Lisboa 11 – Univerzita

Naše konference probíhala na Lisabonské univerzitě a zúčastnilo se jí asi 2000 vědců z celého světa.

Naštěstí ta sekce, v níž jsme my tři měli své příspěvky, čítala si třicet lidí, a to ještě ve dnou skupinách, takže tam byla příjemná a přátelská atmosféra.

Univerzitní komplex, kde jsme byli hosty, je uprostřed moderního města a je to strohá betonová architektura. Člověk tomu přijde brzy na chuť, vizuální podněty neruší v soustředění a navíc to má i svůj půvab a do přímořského klimatu se bílé stroze geometrické tvary hodí. U nás by byl beton brzy odporně špinavý a vše by působilo smutně, tady v čistém vzduchu a na jižním slunci je bílá architektura jednak tradiční a jednak hezká.

Mezi budovami je celá řada nádvoří a teras, kde se dá posedávat a kde také probíhá akademický život. Velká prosklená okna a bezbariérové rampy namísto schodišť působí prostorným dojmem. Výzdoba je minimalistická, žádné plakáty, vývěsky nebo vtípky, je to až neosobní, ale také to je čisté a elegantní.

Snad více vypoví obrázky:

1. Futuristická chodba, všude jsou bezbariérové přístupy, velkými okny vidíme na různé dvory a terasy, kde se také žije.

2. Pohled z okna, na nádvoří se právě vydávají svačinky.

3. Přátelská rozprava o přestávce na jedné z teras, uprostřed v černém tričku je náš přítel David Hirsh z Londýnské univerzity.

4. Nad areálem univerzity co chvíli přeletí letadlo. Jde na přistání na nedaleké letiště, ale člověka napadne i to, jak hrozné muselo být 11. září.

5. Přednáška našeho profesora zaujala opravdu upřímně několik kolegů, byl to pro ně trochu nezvyklý přístup k problémům. Hned ho zajali pro jakousi koordinační komisi.

6. Zatímco u nás právě řádí hysterie okolo voleb, na nádvoří Lisabonské univerzity je báječná atmosféra a užíváme si pohodu po určitém napětí svých přednášek. Všechno dopadlo dobře a můžeme plánovat, co podnikneme v zimním semestru.

-

Universidade de Lisboa

-------------------

Autor: Věra Tydlitátová | úterý 8.10.2013 10:33 | karma článku: 9,70 | přečteno: 235x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27

Věra Tydlitátová

Po volbách

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54