Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lubomír Zaorálek žije v paralelním vesmíru?

Na svém blogu a také na Neviditelném psu se včera vyjádřil pan Zaorálek v článku "Gruzie do NATO nepatří" zcela jednoznačně, poté co pochválil občanskou aktivitu v období  od srpna  do března 1969: "Když hledám, co navazuje na tehdejší vlnu občanství, tak ji nejspíš vidím v těch čtyřech stech tisících podpisů, které odmítají umístění americké základny v České republice. To jsou ti, kteří odmítají přijmout, že nemáme právo na vlastní názor a rozhodování, tvrdí, že jsme příliš malí a bezvýznamní, a proto některé věci dělat proto "musíme", protože jsou za nimi "velké zájmy"."

Přes poněkud hloupě ironizující tón, v němž levicový stínový ministr zahraničí srovnává pokus o řešení světových krizí ze strany jediné k tomu ochotné velmoci, jíž je, ať se nám to líbí nebo nelíbí, USA, s komiksovou postavičkou Batmana z filmu Temný rytíř, lze některé jeho postřehy o současné Gruzii a poměrech v té zemi před srpnovou válkou brát vážně. Alespoň v tom přísně pozitivistickém smyslu, že totiž tato kavkazská republika opravdu nebyla zářným vzorem demokratických principů. To ostatně není ani nynější Česká republika, nemáme tedy Gruzíncům co vyčítat. 

 

Pan Zaorálek, doktor marxistické filozofie, přejímá v poněkud kultivovanější podobě dikci komunistických soudruhů: Amerika je zlá, v podání pana Zaorávka "tragikomická". Ovšem, namítám já, USA mají tu smůlu, že své války vedou málo brutálně, a tedy nemají mnoho možností nějaký pořádný konflikt doopravdy vyhrát. My ve střední Evropě však můžeme jen děkovat nebesům, že tento tragikomický Batman před časem, v době historicky nijak vzdálené, tak všetečně a hrozně hloupě vstoupil do války s nacistickým Německem. Pan Zaorálek nás poučuje, že válečné konflikty nejsou válkou dobra se zlem. Inu, asi ne, ale člověk má přece jen tendenci vnímat agresora jako toho zlého a stát na straně napadeného, mnohem slabšího, byť by nebyl dokonalý. Ono je to jaksi lidské. Někteří politici nyní jen ukazují, že již přestali být lidmi.  

 

Jako údiv úplného naivky působí otázka pana Zaorávka: "To si opravdu někdo myslí, že instalováním radarů, antiraket a raket Patriot tady v prostoru střední Evropy budeme bezpečnější? Copak není jasné, že na tyhle kroky přijde podobná odpověď z druhé strany? Že situace už v téhle chvíli houstne, zvyšuje se nedůvěra, stejně jako se zvyšují investice do zbraní. Nevím, jakou další tragedii potřebujeme ještě zažít, abychom se přesvědčili o tom, jakou hrubou chybou bylo opustit cestu kontroly zbrojení a odzbrojování, které byla prokazatelně úspěšná a která jediná dávala šanci vytvářet bezpečnější poměry ve světě."  

 

Jistě, studená válka již započala, cesta kontroly zbrojení a odzbrojování již skončila. Nás se na stanovisko k ochladnutí vztahů ve světě kupodivu nikdo moc neptal. Pokud si toho pan Zaorálek nepovšiml, žije zřejmě v nějakém paralelním vesmíru, kde z hlavní ční kopretiny, kde vzlétají holubičky míru a kde všichni čekají na naše rady, jak vyřešit bolesti světa.  Podbízením se podivným spolkům jako je například konglomerát podezřelých uskupení zvaný NE základnám, nebo přikyvováním skandálním výrokům pana Klause na adresu právě brutálně napadeného malého národa si pan Zaorálek možná získá nějaký ten kredit u levicových voličů, ale obávám se, že běh světa neovlivní. Může nabádat k odzbrojení a všeobecnému objímání, ale nevím, proč bychom s tak riskantním podnikem měli začínat zrovna my a právě poté, co nám náš velký bratr na východě ukázal, že se svých osvobozovacích nápadů zdaleka neodřekl a právě znovu ukázal světu, co znamená "dočasný pobyt vojsk".  

 

Snad už těch mesiášských komplexů a různých mostů mezi východem a západem bylo dost. Vymýšlíme různé "třetí cesty", za národního hrdinu vyhlašujeme Josefa Švejka. To je dost velký luxus ve středu Evropy, v teritoriu, které bude vždy strategicky zajímavé. Bez ohledu na vyčůránky i idealisty, kteří by nás nejraději zcela odzbrojili, my potřebujeme pořádnou obranu politicky, technicky a logisticky opřenou o západní demokracie – ať už těm západním demokraciím a jejich obranným mechanismům můžeme vytýkat cokoli, pořád jsou lepší než východní diktatura.

Lubomír Zaorálek: Gruzie do NATO nepatří 

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 25.8.2008 10:20 | karma článku: 27,61 | přečteno: 1428x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 124x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,49 | Přečteno: 602x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 998x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Francouzský volební šok. Vyhrála levicová koalice, Le Penová je až třetí

7. července 2024  14:25,  aktualizováno  8.7 6:05

Druhé kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii překvapivě ovládla levicová Nová lidová...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Maďarský premiér Orbán je v Číně. Jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem

8. července 2024  6:42,  aktualizováno  9:18

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondělí přicestoval do Číny, oznámil to na sociální síti X. Čínský...

Po volbách ve Francii krotili policisté i nepokoje, museli použít slzný plyn

8. července 2024  9:16

Po vyhlášení výsledků druhého kola parlamentních voleb ve Francii propukly na několika místech...

Macron to podělal, hodnotí úspěch krajní levice Vondra, Konečná jásá

8. července 2024  6:08,  aktualizováno  9:09

Úspěch krajní levice ve Francii, kde parlamentní volby překvapivě ovládla Nová lidová fronta, s...

Ministerstvo dopravy mělo chyby v účtech za 25 miliard, zjistil NKÚ. Opravilo je

8. července 2024  8:21

Ministerstvo dopravy mělo v účetnictví za loňský rok chyby celkem za 24,6 miliardy korun, které pak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3208x
Jsem