Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobrý den, Izraeli

Bylo toho napsáno mnoho o šedesátém výročí vyhlášení Státu Izrael. Ještě hodně toho napsáno bude. Nechci k metrům odborných analýz přidávat další decimetr těžkého čtení. Na oslavě narozenin se to nehodí, je také třeba se bavit. Náš milý oslavenec se má čile k světu a navzdory všelijakým nepřejícím závistivcům si umí ve víru dějin poradit. Má i mnoho přátel, kteří mu upřímně přejí jen samé dobré věci. Dobrý den, Izraeli!

Modlitba v HebronuM.Tydlitátová

V nemocnici Hadasa mne vždycky znovu dojme cyklus vitráží Marca Chagalla. Při svých návštěvách Izraele si vždy snažím najít čas k návštěvě nemocniční synagogy, kde je do moderní symbolické architektury zakomponováno těchto dvanáct oken představujících dvanáct izraelských kmenů. Vždy vstoupí slupinka turistů a poslouchá průvodní slovo doprovázené hudbou Vivaldiho, i když je to vše poněkud zautomatizované, nechybí silná atmosféra. Nejkrásnější zážitek jsem ale měla, když mezi nás náhle přišla maminka s asi desetiletým chlapcem v nemocničním pyžámku, bledým a zesláblým. Kolem čela měl omotaný bílý obvaz, vypadal vyčerpaně a apaticky. Sotva vstoupil pod Chagallovy obrazy, otevřel pusu a zaklonil hlavu, fascinovaně zíral do barevných světel a po tvářích se mu začaly koulit slzy. Plakal tiše, nevzlykal, neříkal nic.

Zlatá brána je místo sporné i slavné, tudy jednou projde Mesiáš. Ve slunci vypadá opravdu důstojně a v hradbách skoro září. Je zazděná a obklopená muslimským hřbitovem. Když k ní přijdete, najdete kolem ní ještě důkladný železný plot zamčený na řetěz a těžký zámek. To aby jí neprošel jen tak někdo. Říká se, že ten hřbitov má zabránit tomu, aby tudy Mesiáš vešel do města, podle tradice jej má totiž předcházet prorok Eliáš Tišbejský, který je z kněžského rodu a na hřbitov nesmí vstoupit. Takže by nemohl pro Mesiáše tu bránu otevřít. Ale jiná tradice zdůrazňuje spíše to, že být pohřbený na tomto místě je nejen velkou ctí, ale má to i tu (pochybnou) výhodu, že vstanete jako první z mrtvých, až na tomto místě začne boží soud.

Safedu si připomínáme tradici luriánské kabaly. V synagoze, kam Rabi Izák Luria chodil, je krásná schrána na Tóru. Je bohatě vyřezávaná a omalovaná, má pěknou oponu. Na tom by nebylo nic divného, však je to místo nadmíru slavné. Ale všimněte si někdy, jak prosté to vše je. Synagoga je malá, nenápadná. Aron hakodeš je dílem lidového umělce: po sloupech se pnou popínavé rostliny, rozvíjí se listy a luční kvítí, zrají hrozny, všechno je pestré a bujně zdobné, ale asi tak jako veselá písnička. Žádný mramor, žádné zlato, jen dřevo a barvičky jako z dětské knížky. Tady není místo pro zapšklou důstojnost, všechno zde volá, že víra je radostná a potěšující věc a že i květiny a listy chválí Boha. Nad pestrou oponou mezi mnohými úponky leží vyřezávaný lev, který upomíná na Luriovo přízvisko Ari. I ten lev působí spokojeně, mírumilovně a vesele, jistě by se nechal pohladit. Podle safedských legend prý Izák Luria rád rozmlouval se zvířaty a rostlinami, ba domonce i s vodou, kameny a horami, neboť ve všem slyšel tichý boží hlas.

Timna je místem pouště, větru a dávných vzpomínek. Zde dolovali otroci pro staré krále měď v hlubokých šachtách, zde zněly hlasy horníků, poslů, kupců i vojáků. Nyní je zde hluboké ticho rušené jen podivným kvílením a duněním větru v kaňonech. Tady sama země předvádí všechnu svou sílu a krásu. Barevné hory a skály se zdvihají ze stejně pestrých písků: růžová, sírově žlutá, černá, rudá, bílá… A navíc se zde nalézají zelenomodré „elatské kameny“, národní polodrahokamy Izraele. A když se pozorně podíváte pod nohy, uvidíte místy velké zkamenělé amonity, korály a mušle z dob dětství života na Zemi.

Fotografie: Věra, Klára a Mirjam Tydlitátovy

Autor: Věra Tydlitátová | pátek 9.5.2008 11:03 | karma článku: 26,66 | přečteno: 1773x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 124x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 289x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,49 | Přečteno: 602x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 998x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  21:07

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Televize zdraží, shodla se vládní koalice. Naopak opozice chce poplatky zrušit

15. června 2024

Premium Vláda chce od ledna zdražit koncesionářské poplatky. Za Českou televizi by lidé nově platili 150...

Zabalila příruční zavazadlo a odjela do Dubaje. Dnes tam prodává reality

15. června 2024

Premium Pořídit si byt v Dubaji? Tak to je lehčí, než si možná myslíte. Veronika Plichtová studovala v...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3208x
Jsem