Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sardinie - Lidé jako skály, skály jako zvířata

Za návštěvu stojí ostrovy La Maddalena a Caprera. Jsou součástí souostroví na severovýchodě Sardinie a vynikají krásnou přírodou, která jim zajistila statut národního parku. Mezi ostrovem La Maddalena a Caprerou (Kozím ostrovem) je úzký most, který jsme přejeli místním autobusem. Caprera je skalnatá a porostlá macchií, je to překrásné místo, ale je jasné, že pokud by nechtěli pěstovat trní, pro zemědělce málo zajímavé.

Garibaldiho hrobV.Tydlitátová

Zdejší romantickou krajinu obdivoval Giuseppe Garibaldi, zakoupil polovinu ostrova Maddalena a vybudoval zde své sídlo. Jeho dům, v němž žil do konce života s rodinou, je přístupný jako muzeum. Před domem se na všechny strany sklánějí obrovské větve mohutné borovice, kterou zasadil ještě Garibaldi, když se mu narodila dcerka. Navštívili jsme také jeho hrob, který leží několik kroků od domu v krásné zahradě. Po ostrově se toulá mnoho různobarevných koček, které žijí v podivuhodném společenství. Bezpochyby jsou to potomci Garibaldiho macků, z nichž se za ta léta stal mocný a svobodný kočičí národ.

            Na severozápadě Sardinie leží ostrov Asinara (Oslí ostrov) a malý ostrůvek Piana (Malý). Asinara má význam pro naše dějiny, na tomto jinak pustém ostrůvku bývala státní věznice a během první světové války zde byli drženi čeští zajatci. Z nich se rekrutovali italští legionáři. Na Asinaru se běžně nejezdí, je tam přírodní rezervace, z blízkého mysu Capo del Falcone (Sokolí mys) je však na oba ostrovy pěkný výhled. Stanula jsem tam s určitým pohnutím, neboť vyprávění o Asinaře provázelo mé dětství - také můj dědeček byl na tomto ostrově vězněn za první světové války, než vstoupil do italských legií.

            Na Sardinii je několik přístupných jeskyní, z nichž nejznámější je asi Grotta di Nettuno na úpatí mohutného skalního masívu mysu Capo Caccia. Vchod do krápníkové jeskyně leží téměř v úrovni moře, jehož příboj dovnitř zanáší spršky slané vody do malé laguny. Jeskyně je dlouhá 1200 metrů a ukazuje opravdu bohatou a krásnou krápníkovou výzdobu, všechno bílé jako z cukru nebo ledu, krajky, opony, jezírka a kamenné fontány.  Nedaleko jsou ještě dvě jeskyně, Grotta dei Ricami a Grotta Verde, obě přístupné. V jeskyni Verde jsou vidět jeskynní malby z doby kamenné.          

Růžová žula, typická pro Sardinii, bývá tvarována povětrnostními vlivy do neuvěřitelných podob. Populární je skalní masiv Roccia dell‘ Orso (Medvědí skála) na severním pobřeží ostrova. Skála v podobě nějakého zvířete, prý medvěda, je zdaleka viditelná z lodi plující na La Maddalenu, i z vnitrozemí, protože vyčnívá z vrcholu dost vysokého kopce. Ke skále se dá vystoupit pouze pěšky cestičkami mezi porostem macchií a velkými růžovými skalisky. Sama cesta byla pozoruhodná a pak se nám na vrcholu otevřel nádherný výhled, který předčil každé očekávání a bohatě odměnil namáhavý výstup i škrábance od trnitých keřů. Čedič také umí vytvářet kuriózní tvary, pět kilometrů od pobřeží na severu Sardinie poblíž Castelsarda stojí hned u silnice podivuhodný čedičový útvar zvaný Rocca dell‘ Elefante (Sloní skála). Černý lávový blok z jedné strany opravdu připomíná slona, a to do takových podrobností, že jsme váhali, nejde-li o lidský výtvor. Když jsem ale popošla po cestě, uviděla jsem, že jde opravdu pouze o optický klam, který se uplatňuje jen z jednoho úhlu. Skála je však pozoruhodná také tím, že v jejím úpatí najdeme pravěkou pohřební komůrku, "domus de janas", z éry před příchodem Nuragů. 

            Zajímá-li vás architektura, máte možnost navštívit mnoho kostelů, z nichž San Giovanni in Sinis je nejstarší,  pochází z pátého století. I v malých městečkách jsou působivé románské kostely.  Snad nejkrásnější je bazilika San GavinoPorto Torres z jedenáctého století. Stavba má překvapivou dispozici, na obou stranách lodi stojí po jedné apsidě. Za návštěvu stojí rovněž katedrála Santa Giusta poblíž Oristana. Byla postavena ve dvanáctém století v románsko-pisánském slohu a najdeme zde i patrné orientální vlivy. Poblíž obce Codrongianus stojí románský kostel Santissima Trinita di Saccargia. Už z dálky svítí do krajiny typické černobílé pruhování pisánského stylu. Uvnitř jsou vzácné fresky z třináctého století a kolem se pasou stáda ovcí. Připočteme-li množství kostelů v každém větším městě, hrady na kopcích a četné starověké památky, je stále co prohlížet.

     

Autor: Věra Tydlitátová | pátek 25.4.2008 0:09 | karma článku: 17,32 | přečteno: 1557x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem