Čechy čeká obhajoba

Češi se na sklonku roku 2008 stali premianty ve sběru starých elektrospotřebičů mezi nově přistoupivšími státy EU a jako první dokázali splnit roční kvótu 4 kg na osobu. Později se ukázalo, že jsme byli nejen první, ale i jediní.

Teď ale budeme muset své premiantství obhájit. Na konci příštího roku už nebudou stačit čtyři kila, ale rovnou sedm. Alespoň v případě ČR. Kvóta se totiž nově nebude určovat plošně pro všechny unijní státy, ale vyměří se každému jednotlivě podle toho, kolik nových spotřebičů se v té které zemi prodalo za tři roky zpětně.

Teď, na sklonku roku 2015, to vůbec nevypadá beznadějně. Už dřív se Češi „pochlapili“, a to včetně žen a dětí, takže ve skutečnosti každý z nás odevzdával k recyklaci průměrně kolem pěti kilogramů vysloužilých spotřebičů.

Po sečtení letošních výsledků průměr zřejmě opět stoupne. Výsledky za prvních deset měsíců už totiž prakticky vyrovnaly loňská celoroční čísla. Jen kolektivní systém Elektrowin, ve kterém pracuji, zajistil recyklaci zhruba 30 000 tun. Letos od ledna do října, loni od ledna do prosince. A to byl rok 2014 skutečně rekordní.

Nepopiratelnou zásluhu na letošních výsledcích má zpřísněný legislativní rámec vytvořený březnovou vyhláškou ministra životního prostředí. Účinně zamezila většině úniků vysloužilého elektra do „šedé zóny“ prostřednictvím sběren kovů. Zákon jim sice už dříve zakazoval  elektro vykupovat, ale teprve zákaz hotovostních plateb a následné přísné kontroly tuto praxi skutečně pomohly vymýtit.

Část vyřazených spotřebičů ovšem letos skončila mimo recyklační linky zcela v souladu se zákonem. Projekt Jsem zpět dává možnost nabídnout k dalšímu použití spotřebiče, kterých se lidé chtějí zbavit, přitom jsou ale stále funkční a mohly by po odborném posouzení, s garancí bezpečného provozu, dále sloužit potřebným, a to dokonce aniž by za takový spotřebič museli cokoli zaplatit.

Dárcovství usnadňuje formulář na webových stránkách projektu, přes který lze nabídnout svůj spotřebič k opětovnému použití. Servisní technik podle něj posoudí vyplněné parametry zařízení, a pokud vyhovuje, přijede si pro spotřebič rovnou k dárci domů.

Takže přeji všem čtenářům radostné Vánoce a úspěšné vykročení do dalšího roku!

A kdybyste pod stromečkem náhodou našli nový spotřebič, který má lepší parametry než ten současný, stále fungující, nezapomeňte na projekt Jsem zpět a nabídněte jej – může pomoci třeba dětem z Klokánků. A kdybyste takového Ježíška prostě potřebovali, protože starý domácí pomocník už dosloužil, odvezte jej do sběrného dvora. I suroviny, které se z něj získají, budou velmi užitečné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Tvrzník | středa 16.12.2015 13:36 | karma článku: 11,57 | přečteno: 723x