Kam se poděly ty krásné prázdniny? O jabloních

Nejstarší vzpomínky kdesi na rozhraní vědomí se vztahují k jabloním. Proti nebi se rýsují olistěné větve a kývají se ve vánku, žlutá červeně žíhaná jablíčka se houpou jako malá sluníčka. Asi je správné, když docela malé děti usínají pod jabloní a probouzejí se s pohledem na květy či plody tohoto mateřského stromu. Jaro je nejkrásnější pod kvetoucími jabloněmi a léto zase pod žlutými, zelenými a červenými jablky.

Pokud se řekne „ovocný strom“, všechny děti si vždy vzpomenou jen na jabloň. Teprve potom uvedou hrušeň a další oblíbené štěpy. Jabloň je ten strom, který podle obecného povědomí rostl v ráji, jablko pojedli první lidé. A i když je to jen jeden z obecně rozšířených omylů, má svůj rozumný důvod: který jiný strom by mohl růst v rajské zahradě, než ten archetypální strom českých zahrádek a sadů, strom veskrze prostoupený laskavostí a požehnáním.  

Jezdívali jsme za babičkou na venkov, do prastarého statku našeho rodu. Za chalupou rostl starý a poněkud zanedbaný sad s množstvím různého ovocného stromoví. Když přišel čas, plody nestály nic, nikdo by je nekupoval, bylo jich hodně a upravovaly se na všemožné způsoby. Ze všech chalup voněla jablka a mnoho jich leželo v trávě na pospas mravencům. Ale přesto, že bylo jablíčko tak hrozně obyčejné, babička je vždy pěkně vyleštila a podala nám dětem na uvítanou. A nikomu z nás ten dárek nepřipadal ubohý či opovrženíhodný. Lepkavá šťáva tekla po bradách a já i bratránek jsme natěšeně čekali na něco dalšího, na koláč nebo nádivku. 

Když jsem kdysi prožívala velmi těžké období života, potěšil mě jednou neobyčejně živý sen: šla jsem po lesní cestě mezi vysokými stromy mezi nimiž tekly mělké proudy vody. Kolem cesty rostlo listí konvalinek a kapradí. A náhle jsem vyšla z lesa a  po pravé ruce jsem uviděla nízký laťkový plot celý polámaný a částečně vyvrácený a za ním sad stařičkých jabloní. A i když ty kmeny byly popálené od blesků a porostlé šedým lišejníkem a strupaté věkem a větve proschlé a listí žloutlo, některé z větví se prohýbaly pod tíhou malých červených jablíček až k zemi.  Lidé už dávno z této krajiny odešli, ale jejich štěpy dál nesly plody a žily věrně podle svého údělu.  

Po čase jsem byla o prázdninách u přátel až u hranic v jižních Čechách. Jednoho dne jsem si půjčila kobylku Kamilu a vyjela jsem si na výlet. K sedlu jsem přivázala tašku pro případ, že bych našla nějaké hříbky. Byl horký den, pomalu jsem vystoupala na nejbližší kopec a obrátila kobylku k lesu. Kamila byla trochu nervní, cukala, kdykoli jí přes cestu přeběhla myška, nebo vyskočila z kaluže žabka. Po chvíli se zklidnila a sžily jsme se. Klusala jsem spokojeně a poněkud ospale dusným letním lesem a užívala si krásný volný čas. Najednou se ale Kamila zasekla, vzepjala se a začala se točit bokem. Jako by byl přes cestu natažený neviditelný provaz, ani o píď nechtěla překročit jakousi jen sobě patrnou hranici. Koulela zběsile očima a všechny svaly napínala v touze uprchnout. Po chvíli marného pobízení a pokusů projet tím místem odjinud jsem sesedla, přivázala kobylu k nejbližšímu smrku a vstoupila na tu divnou cestu. 

Po pár krocích se les otevřel a přede mnou se rozsvítila mýtina. Vysoké vrbovky, bodláky a žluté celíky ji pokrývaly tak hustě, že teprve za chvíli se objevily rozvalené zídky a zbořené zbytky chalup či stodol opuštěné vesnice. Jen tu a tam ještě stála celá zeď, puklá či nakloněná, s prázdnými otvory oken nebo několika trouchnivými trámy dávno zborceného krovu. Přes hromady rozbitých cihel se už kdysi přetáhly koberce rezavých a brčálových mechů, mezi kameny jedné zídky ležela půlka porcelánové hlavičky malé panenky. Se svýma něžnýma, nebesky modrýma očima vypadala strašidelně. 

Za touto pustou vesnicí však rostly jabloně dosud částečně kryté pobořenou zídkou. Jejich pokroucené kmeny svědčily o vysokém věku a byly zdánlivě neživé. Tu a tam se o ně opírala odlomená větev, celé části stromů byly suché. Ale mezi stařičkými jabloněmi rostly jako zázrakem některé z těch, které se nechtěly ani zde v pustině vzdát svého poslání. Přes kameny se skláněly větve bohatě obsypané malými červenými jablíčky. Když už ne pro hospodáře, plodily tyto jabloně pro srny, jeleny a ptáky. Zůstaly věrné svému poslání i po odchodu lidí. Chvíli jsem postála neschopná jakékoli myšlenky, pak jsem utrhla několik jablíček a vrátila se ke koni. Jablíčka jsem nasypala do tašky na sedle, uklidnila Kamilu, která se třásla a byla zpocená jakousi nepochopitelnou hrůzou, nasedla a otočila k domovu. Celou cestu jsem jedla jablíčka ze zapomenutého sadu a po nebi se valila bílá oblaka tak podivně lhostejná k osudům lidí.

Foto:

Jan Tydlitát

Věra Tydlitátová

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 21.7.2008 7:00 | karma článku: 17,46 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem