Cesta do Damašku 3 – Kde Kain zabil Ábela

V současnosti se moje oči upírají k Sýrii. Mám tam přátele, navštívila jsem tu zemi před dvěma roky. Z mnoha míst, kde jsme pobývala, nezůstal dnes kámen na kameni. Tyto texty jsou vzpomínkou na mír.

Již jsem zmínila horu Kasiun, která ční vysoko nad městem, holá a vyprahlá. Na jednom ze skalních výběžků stojí malá mešita se žlutou kupolí. Označuje místo, kde se odehrála první vražda v dějinách lidí. A nebyla to jen tak lecjaká vražda, byla to vražda bratra ze žárlivosti.

Ta žárlivost se týkala nikoliv ženy, ale samotného Boha. Ten dal při oběti přednost Ábelovi a Kain se s tím nemohl vyrovnat. Byl příliš zbožný, byl úspěšný, nadaný a krásný, chtěl být dokonalý, Hospodinovo odmítnutí jej ranilo a zaplanul nezvladatelnou nenávistí ke svému nanicovatému, ale Bohem přijatému bratrovi. Je to známý příběh, ale islámská pověst jej rozpracovává do děsivých detailů.

Dívali jsme se na to prokleté místo, kde zemřel nabí Ábel a Issa vyprávěl, jak ten příběh znají muslimové: "Když Kain bratra udeřil a ten padl mrtev, Kain nevěděl, co se vlastně stalo, byl zmatený, protože ještě nikdy neviděl umřít člověka. Zdvihl tedy tělo mrtvého bratra, vložil si je na záda a se strašlivým nářkem bloudil pouští. Nesl bratra na západ až došel téměř k Zabadani do kopcovité krajiny, kde pramení řeka Barada. Byl na pokraji šílenství a pak teprve se Hospodin nad ním slitoval. Seslal dva ptáky, kteří před Kainem začali zápasit a jeden z nich druhého zabil. Přeživší pták pak vyhrabal jámu a svého mrtvého druha zahrabal. A tak se Kain dozvěděl, jak má naložit s tělem svého bratra. Na místě Ábelova hrobu je nyní také svatyně."

Je to smutný a depresivní příběh, zasekl se mi do hlavy, připomínal se vždy, když jsem se podívala na Kasiun, nebo když jsme jeli Kainovou cestou do Zabadani okolo Ábelova hrobu. Je to příběh jako ze zlého snu, neboť jeho zoufalství vzdoruje logice i jakémukoliv smyslu. A navíc se v dějinách lidí stále opakuje a stále znovu přivádí na svět zoufalství.

————————–
Foto autorka:
1. Hora Kasiun
2. Místo první vraždy člověka
————————

Autor: Věra Tydlitátová | pátek 11.10.2013 10:33 | karma článku: 13,16 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27

Věra Tydlitátová

Po volbách

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54