Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta do Irska – Via Anglie 4 - Londýn

Nevím, jak ostatní cestovatelé, ale já jsem byla po příjezdu do Londýna nejen šokovaná, ale přímo vyděšená. Město by nemělo mít dvanáct miliónů obyvatel. Věřím, že kdybych se v Londýně ztratila, nikdy bych nenašla cestu k civilizaci a jako v nějaké rozlehlé poušti bych bídně zhynula žízní a hladem. Tak se mi to aspoň jevilo na cestě nekonečnými londýnskými předměstími v srpnovém horku a v strašlivém hluku a špíně velkoměstského provozu.

Londýn je, upřímně řečeno, velká vesnice. Ale vesnice opravdu nepřiměřeně velká a strašlivá ve své dravčí moci. Slévá se zde bohatství světa, Marxův kapitál tady není abstraktním pojmem. Člověk si nemusí nutně připadat nicotný pod hvězdným nebem, ale určitě si připadá nicotný v Londýně. Drtivá tíha síly a moci současného Londýna je více než dobře vystižena už tím, že moderní budovy, banky a sídla nadnárodních společností, jsou mnohem vyšší než kdysi tolik obávaný královský hrad a věznice Tower. Ten se nyní pod nimi choulí jako nějaké ubohé termitiště.  Pěkně ovšem nad ním ční supermoderní budova zvaná "Okurka", zvláštní a mírně humorná architektura. A prosím o odpuštění, Katedrála svatého Pavla se mi nelíbila. Zrovna ji opravovali, byla zakryta igelity a plachtami, ztratila tedy hodně ze své architektonické krásy, neztratila však z nabubřelosti,  která nám je cizí. Všudypřítomní kostelníci se zlatými řetězy na břichách nás ani nepustili dopředu, kde se lid pravověrně pobožný modlil, byli jsme vykázáni mezi turistický dav, tedy mezi pohlednice, barevné knihy a odznáčky. A prostorem druhého největšího chrámu křesťanstva se nesl hlas kazatele zesílený reproduktory, poněkud nasládlý a podbízivý, ale nesmlouvavě neomylný, ostatně to kázání nestálo za mnoho.

  Už na mne padalo zoufalství, ale pak se mi ukázal Londýn ze své veselejší a přátelštější strany, onen Londýn, který my všichni nosíme ve svém srdci. Stačí vyjít k Temži. Požehnaná buď řeka, která protíná ten babylón svým svěžím vzduchem, stříbřitou čistou (opravdu čistou!) vodou posetou loděmi, svými ukřičenými racky a korunovaná Towerským a Londýnským mostem. Londýnské mosty jsou nádherné. V jejich obloucích a věžích jako by zaznívaly všechny veselé písničky staré Anglie:

            Londýnský most padá, padá, padá,

            Londýnský most padá, padá, padá,

            Londýnský most padá, má krásná paní…

Když naleznete v Londýně Temži, už se neztratíte. Město, které nechce být velkou vesnicí, by mělo mít nějakou akropoli, jakou mají Athény, Jeruzalém nebo Praha, pokud však nemá žádný svatý kopeček, mělo by alespoň stát na řece. Temže vás dovede ke všem krásám Londýna, ke všem jeho ikonám, jakými je Parliament, Big Ben a nyní dokonce i vyhlídkové kolo postavené k příležitosti milénia, které všechny staré památky velkolepě převyšuje a ční nad Temží jako zářící vesmírný koráb ze Saganova filmu Kontakt. Jeho hřídel prý byla odlita a vybroušena v plzeňské škodovce. Říká se mu London Eye, Londýnské oko. Nevím, zda toto jméno znamená, že Londýn v kole získal obří zřítelnici hledící až do nebes, nebo zda to prostě znamená, že z kola lze uvidět město, které ke své škodě dosud nemělo jinou tak vysokou vertikálu.

  Pak nacházíme v Londýně takové ty pamětihodnosti, které známe ze všech pohlednic a učebnic angličtiny: červené telefonní budky, dvoupatrové autobusy, obří reklamy na Piccadilly Circus, Buckinghamský palác, Baker Street s adresou Sherlocka Holmese, bláznivé kazatele na Trafalgarském náměstí, Národní galerii s překrásnými světoznámými obrazy, foxteriéry, Westminsterské opatství, puby a Soho. Člověka vždycky poněkud zaskočí zjištění, že všechny tyto pozoruhodnosti známé z obrázků opravdu existují i v reálném světě. Z dálky jsem viděla i Hyde Park, ale neměla jsem dost času, abych tam promluvila o věčných pravdách, ostatně neměla jsem ani bedničku, na kterou bych se mohla postavit. Člověk nemusí zažít všechno.

 

Autor: Věra Tydlitátová | čtvrtek 10.4.2008 6:05 | karma článku: 18,91 | přečteno: 1743x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem