Sukně mě baví

Přečetla jsem: „Sukně mě baví.“ (módní policista v hodnocení outfitu, tedy oblečení, jedné z celebrit)

Sloveso bavit má v češtině mnoho významů. Pokud ho užíváme ve spojení s věcmi, máme na mysli to, že nám daná věc poskytuje zábavu a potěšení, zajímá nás.

Může nás bavit kniha, blog, fotbal, práce, zahrada.

Stejné věci se nám mohou i líbit. Sloveso líbit se má ale poněkud povrchnější a pasivní význam, říkáme jím, že daná věc na nás působí příjemným dojmem.

Ve světě módních policistů a vizážistů všeho druhu se často objevuje sloveso bavit v nečekaných souvislostech. Pro někoho, a troufám si tvrdit, že nás je zatím většina, jsou věci jako sukně, topy, saka, či kabáty příliš statické, aby nás mohly bavit, prostě se nám jen líbí.

Pokud nás něco baví, bývá za tím akce: čtení, psaní, pobíhání po trávníku a góly, každodenní činnost za účelem příjmu, pravidelné ovlivňování komplexu rostlin za účelem estetickým, či za účelem výnosu. Akce spojené s věcmi, které nás baví, vyvolávají v našem těle příjemné vzrušení.

Módním stylistům kousky z šatníku zřejmě dokáží přinést tolik vjemů, že označit výsledné působení slovesem líbit se jim připadá málo výstižné.

Možná stylisty sukně opravdu baví tolik jako jiného kniha, blog, fotbal, práce, či zahrada.

Pro mě osobně je zjištění toho, že sukně může někoho bavit, velkým překvapením.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Tvrdá | pondělí 4.2.2019 9:47 | karma článku: 18,28 | přečteno: 974x