Češi sbírají elektro jako o život

Od příštího roku by měl každý z nás ročně odevzdat k recyklaci zhruba 7 kg starého elektra, což bylo ještě před pár lety nepředstavitelné. Nakonec to ale možná opravdu dokážeme.

Množství vysbíraných spotřebičů totiž roste, a když se sečetly výsledky za loňský rok, vydalo to na historický rekord. Starého elektra bylo loni nejvíc za deset let, co se u nás systematicky sbírá.

V celé České republice se v roce 2014 vysbíralo přes 58 000 tun vysloužilých spotřebičů. Vyplývá to z údajů pěti největších kolektivních systémů pro sběr a recyklaci elektra, které tyto společnosti předaly Ministerstvu životního prostředí.

Ve sběrné síti našeho kolektivního systému lidé odevzdali 29 921 tun spotřebičů, což představuje více než 50 % celorepublikového množství. Každý obyvatel ČR tak loni odevzdal k recyklaci 5,53 kg elektrozařízení, náš kolektivní systém od každého převzal 2,84 kila. I to znamenalo historický rekord.

A dosavadní letošní výsledky nasvědčují tomu, že se růst nezastavil. Duben 2015 byl podle našich výkazů opět historicky nejlepším měsícem.

Velké rozdíly v množství spotřebičů předaných k recyklaci ale stále panují mezi různými částmi České republiky.

V absolutním množství vysbíraných spotřebičů v našich výkazech bezkonkurenčně vede Středočeský kraj s 3469 tunami, druhá Praha dodala loni k recyklaci 3107 tun. Na poslední Karlovarský kraj připadá jen 697 tun starého elektra.

Jinou optiku ale nabízí přepočet výsledků krajů na množství jejich obyvatel. Z tohoto pohledu totiž bezkonkurenčně vede Liberecký kraj, jenž jinak svými 2566 tunami nijak neoslňuje. Každý z obyvatel kraje včetně nejmenších dětí ale loni odevzdal k recyklaci 5,85 kilogramu elektrozařízení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Tvrzník | úterý 9.6.2015 15:15 | karma článku: 6,51 | přečteno: 695x