Sběrači kovů, sběrači peněženek a jiní sprostí zloději

Česká republika začíná být se vším všudy světová. I k nám už totiž dorazily orgie politické korektnosti, jinými slovy zastírání pravého stavu věcí podlézavým falešným pojmenováním. Jen aby se někdo neurazil!

Definitivně mne o tom přesvědčilo několik článků, které v různých médiích referovaly o jinak celkem banální události. V neděli večer se v Mladém na předměstí Českých Budějovicích 29letý muž nasoukal do kontejneru na elektroodpad a pak nemohl ven. Zachraňovala ho hlídka městské policie, respektive hasiči, které musela přivolat. Ti kontejner rozřezali a muže vytáhli. Stěžoval si na bolest žeber, takže se mu dostalo ještě ošetření na traumatologii v nemocnici.

Policejní mluvčí byl v rozpacích. Prohlásil, že se teprve „bude prověřovat, zda se nedopustil nějakého protiprávního jednání. Z jeho původní výpovědi vyplývá, že do kontejneru vlezl ,jen tak'. Případnou krádež bychom mu museli prokázat,“ řekl novináři z Českobudějovického deníku. Ten pak – zřejmě i pod dojmem tohoto alibistického přístupu – označil dotyčného za „sběrače kovů“.

Připomeňme si, že kontejnery na elektroodpad stejně jako další sběrná místa slouží zodpovědným lidem k tomu, aby do nich odkládali vysloužilé spotřebiče. Měli by tak mít záruku, že se odtud dostanou k recyklaci ve specializovaných firmách, čímž se získají suroviny na nové elektro. Jinak by je brzy nebylo z čeho vyrábět, protože přírodních zdrojů nezadržitelně ubývá.

Kvůli „sběračům“, což jsou ve skutečnosti prachsprostí zloději, ale tu záruku nemají.

Na kontejneru navíc vznikla mnohatisícová škoda, kterou hude muset někdo zaplatit. „Sběrač“ asi ne, z toho těžko někdy někdo dostane korunu, i kdyby se nakonec „protiprávní jednání“ skutečně prokázalo. Předpokládám, že i na ošetření v nemocnici jsme se mu ze svého zdravotního pojištění složili my všichni. 

Policejního mluvčího i novináře ovšem do jisté míry chápu. Nazvat zloděje zlodějem se dnes může člověku těžce nevyplatit. Lumpové totiž u nás pořád ještě požívají větší ochrany než jejich oběti a celý slušný zbytek společnosti.

Takže se asi vůbec nebudu divit, když si před Vánoci přečtu například o tom, že policejní tým „kapsa“ chytil za ruku nějakého toho „sběrače peněženek“. Nikdo přece nebude riskovat použít označení „kapsář“ pro někoho, kdo lovil v cizím kabátě „jen tak“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Tvrzník | středa 8.10.2014 14:05 | karma článku: 36,67 | přečteno: 2296x