Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lisboa 2 – Jak to tedy bylo s tou Taškou toulavou?

Přistání na malém letišti uprostřed Lisabonu bylo klidné a také vnitřek terminálu splňoval mé představy o lidsky rozumných rozměrech. Ale u pásu se zavazadly nastalo další dobrodružství.

Pan profesor velmi netrpělivě a nervózně obhlížel běžící gumové pláty a nahlížel do tajuplného otvoru chrlícího jeden kufr za druhým. Moc jsem nechápala, proč přísun zavazadel tak prožívá, i bylo mi vysvětleno, že již jednou mu byla jeho cestovní kabela ztracena. Prostě nedoletěla a jen čirým zázrakem byla později kdesi objevena a doručena majiteli. Uklidňovala jsem pana profesora, že blesk nebije do jednoho místa dvakrát. Jen na mne pochybovačně pohlédl s výrazem Benjamina Franklina držícího šňůru od pověstného draka. Další útěcha, že ztráta v Londýně nemusí být fatální, neboť ve městě Sherlocka Holmese a Scotland Yardu je vypátrán i rafinovaný vrah, natož hloupá brašna, nebyla shledána uspokojivou, neboť tato kabela prý již mnohokrát prokázala prohnanou vynalézavost tajemné dcery Orientu a schopnost úniků bájného Houdiniho, jakož i temnou podlost zlovolného profesora Moriartyho.

Ano, taška opravdu nedorazila. Taková hnědá, nevinně baculatá s podivnými černými klikiháky, které za šera, mlhy a přimhouřených očí mohou vzdáleně působit jako zapletené svastiky, jak mi objasnil exaktní vědec s rozpačitým doplněním, že je ta taška nejspíš prokletá. Napadlo mne, že například černý kufřík by mohl někdo splést s jiným černým kufříkem, jakých jsou tisíce, a omylem jej odnést. Ale takto bizarní taška koupená u Vietnamců je zřejmě nezaměnitelná a rovněž nepůsobí jako bankéřovo zavazadlo hodné krádeže. Poté, co dávno dojely kufry z Londýna a začaly vyjíždět zavazadla z Paříže, vydal se majitel zhoubného zavazadla svoji škodu reklamovat. Byli jsme posláni do části zvané „Area A“ – do lisabonských ztrát a nálezů.

Množství zatoulaných kufrů rozložených podél stěn působilo depresivně. Na jednom velkém zavazadle visel papírek s nápisem Urgentní – leden 2008. Za přepážkou posedávaly tři znuděné osoby a přijímaly stížnosti zoufalých pasažérů. Ivo po dlouhé chvíli přišel na řadu, nadiktoval zprávu o prokleté tašce a s výrazem odsouzence se vypotácel do haly. Vůbec nevěřil, že by toto počínání mohlo vést k nějakému rozumnému rozuzlení, a pomalu vzpomínal na ztracené věci. Ukázalo se, že jde o věci sice nepříliš cenné, ale pro pobyt na světové konferenci nepostradatelné, jako třebas holení, košile a společenský oblek. Nezbylo než jít utrácet hubené diety za nutné vybavení od zubního kartáčku až po spoďáry.

V depresivní náladě jsme se rozhodli aspoň dobře povečeřet a dopřáli jsme si nejen výbornou lehkou večeři, ale i láhev naprosto zázračného bílého vína, jehož chuť explodovala na jazyku jako slastná bomba. Ten podnik jsme pak pojmenovali Bar u ztraceného kufru. Záchranná akce nám umožnila poznat obvyklá nákupní střediska Lisabonu. Ano, na rozdíl od našich obchodních center jsou zdejší chrámy konzumu malé. Jsou malé jak je v Lisabonu dobrým zvykem vlastně u všeho. A v oddělení výprodejů v centru zvaném Columbo jsme nakoupili vše potřebné. Kromě bot měl pan profesor vše nové včetně ponožek, lehké bundy a čepice. Po návratu do hotelu nesměle zaklepal na dveře mého pokoje. Šťastně mi sdělil, že zatímco jsme bloumali po nákupech, kdosi mu do pokoje v hotelu dopravil jeho lapenou hnědou brašnu. Tvářila se nevinně a trochu uraženě.

Taška pak byla sledována bedlivým okem. V Ruzyni po návratu do Čech opět na pásu nebyla, vyjely poslední kufry a toulavá brašna nikde. Hříšnice byla dopadena až po hodné chvíli, ukázalo se, že z pásu seskočila a schovala se mezi jinými zavazadly. „Už si nezalítáš! Doma budeš, ty mrcho!“ činil jí její rozezlený pán a majitel. Za jízdy do Plzně autobusem už Ivo vyhlížel na každé zastávce, zda jeho toulavá brašna nevyskakuje z autobusu a neprchá do polí. „Třebas je to on a možná  se mrouská“ uvažovala jsem, „možná viděl nějakou hezkou značkovou kabelku a běžel za ní?“ „Nebo chce letět do Japonska a ty mu to vždycky pokazíš?“ Bylo mi jasné, že nevinně vyhlížející brašna stráví zbytek svého života na řetěze. Tak to je příběh o Tašce toulavé. Není to sice přímo cestopis, ale s cestami to souvisí a poučení z toho plyne též: Na cestách nikdy nepodceňujte inteligenci němé tváře.

—————————

Foto autorka:

Cesta od Praca do Comércio na břehu řeky Tejo k hradu Castelo S. Jorge

—————————————–

Autor: Věra Tydlitátová | středa 25.9.2013 10:21 | karma článku: 11,07 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem