#vpatekvetri Kolik známe pocitů, tolikrát jsme člověkem?

Zdravím vás opět #vpatekvetri a tak si říkám, kolik emocí byste dokázali pojmenovat? A jak si navodíte lepší náladu? Jak dlouho se chcete cítit negativně? Věděli jste, že dobu naštvání můžete ovlivnit?

Pokud se nechcete dlouho tápat v negativních emocích, dnes vám dám návod, jak si zlepšit náladu.

Je možné, že čím jsme starší, tím se nám zužuje škála emocí, které umíme popsat. Vždyť si to vezměme, jsme buď naštvaní, nebo šťastní, unavení, energičtí, netrpěliví, nadšení, znudění, nespokojení. Tyto pojmy slyšíme kolem sebe nejčastěji. Termín “jsem v pohodě” snad ani není emoce, nebo ano?

Co když už jsme si postěžovali kolem sebe dostatečně a vše jsme ze sebe dostali, už se cítíme lépe, rozhodili jsme to na ostatní a ten problém už není tak velký, jak vypadal. Ať už jsme se s tím vyrovnali jakkoli můžeme otočit list.

Dnes vám dám návod, jak si sami navodíte lepší náladu bez potřeby ostatních posluchačů.

1. Poslouchejte se. Jak k sobě o tom promlouváte? Používáte slova silného strachu, závisti, pomsty, hněvu?  Nebo viníte ostatní protože se sami obáváte, či o sobě pochybujete? To vše může vést k pocitům zklamání a následné frustrace, který, když trvá dlouho může být zdrojem pesimismu.  Jak byste začali větu, kdybyste byli naopak spokojeni, plní naděje a optimističtí?

2. Přeformulujte to. Řekněte to jinak. Větu, která začíná slovy: „Nemá to cenu..., Zuřím když....“ zkuste nahradit slovy „Nesnáším se takto cítit, protože ...., „Tohle si nezasloužím! Nevím, co mám dělat....“

3. Přiznejte si opravdu to, co cítíte a jak to cítíte. Popište to. Tím se také budete umět distancovat od problému a situace a nebude vás tolik zasahovat. Také budete moci použít jiná lepší slova, která vás nebudou tolik bolet a pomohou vám se cítit lépe.

Slova nesou energii a občas je fajn se nad nimi zamyslet. Když jste se nyní sami zamysleli, jaká jsou vaše slova, která používáte nejčastěji? Dejte vědět.

Mějte krásný #vpatekvetri a za týden opět nashle!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Hansson Tutter | pátek 29.7.2016 15:00 | karma článku: 9,37 | přečteno: 132x
  • Další články autora

Monika Hansson Tutter

#vpateketri Staří známí

15.7.2016 v 15:00 | Karma: 10,05