Chyba, pane Vandasi, zásadní politická chyba!

Tak máme za sebou volební sobotu, den, kdy vyvrcholilo neobyčejné napětí posledních týdnů a vybilo se v regulérní bitvě nacistů s policií uprostřed Litvínova. Dělnická strana s Národním odporem se přestala přetvařovat a ukázala se v plném světle.

Národní strana a Dělnická strana nedosáhly ve volbách do krajských zastupitelstev žádného pozoruhodného úspěchu. Národní strana, která kandidovala pouze ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, propadla úplně a její zisky neznamenají ani půl desetiny procenta. Tímto paní Edelmannová se svými veselými ovečkami může jít leda tak na pastvu.

 

Dělnická strana poskytující na kandidátkách přední místa bijcům z Národního odporu dopadla lépe, její zisky se blíží k jednomu procentu. Nejlépe si vedla mezi komunisty a bývalými lampasáky z Brd, kde kandidovala s dovětkem NE AMERICKÉMU RADARU, čímž se díky přichýlení k ruským strategickým zájmům vyšplhala na závratných 1,48 procent. I tak je to ale pro neonacisty žalostné, vždyť se snad již viděli v čele krajů a později přímo ve vládě. 

 

Hrou vabank bylo rozhodnutí nacistických vůdců uspořádat v den voleb pogrom na janovské Romy. Mohli získat sympatie nemalého počtu českých rasistů, ale také mohli mnoho ztratit v případě, že by se jim situace vymkla z rukou. Šéfové Dělnické strany asi neznají dobře svůj lidský materiál a zdivočelou lůzu považovali za disciplinované bojovníky. Lůza se ale projevila posvém. Situace se vůdcům nejspíš opravdu vymkla z rukou, pakliže nejsou natolik dementní, aby chaos a násilí na náhodných kolemjdoucích a na novinářích pokládali za vhodný politický tah. 

 

Zatímco Romové zachovali příkladný klid, třebaže se skřípěním zubů, náckové prorazili policejní kordón a jali se demolovat centrum Litvínova. Předpokládám, že po dnešním volebním dnu už bude každému jasné, že rozmlácená výloha nebo auto, zmlácený přihlížející a zkopaný novinář svědčí o čemsi zcela jiném než o schopnosti Dělnické strany nasazovat někde Ochranné sbory. O schopnosti zastupovat jakékoli zájmy voličů ani nemluvě. Náckové dali více než zřetelně najevo, jak hluboce pohrdají ostatními lidmi, jejich životem, zdravím i majetkem, jak je jim český národ lhostejný. Inu, náckové se přirozeně pokládají za vyšší rasu, nemohli to Čechům sdělit výmluvněji.  

 

Po dnešním dnu se ukázalo, že Češi nejsou padlí na hlavu a se svými hlasy zacházejí odpovědně, alespoň co se vztahu z extrémismu týká. Stejně tak se ukázalo, že Tomáš Vandas buď vůbec své nácky neovládá, nebo je velmi, velmi prostého ducha. A také se ukázalo, že Češi nejsou tak konzumní, lhostejní a manipulovatelní, jak se někdy zdálo z různých zpráv, diskusí a průzkumů veřejného mínění či testů všeobecných znalostí.

Autor: Věra Tydlitátová | sobota 18.10.2008 18:30 | karma článku: 26,04 | přečteno: 3282x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27

Věra Tydlitátová

Po volbách

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54