Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta do Irska - Killarney

Městečko Killarney asi není nejvýznamnějším centrem, ale zaujala mě tam ta okolnost, že přímo městem probíhá zeď, za níž je už národní park. A druhá věc, která stojí za zmínku, je katedrála, v níž byla v polovině 19. století vývařovna pro chudé rolníky, na které tvrdě doléhal hladomor. Zatímco majitelé půdy vyváželi z Irska maso a obilí, rolníci umírali hladem, protože se v polovině devatenáctého století rozmohla plíseň bramborová a zničila jediný zdroj obživy chudých.

Gap of DunloeV. Tydlitátová

             Tragédie irské chudiny byla lhostejná nejen šlechtě a podnikatelům, ale také světovému křesťanstvu, a to v době rozumu a pokroku, telegrafu a parního stroje, kdy již by nebylo technickým problémem informovat veřejnost a zorganizovat humanitární pomoc. Před katedrálou roste velký jehličnan nad hromadným hrobem dětských obětí oné národní tragédie. V hrobě je pohřbeno několik set dětí a na černé mramorové desce je vyzlacen citát z Matoušova evangelia: „Kdo přijme jediné takové dítě ve jménu mém, přijímá mne.“ Irskému hladomoru se říká The Great Famine a vzpomínka na nesmyslné hrůzy způsobené lidskou bezohledností a lhostejností zůstává živá i po více než půldruhém století.

             Killarneyský národní park je jedním z nejúžasnějších míst Irska. Krajina národního parku je hornatá, plná potoků a jezer mezi zelenými svahy a šedými skalami, nad nimiž krouží orli. Na úbočích skalnatých kopců a strmých hor roste purpurově fialový vřes a vysoké keře zlatého hlodáše známého z literatury. Kdo jej nezná, musí se spokojit konstatováním, že je podobný kručince, ale je mohutnější. Skály a balvany jsou temné, stříkané lišejníkem, divoké a nepřístupné. Všudypřítomné ovce šplhají až do příkrých strání a jejich bečení zde zní naříkavě. Na březích potoků a řek, přes něž se klenou starobylé kamenné můstky, kvetou pestré koberce vodních rostlin.

             Národním parkem projíždí jedna otevřená bryčka tažená strakatým koníkem za druhou, jde o „jaunting cars“, tradiční dvoukoláky zdejších domorodců, kteří se již za éry královny Viktorie specializovali na provážení anglických lordů po krásách soutěsky Gap of Dunloe, killarnských lesů, Purpurových hor a Macgillycuddys Reeks. Tyto panské vyjížďky za půvaby přírody kdysi počínaly u pověstné kurtizány Kate Kearney, která na přírodních krásách prozíravě zbohatla a později zde otevřela slavý hostinec. Tradičně se s vyjížďkami končí u zámku Muckross House, jehož interiéry jsem neviděla, ale zahrada je zde tak krásná, že sama královna Viktorie sem jezdila na dovolenou, a ta už si mohla všelijak vybírat. Zahrada se mírně svažuje k jezeru a navazuje na bujnou zeleň zdejších pralesů. Kdo neví, co je anglický park, stěží si představí tu hustou nízkou trávu, po níž se smí volně chodit, staleté borovice a cedry, dvacetimetrové rododendrony a záhony hortenzií, jejichž barvy vybočují ze známého spektra a jejichž květenství jsou rozmanitější a větší, než si umíte představit.

             Když jsme proplouvali na člunech třemi jezery zvanými Lough Guitane, Muckross Lake a Louhg Leane, sdělil nám lodník, že se zrovna včera v Muckrosském jezeře zjevila zdejší muckrosská příšera, šestimetrová vodní obluda, jejíž záběry se objevily dokonce i v místním televizním vysílání. Zdálo se, že lodník na příšeru opravdu věří, pokud ovšem šlo o otřepaný trik periodicky užívaný k ohromení cestovatelů, pak byla informace o místní lochnesce podána vskutku věrohodně. A nevěřte člověku, který tady projíždí několikrát denně! Oči všech cestovatelů v lodi se od té chvíle nemohly odtrhnout od šedých vln hlubokého jezera. Co kdyby, že? Příroda je v Irsku stále tak mocná jako za prvotních dnů krátce po stvoření, budí respekt, před nímž rychle bledne naše městská skepse. 

              V době naší cesty bylo v jezerech mnohem méně vody než obvykle, sucha zasáhla i Západní ostrovy. Jeden z lodníků byl docela starý a vetchý pán, vezl s sebou také pejska, a myslím, že obratně zahrál na city, když bezmocně šťoural bidlem do dna a do břehu tak dlouho, až naši cestující, suchozemští Češi, přiběhli na pomoc a loďku vyprostili z mělčiny za hojné podpory odborných rad jiných Čechů ze břehu. Další loď pak i přes snahy cestovatelů uvízla na několik hodin mezi kameny. Trocha toho dobrodružství je sice ve chvíli, kdy se děje průšvih, tím posledním, o co lze stát, ale je to vděčné téma k rozhovorům po návratu z výpravy. Cestovatel vnucující svým přátelům fotografie z expedice je nakonec rád, když může dávat k lepšímu své hrdinské činy a prožitá nebezpečenství, kterých už je ve všedním životě tak nějak pomálu.

            

         

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 24.3.2008 18:15 | karma článku: 24,25 | přečteno: 2683x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 122x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3208x
Jsem