Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejslavnější vlak světa

Sedmého června byla letos sobota. Takový ten krásný slunečný den jako stvořený pro výlet s přáteli. Utíkáme na vlak, běžíme po schodech na Smíchovském nádraží, jako obvykle po zvyku ke třetímu nástupišti. Ale tam nestojí náš rychlík na Cheb, na třetím nástupišti stojí – železniční legenda, Orient Express!

Logo Orient expressu

         Kdo z vás, přátelé,  četl alespoň Vraždu v Orient Expressu, pochopí, co to znamená uvidět tento legendární vlak. Je to jakýsi duch, něco jako Bílá paní ze světa techniky. Prostě zázrak, kondenzovaná romantika. Snad nevětší slávu přinesla tomuto vlaku králů Agatha Christie, ačkoliv se v původní verzi její slavné detektivky nevyskytoval. Titulní roli přisoudil Orient Expressu i spisovatel Graham Green, vedlejší úloha mu pak připadla v řadě dalších děl. V novele a filmu Srdečné pozdravy z Ruska z něj uniká před svými pronásledovateli James Bond, cestoval jím i Sherlock Holmes a děj jednoho svého díla sem zasadil i Alfred Hitchcock. Zatímco jiné vlaky mají za jediný úkol dovézt cestující do cíle, aniž je příliš vynerví zpožděními či jinými katastrofami, tenhle šlechtic mezi vlaky je zhmotnělá radost z cesty. Není důležitý cíl, ale samotná jízda, luxusní a romantický prožitek.

         Toto potěšení si dopřávají různí významní lidé, ale i obyčejní cestující, kteří si šetří na jedinečný zážitek a věnují si jej třebas k výročí svatby nebo jako svéráznou dovolenou. Ze slavných lidí, kteří se tímto zázrakem na kolejích svezli, se uvádějí například tato jména:

Jízdenka z Benátek do Prahy stojí pouhých čtyřicet tisíc, předepsáno je společenské oblečení,  cestující vítají stewardi v bílých rukavičkách, ve vlaku se chodí po vysokých kobercích, vše je obložené ušlechtilým dřevem. Každé kupé připomíná luxusní malý hotelový pokoj. Každý vagon má dokonce vlastní kamínka. Snídani vám tu přinesou do postele! Jako vzpomínku na cestu, kterou si můžete ponechat,  dostanete cestovní mapu, toaletní potřeby, župan a přezůvky s logem Orient Expressu. Jídelní vůz je špičková francouzská restaurace. Večeře má pět chodů, přísně se dodržuje bonton, cestující stolují oděni v drahých róbách a decentních oblecích. Vítány jsou i dobové modely z dvacátých či třicátých let. Celá souprava sedmnácti vozů je dlouhá asi půl kilometru a váží tisíc tun, je stará již skoro sto let, přesto vlak bezpečně jede rychlostí až sto čtyřicet kilometrů v hodině. Vagony jsou tmavě modré se zlatými reliéfními nápisy a znaky. Solidnost a přepych září z každého nablýskaného detailu.  

To, co zde popisuji, jsem vyčetla, neviděla jsem to. Ten úžasný vlak jsem viděla jen zvenku na Smíchovském nádraží. Ano, je velmi dlouhý, nablýskaný, tmavě modrý a zlatý, to je vše, co mohu z vlastní zkušenosti potvrdit – a je krásný. Ale kdybych jím někdy mohla jet, kdybych na to měla peníze a kdybych se k tomu odhodlala, nejela bych pro ten požitek z luxusu. Jela bych pro požitek z čiré romantiky, nostalgie a barvitých asociací, pro tu opojnou radost z pomyšlení: jedu Orient Expressem!

OFICIÁLNÍ INFORMACE  

„V roce 2008 bude jezdit Orient-Express do naší republiky opět svou standardní trasou z Benátek přes Vídeň, Brno do Prahy a dále přes Frankfurt do Paříže a Londýna. Z důvodu výluk by měl stále jet z Prahy přes Plzeň a Domažlice. Kvůli výlukám na pražském hlavním nádraží pojede přes Smíchov.“ 

Historie a současnost: 
"Vlak králů, král vlaků" jezdí od 4. října 1883. Od roku 1906 díky Simplonskému tunelu, který zkrátil cestu mezi Paříží a Benátkami přes švýcarské Alpy, se dodnes jmenuje Venice Simplon Orient Express. Jezdil do jara 1977, ale jeho sláva uvadala. Téhož roku objevil americký hoteliér James Sherwood na aukci v Monaku dva vozy Orient Expressu. Poté skoupil po světě dalších více než třicet vagonů, nechal všechny za půl miliardy korun zrestaurovat a 25. května 1982 vyjel vlak opět v plné kráse. Nyní jezdí od jara do podzimu s přestávkou v červenci každý týden mezi Benátkami a Paříží s návazností do Londýna, jen jednou za rok se jezdí až do Istanbulu. Do Prahy zavítá čtyřikrát ročně: v květnu, červnu, září a říjnu.

Vlak ve světové kultuře
Orient Express proslavila Agatha Christie, třebaže ve skutečnosti nenapsala knihu Vražda v Orient Expressu. Její dílo se původně jmenovalo Vražda ve voze do Calais; tento vlak jezdil po téže trase. Věhlas vlaku nicméně inspiroval tvůrce šesti filmů, devatenácti knih a jedné hudební skladby. I detektivka od Agathy Christie už má v názvu Orient Express.

Zajímavá čísla
Vlak čítá zpravidla 17 vagonů (11 lůžkových, 2 služební, 3 jídelní a 1 barový), měří půl kilometru a váží okolo tisíce tun. Vejde se do něj až 190 cestujících a 40 členů personálu. Loni svezl 18000 lidí ze 27 států. Například v Praze se vždy nakládá 180 kg ledu v kostkách, 36 orchidejí na stoly do jídelních vozů s přesnou délkou stonku 27 cm, čtyři různé druhy světlého a tmavého pečiva, čtyři různé druhy zákusků.

Personál na palubě
Čtyřicet mužů (ženy by prý těžkou práci se čtyřmi hodinami spánku nezvládly) řídí vlakový manažer Bruno Janssens, Belgičan žijící s francouzskou manželkou v Paříži. "Lidi vybíráme na základě praxe z prvotřídních hotelů. Zůstávají u nás dlouho, je to dobrá práce." Mzdy firma nezveřejňuje. Kuchaři jsou Francouzi, číšníci a stevardi převážně Italové. "V zimě pracuju v horské chalupě, tam jsem potkal vlakového manažera, a tak v létě dělám ve vlaku," říká dvaapadesátiletý Ian Dobinson, stevard z Benátek.

Železniční personál (strojvůdci a průvodčí) se střídá podle zemí. "Nejsem tu proto, aby o mně cestující věděli, ale abych zajistil hladkou jízdu vlaku," dodává český průvodčí Stanislav Šalda z Břeclavi, skrytý v kupé hned za lokomotivou. "Ani jízdenky tu neřeším já, od toho je personál vlaku."


Ceny: Cesta z Benátek do Prahy vyjde na 40.000 korun, z Prahy do Paříže na 60.000 korun, jízda trvá okolo 20 hodin. V ceně je jídlo a voda, ne však alkohol. Běžná cena za lahev vína ve vlaku je 1500 korun. Také dopravu z cíle či na start a případný pobyt ve městech na delší trase si platíte sami.

Fotografie, prameny a další informace: http://jrtrain.zelpage.cz/oe/jr_45.jpg

http://www.orientexpress.cz/

http://209.85.135.104/search?q=cache:3edD05evo_IJ:www.tyden.cz/rubriky/cestovani/turisticke-zajimavosti/orient-express-legenda-o-intrikach-a-luxusu_16312.html+Orient+Express&hl=cs&ct=clnk&cd=11&gl=cz&lr=lang_cs

http://diginaves.ct24.cz/broumov/luxusni-orient-express-projizdel-pres-mezimesti.html

http://www.dreamlife.cz/magazin-luxusu/cestovani/orient-expres-jizda-nejromantictejsim-vlakem/article.html?id=169&s=4

http://technet.idnes.cz/foto.asp?r=tec_reportaze&c=A061019_155906_tec_reportaze_vse

Snímek ze Smíchovského nádraží: Věra Tydlitátová

Autor: Věra Tydlitátová | sobota 14.6.2008 7:05 | karma článku: 20,95 | přečteno: 2331x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem