Sežeňte Bratra Palečka pro pana Klause!

Hlava státu nemusí být moc chytrá, to je sice všeobecný předsudek, ale hlava státu je od toho, aby bylo na co naaranžovat korunu a aby vypadala dekorativně na mincích a na známkách. I když je to hlava, o její vnitřní obsah vůbec nejde. Dobrý vládce totiž nemusí být moudrý, ale musí si umět vybrat moudré rádce. A pak to funguje.

Dokonce i moudrý šašek je důležitější než moudrý vládce, protože šašek poradí a král hned ví, co má udělat, kdy kynout davům a kdy raději zavřít okenice. Kdy létají fialky a kdy šutry. Bylo by ideální vybrat si za monarchu nějakého pohledného herce, nebo herečku, kteří by dobře zahráli svoji panovnickou roli. Pózovali by dekorativně, věděli by, co si oblíknout do opery, věnce by kladli elegantně, řečnili by sametovým hlasem a s dokonalou výslovností, byl by na ně zkrátka hezký pohled. A moudří rádcové s Bratrem Palečkem by zatím řešili ty nudné, ale důležité záležitosti, na kterých závisí, v jakém státě budeme my a naše děti žít.

Když si však panovník ve své neskonalé dobrotě vybere za rádce několik milců, z nichž někteří zjevně trpí duševní poruchou a zbylí lžou a kradou, je to průšvih, i kdyby pan král měl třeba deset titulů decoris causa. To známe přece z mnohých pohádek, jak nepoctiví rádcové kují pikle, zatímco stařičký mocnář huhňá něco o tom, že odvolává, co odvolal, a slibuje, co slíbil. Nebo takový biblický Haman. Zločinec jako z gangsterky. I mocným králem Achašverošem manipuloval tak dlouho, až se Hamanovo ucho utrhlo. Skončil na šibenici, kterou sám objednal pro jednoho drzého kritika. Kritika pak král povýšil, to se ale děje jen v pohádkách, a ještě se do děje musí vložit inteligentní a statečná ženská, která králi vysvětlí, kdy kynout davům a kdy raději zavřít ty okenice. Jenže život není pohádka.

Máme čilého mocnáře, rozumí úplně všemu a o všem moc rád přednáší a káže. To je samo o sobě už dost zlé. Jeho rádcové jsou ale horší, protože nejsou moudří, ale spíš jurodiví, hrabiví a prolhaní, jak už to v pohádkách bývá. Prosím vás, já vím, že je ta krize a musí se šetřit, ale nebyl by přece jen nějaký ten fond na jeden průměrný plat pro moudrého dvorního šaška Bratra Palečka?

-------------------------------------------------------

Autor: Věra Tydlitátová | středa 4.8.2010 10:25 | karma článku: 19,24 | přečteno: 1301x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27

Věra Tydlitátová

Po volbách

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54