Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta do Irska - Killarney

Městečko Killarney asi není nejvýznamnějším centrem, ale zaujala mě tam ta okolnost, že přímo městem probíhá zeď, za níž je už národní park. A druhá věc, která stojí za zmínku, je katedrála, v níž byla v polovině 19. století vývařovna pro chudé rolníky, na které tvrdě doléhal hladomor. Zatímco majitelé půdy vyváželi z Irska maso a obilí, rolníci umírali hladem, protože se v polovině devatenáctého století rozmohla plíseň bramborová a zničila jediný zdroj obživy chudých.

Gap of DunloeV. Tydlitátová

             Tragédie irské chudiny byla lhostejná nejen šlechtě a podnikatelům, ale také světovému křesťanstvu, a to v době rozumu a pokroku, telegrafu a parního stroje, kdy již by nebylo technickým problémem informovat veřejnost a zorganizovat humanitární pomoc. Před katedrálou roste velký jehličnan nad hromadným hrobem dětských obětí oné národní tragédie. V hrobě je pohřbeno několik set dětí a na černé mramorové desce je vyzlacen citát z Matoušova evangelia: „Kdo přijme jediné takové dítě ve jménu mém, přijímá mne.“ Irskému hladomoru se říká The Great Famine a vzpomínka na nesmyslné hrůzy způsobené lidskou bezohledností a lhostejností zůstává živá i po více než půldruhém století.

             Killarneyský národní park je jedním z nejúžasnějších míst Irska. Krajina národního parku je hornatá, plná potoků a jezer mezi zelenými svahy a šedými skalami, nad nimiž krouží orli. Na úbočích skalnatých kopců a strmých hor roste purpurově fialový vřes a vysoké keře zlatého hlodáše známého z literatury. Kdo jej nezná, musí se spokojit konstatováním, že je podobný kručince, ale je mohutnější. Skály a balvany jsou temné, stříkané lišejníkem, divoké a nepřístupné. Všudypřítomné ovce šplhají až do příkrých strání a jejich bečení zde zní naříkavě. Na březích potoků a řek, přes něž se klenou starobylé kamenné můstky, kvetou pestré koberce vodních rostlin.

             Národním parkem projíždí jedna otevřená bryčka tažená strakatým koníkem za druhou, jde o „jaunting cars“, tradiční dvoukoláky zdejších domorodců, kteří se již za éry královny Viktorie specializovali na provážení anglických lordů po krásách soutěsky Gap of Dunloe, killarnských lesů, Purpurových hor a Macgillycuddys Reeks. Tyto panské vyjížďky za půvaby přírody kdysi počínaly u pověstné kurtizány Kate Kearney, která na přírodních krásách prozíravě zbohatla a později zde otevřela slavý hostinec. Tradičně se s vyjížďkami končí u zámku Muckross House, jehož interiéry jsem neviděla, ale zahrada je zde tak krásná, že sama královna Viktorie sem jezdila na dovolenou, a ta už si mohla všelijak vybírat. Zahrada se mírně svažuje k jezeru a navazuje na bujnou zeleň zdejších pralesů. Kdo neví, co je anglický park, stěží si představí tu hustou nízkou trávu, po níž se smí volně chodit, staleté borovice a cedry, dvacetimetrové rododendrony a záhony hortenzií, jejichž barvy vybočují ze známého spektra a jejichž květenství jsou rozmanitější a větší, než si umíte představit.

             Když jsme proplouvali na člunech třemi jezery zvanými Lough Guitane, Muckross Lake a Louhg Leane, sdělil nám lodník, že se zrovna včera v Muckrosském jezeře zjevila zdejší muckrosská příšera, šestimetrová vodní obluda, jejíž záběry se objevily dokonce i v místním televizním vysílání. Zdálo se, že lodník na příšeru opravdu věří, pokud ovšem šlo o otřepaný trik periodicky užívaný k ohromení cestovatelů, pak byla informace o místní lochnesce podána vskutku věrohodně. A nevěřte člověku, který tady projíždí několikrát denně! Oči všech cestovatelů v lodi se od té chvíle nemohly odtrhnout od šedých vln hlubokého jezera. Co kdyby, že? Příroda je v Irsku stále tak mocná jako za prvotních dnů krátce po stvoření, budí respekt, před nímž rychle bledne naše městská skepse. 

              V době naší cesty bylo v jezerech mnohem méně vody než obvykle, sucha zasáhla i Západní ostrovy. Jeden z lodníků byl docela starý a vetchý pán, vezl s sebou také pejska, a myslím, že obratně zahrál na city, když bezmocně šťoural bidlem do dna a do břehu tak dlouho, až naši cestující, suchozemští Češi, přiběhli na pomoc a loďku vyprostili z mělčiny za hojné podpory odborných rad jiných Čechů ze břehu. Další loď pak i přes snahy cestovatelů uvízla na několik hodin mezi kameny. Trocha toho dobrodružství je sice ve chvíli, kdy se děje průšvih, tím posledním, o co lze stát, ale je to vděčné téma k rozhovorům po návratu z výpravy. Cestovatel vnucující svým přátelům fotografie z expedice je nakonec rád, když může dávat k lepšímu své hrdinské činy a prožitá nebezpečenství, kterých už je ve všedním životě tak nějak pomálu.

            

         

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 24.3.2008 18:15 | karma článku: 24,25 | přečteno: 2683x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:03

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem