitátová | sobota 13.12.2008 20:05 | karma článku: 20,64 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem