Ministerská vyhláška má zastavit zlodějnu. Nebude se ale krást víc?

Ministerstvo životního prostředí připravilo vyhlášku, která od března zakáže platit ve sběrnách surovin za kovy hotově. Zabrání tak konečně krádežím kanálových vpustí a železniční signalizace? Nebo se začne krást ještě víc?

Představa bezdomovce, co do sběrny přiveze kus kolejnice, kterou se rozhodl prodat poté, co ji roky tahal s sebou jako památku na někdejší zářnou kariéru posunovače, je absurdní sama o sobě. Přesto sběrny podobné věci, které evidentně nepocházejí z vyřazeného domácího inventáře, bez mrknutí oka vykupují.

Teď by jim to měla zkomplikovat povinnost vzít si od takového „klienta“ číslo občanky plus bankovního účtu – a peníze mu poslat bezhotovostním převodem.

Individua, která sběrny podobným materiálem zásobují, nemají většinou ani tu občanku, natož bankovní účet. Že by se ale nenašli podnikavci, kteří dokáží něco vytěžit i z této nové situace?

Zkuste si představit takovou scénku: do sběrny přijíždí člověk ztrácející se za károu vrchovatě naloženou „šrotem“ pochybného původu. O nové ministerské vyhlášce zatím nic neslyšel, doví se od ní až od personálu sběrny. Co si teď počne? Vážil snad cestu nadarmo? A kde vezme na svou krabici vína?

Vtom se odněkud vynoří „zprostředkovatel“, který dokáže jeho problém vyřešit. Transakci vyřídí za něj, poskytne své osobní údaje a peníze nechá převést na svůj účet. Bezdomovci na místě vyplatí peníze na ruku, bude jich ovšem o dost méně. Každá služba něco stojí. A to není moje fabulace  - jeden z bývalých topmanažerů velké šrotařské firmy, se kterým jsem  před pár lety jednal  o spolupráci našeho kolektivního systému s jeho firmou, mi odpověděl: „Platba hotově nic nevyřeší, příští rok jdu do důchodu, tak bych si aspoň přivydělal - sednu si před sběrnu, bezdomovci dám číslo účtu a vyplatím mu tak půlku toho, co by dostal normálně".

Jenže po odečtení této „provize“ už na celou krabici vína nezbude dost. Co tedy bude následovat? Ještě jedna cesta do sběrny s ještě jedním nákladem, o jehož původu opět nebude radno příliš přemýšlet…

Ale třeba jsem zbytečně skeptický a nová vyhláška skvěle zafunguje. Jen by to možná chtělo ještě maličko dotáhnout.

Zajímavou zkušenost mají v tomto ohledu ve Francii, líčil mi ji kolega z jednoho tamějšího kolektivního systému pro sběr a recyklaci elektroodpadu. Francouzské sběrny nejenže vyplácejí peníze výhradně bezhotovostně, ale ještě musí o každé platbě informovat daňovou správu. Běda, když někdo takový příjem zatají!

Za dobu fungování tohoto modelu stouplo ve Francii množství velkých domácích spotřebičů předaných k recyklaci, ne do sběren, o celou třetinu.

Staré spotřebiče u nás zatím často ve sběrnách končí, přestože to zákon zakazuje. Nedostanou se tak jako celek k ekologickému zpracování umožňujícímu vytěžit z nich maximum opakovaně použitelných materiálů a hlavně ekologicky odstranit nebezpečné látky. Prodají se z nich většinou jen kovové součásti, zatímco zbytek putuje někam do příkopu či do lesa, tím vznikne černá skládka, která bude muset být následně odstraněna na náklady obce.

Možná se ale Francii přeci jen o něco přiblížíme. I když bezdomovce, feťáky a příležitostné zloděje všeho druhu nová vyhláška nejspíš neodradí, mohla by paradoxně přesměrovat ze sběren na legální sběrná místa elektrospotřebičů ty slušné občany, jimž záleží na ochraně jejich osobních údajů.

Nebo se vám chce dávat do ruky občanku a diktovat číslo účtu někomu, kdo se živí zlodějnou nebo na ní alespoň parazituje? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Tvrzník | čtvrtek 5.2.2015 10:15 | karma článku: 14,90 | přečteno: 938x