Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Je chci uvést na pravou míru to, že "Járovka" nebyla navržena jako zdroj světla, ale jako pohlcovač tmy. Járovka pohlcuje tmu, která je dráty odváděna do elektrárny, kde je za vynaložení značných nákladů ničena. Edison touto změnou podle zabránil soudnímu sporu o prvenství.

Politici běžně účelově ohýbají minulost a očekávají, že jim na to voliči skočí. Někdy z nich vypadne úplná absurdita a člověk by to s úsměškem přešel, ale pak politikův PR team z toho začne dělat pravdu, rozjede se reklamní mašinérie, bilbordy, rádio TV, sociální sítě, e-mailový spameři, smskaři, trolové i účelové http://www.stránky s řádně upraveným textem, fotkami a videem. To když zaútočí na voliče s povrchním povědomím o problému, tak ten začne pochybovat o zjevné pravdě a klidně i sám dál hlásá a šíří původní lež. Tady pak zafunguje "mafiánský kodex", jakmile začnete s nimi lhát, už vás nepustí bez ostudy a tak sám sobě lžete, že ty lži jsou pravda. Zejména důchodci jsou na počátku snadný cíl a ostuda je něco, co si nehodlají připustit. Navíc chodí pravidelně k volbám a protože to nejsou ti, co do společné kasy přispívají, ale naopak z ní berou, je rozhazovačná politika taková jaká je. Bohužel v tomto bodě má zastupitelská demokracie slabinu a podobně jako v rodině se předává žezlo z otce na syna, tak rozhodování o potřebách a směřování státu má být převážně v rukách těch co si ten stát platí.

0 0
možnosti
Foto

Omyl, jako vždy. Žárovku nezávisle na sobě objevilo asi 20 vědců, za předchůdce Edisonovy žárovky se považuje Heinrich Göbel. Avšak jako první byl Humphry Davy, který v r. 1802 zjistil, že elektrický vodič po průchodu proudu se rozžhavuje. Edisonův přínos tkví v tom, že sestrojil funkční žárovku (s vyčerpaným vzduchem) a uvedl ji na trh. Což se ostatním nepodařilo.

0 0
možnosti
Foto

A protože se Edison natřel Cimrmanovým samoopalovacím krémem, který neobvykle zafungoval, se na tehdejší černobílé fotce nutně jevil jako černý.

0 0
možnosti
Foto

Koukám, že ani v té Americe nemají chudáci voliči z čeho vybírat. Tam není pro tupce v politice zdá se kam plivnout...

0 0
možnosti
Foto

R^R^R^ "myslím si, že Spojené státy potřebují, stejně jako kdokoli jiný, mladého, racionálního a charakterního prezidenta, který nebude podléhat planému populismu a opájet se mocí.

Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=756792

Dík za článek!

1 0
možnosti
Foto

A my nepotřebujeme? R^

0 0
možnosti
PK

Vzdáleně mi to připomíná mládí, kdy se ve škole u každého velkého objevu (vynálezu) uvádělo, že totéž "vynalezl" i ruský vědec ... Tím neshazuji Rusko, i tam byli vynikající vědci, možná obchodně méně zdatní.

4 0
možnosti
Foto

R^Je to sice jiná situace, ale princip je v zásadě stejný. Někdo použije nevhodnou chvíli zcela nevhodnou argumentaci, takže výsledkem je nedůvěra. Dost možná muž černé pleti byl jedním z významných vynálezců v oblasti využití elektřiny a byli jistě, jak píšete, i významní sovětští vědci, byli to i ti, ze kterých jsme si díky jejich protěžování však dělali jen legraci.

1 0
možnosti
JF

Neustále opakovaný omyl! Žárovku přeci, navzdory ruskému samoděržaví, vynalezl ruský génius Lodygin A.D. 1873, nejasnos je pouze v tom, zda dle juliánského či už gregoriánského kalendáře! http://www.odbornecasopisy.cz/svetlo/clanek/alexandr-n-lodygin--1293 ;-D

0 0
možnosti
Foto

Ten však neměl, podobně jako Cimrman, k dispozici skleněnou baňku. Takže jeho "vlákno" doutnalo přímo na vzduchu.

Jára si však uvědomil, že čmoud ze žhavého uhlíku nelze pouštět do místnosti. Proto použil kameninovou nádobku na syrovátku. Další jeho problém byl, že neměl zdroj elektřiny, takže k pokusu ani nedošlo. ;-D

0 0
možnosti
PB

Edison byl žena....

1 0
možnosti
ZS

... ovšem, poslední výzkumy a rozbory jeho korespondence jasně prokázaly, že byl vlastně nebinární osoba.

5 0
možnosti
ZH

U nás víme, že žárovku (vlastně járovku) vynalezl jistý J. Cimrman. Možná to ví i Biden. A jak víte, že ten Cimrman nebyl černoch?

2 0
možnosti
JD

jistě .. žárovku neznámý černoch .. telefon vynalezl ruský mužik Telefon Telefonovič Telefonov .. strčil si jeden konec drátu do ucha, druhý do zadele a dovolal se .. slyšel h...

2 0
možnosti
Foto

Ten černoch nebyl neznámý.Lewis Latimer je skutečně tvůrce a vynálezce uchycení žárovky tak jak ji známe dnes. U Edisona pracoval. Proč mu jeho prvenství upírat?

1 0
možnosti
ND

No ve Francii zase přejmenovali knihu Deset malých černoušků na Bylo jich deset :-)

5 0
možnosti
Foto

Je, myslím, patrné, že to není podobný příliš případ. Podobné jsou pohnutky a bohužel i dopad takového počinu. Boj proti rasismu, který fakticky existuje, a je to svinstvo nejhoršího kalibru, spočívá evidentně v něčem jiném. To „něco“ se však řeší velmi těžko, protože je to uložené v lidských mozcích, a tak se volí jednoduchá řešení, která nefungují a mnohdy jsou zcela kontraproduktivní.

0 0
možnosti