Hitler v Kyjevě aneb Příběh jedné mediální manipulace

Dosti značné vzrušení zejména na sociálních sítích a mezi přáteli Putina již po několik týdnů vyvolává působivý obrázek, na němž ve formátu vskutku nadživotním shlíží Hitler z průčelí kyjevské radnice. Jeho vyobrazení je ozdobeno nápisem: „Hitler osvoboditel“. Bylo by to působivé, ale je to podvod.

Upravená fotografie s jednoznačně propagandistickým záměrem oblétla nejen sociální sítě, ale také hlavní ruské televizní stanice. Jediné místo, kde se vizáž Vůdce vskutku neobjevila, byla ona kyjevská radnice, místní lidé žádný takový plakát nikdy neviděli a ani ho vidět nemohli.

 

 

Vše byla nápaditá dezinformace, která měla dokázat, že dnešní Ukrajinu obecně a Majdan zvláště ovládají nacisté. Fotografie byla rozesílaná již v únoru z protizápadního moskevského twitterového účtu nazvaného příznačně Pravdivá pravda. Již to podivné sousloví „pravda pravdoucí“ vyvolává nejen úsměv, ale i podezření.

Obrázek převzal a zpopularizoval prokremelský politik a mediální magnát Konstantin Rykov.

Zapátráme-li na internetu, zjistíme, že původní podoba obrázku ukazuje namísto Hitlerova portrétu nad dveřmi radnice sice trochu podobný, ale úplně jiný billboard s vyobrazením Stepana Bandery. Ne že by tohoto ukrajinského nacionalistu, bojovníka za ukrajinskou nezávislost a radikálního nepřítele sovětské moci nepovažovali mnozí za regulérního fašistu, ovšem starý Adolf působí jaksi prvoplánověji a jeho obličej zná na rozdíl od subtilního a intelektuálsky působícího Bandery opravdu, ale opravdu každý.

 

Ve skutečnosti se ani antisovětský Bandera netěšil popularitě nad dveřmi radnice dlouho a brzy byl jeho obličej vystřídán mnohem přijatelnějším vyobrazením ukrajinského národního barda Tarase Ševčenka.

 

Nemyslím, že by tento zcela malý příklad mediálního čarování přesvědčil přátele Ruska o tom, že by také nemuseli věřit všemu, co jim Velký bratr předloží. Ale vzhledem k tomu, že digitální úpravu fotografie zvládne dneska již každý uhrovitý pubescent, bude jistě dobré brát s rezervou každý fotografický důkaz čehokoliv od kohokoliv a kdykoliv.

-

Zdroje:

Ukraine: Doctored 'Kiev Hitler poster' tweeted in Russia

Біля входу в КМДА євромайданівці вивісили величезний портрет БандериБільше

Банер з Бандерою на КМДА замінили на портрет ШевченкаБільше

–---------------------

Autor: Věra Tydlitátová | úterý 20.5.2014 10:47 | karma článku: 22,66 | přečteno: 2074x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27

Věra Tydlitátová

Po volbách

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54