Proč si zloději zdraví jako řípa neodpracují škodu?

Hned dvakrát za sebou v rozmezí několika dnů museli pražští hasiči použít techniku určenou k záchraně obětí dopravních nehod, aby pomohli zlodějům. Hydraulickými nůžkami na vystříhání nešťastníků z havarovaných aut dostávali lumpy z kontejnerů na elektroodpad na Vinohradech.

Ve středu ve Slezské a v sobotu v Dykově ulici vlezli drbani (jak podobné typy označuje interní policejní žargon) do nádob, kam zodpovědní občané odkládají staré spotřebiče, aby je bylo možné odborně zrecyklovat.

Dovnitř to šlo, ven už ne.

Podobných případů byly už zaznamenány desítky. Píše se o nich, vysílají o nich televize, protože zasahující záchranáři jim ochotně dávají k dispozici obrazové záznamy ze svých akcí. Každému je jasné, že kdo do kontejneru vleze, porušuje zákon, přičemž riskuje zdraví a dokonce i život. Některé případy totiž skutečně končí zlodějovou smrtí. Na každé takové nádobě je ostatně umístěno zřetelné varování.

Přesto se někteří lidé vykrádáním kontejnerů pořád znovu pokoušejí přivydělat.

Vlézt do takového kontejneru přitom není nic snadného. Jen si někdy pořádně prohlédněte, jak je řešen vhazovací otvor a jeho zabezpečení. Taková krádež je vlastně docela úctyhodný akrobatický výkon. Nemohou se jí tedy dopustit zdravotně postižené osoby, ale jedinci ve výtečné kondici.

Přesto jsem se nikdy nikde nedočetl, že by za takovou zlodějnu, při které vznikla vyprošťováním lumpa vysoká škoda na zařízení prospěšném pro všechny občany (a zásah záchranářů také nebyl zadarmo), dostal takový zdravím kypící akrobat třeba trest v podobě veřejně prospěšných prací.

Už vůbec si nedělám iluze, že by byli všichni vykradači kontejnerů na elektroodpad takhle neúspěšní. Mnoha z nich se určitě čas od času podaří něco ukořistit. A stejně, jako postrádám informace o trestech pro ně, slyšel jsem  pouze několik dílčích informací o postihu člověka ze sběrny, který od nich lup odkoupil. Vzhledem k celkovému rozsahu škod páchaných tzv. „sběrači“ v různých sektorech hospodářství je to ale zoufale málo…

Pokud ale nezačnou příslušné orgány využívat všech možností, které jim poskytuje zákon, lumpů neubude. A hasiči se svými hydraulickými nůžkami v tom budou pořád sami.

Autor: Roman Tvrzník | pondělí 26.1.2015 14:45 | karma článku: 19,81 | přečteno: 757x