Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V každém společenství žije cca 30% blbců

V každém společenství prý žije cca 30% blbců. Je to poněkud zneklidňující fakt, ale opravdový problém nastane, když se třeba těch 30% dostaví k volbám s účastí 42% nebo se jakkoli jinak tato skupina prosadí. To je však jen teorie.

Abych poněkud otupil provokativnost bonmotu v názvu a v perexu, uvedu, že  kategorie "blbec" je jen těžko uchopitelná. Naopak je třeba zcela reálným faktem, že každý šestý občan naší vlasti  je funkčně negramotný, což je o něco více než polovině oněch 30%. Vzhledem k tomu, že asi každý funkčně negramotný člověk je hloupý, a i funkčně gramotný může být docela blbý, tak se s tímto smutným konstatováním asi nedá nic moc dělat.

Doufám, že vnímáte určitou nadsázku, nicméně při takových úvahách si vždy vzpomenu na románovou kategorizaci z pera Umberta Ecca:

Kretén

Kretén nemluví, jen slintá, je trvale v křeči. Plácne si zmrzlinu na čelo, má nekoordinované pohyby. Projde turniketem v protisměru. Jak to dokáže? Kretén je kretén, prostě se mu to povede. Kreténi nás nezajímá jsou hned k poznání.

Blbec

S blbcem je to složitější. To je otázka společenské etikety. Blbec mluví o tom, co je vedle sklenice. Chce mluvit o tom, co je ve sklenici, ale mluví o tom, co je vedle. Blbec je velice žádaný, zvláště při společenských zábavách. Dokáže všechny přivést do rozpaků, to je pravda, ale na druhé straně je zas o čem mluvit. Pozitivní podobou blbce je diplomat. Blbec netvrdí, že kočka štěká, mluví o kočce, když si ostatní povídají o psu. Plete si pravidla konverzace a dokonalý je tehdy, když se splete tak, jak je třeba.

Hlupák

Hlupák se nedopouští prohřešků v chování. Dopouští se prohřešků a chyb při uvažování. Hlupák je ten, kdo tvrdí, že všichni psi jsou domácí zvířata, a všichni psi že štěkají, pročež kočky jsou taky domácí zvířata a proto taky štěkají. Nebo že všichni Athéňané jsou smrtelní a všichni obyvatelé Pirea jsou smrtelní, takže všichni obyvatelé Pirea jsou Athéňané. Což je pravda. Ale jen náhodou. Hlupák může říct něco správného, ale z nesprávných důvodů. Hlupák je zákeřný. Blbec se pozná na první pohled (o kreténovi nemluvě), hlupák však uvažuje skoro jako my, rozdíl je skoro nepostřehnutelný. Je to mistr paralogismů.

Blázen

Blázen se pozná na první pohled. Je to hlupák co nezná žádné fígle. Hlupák se snaží svou tezi dokázat, logiku má sice pochybenou, ale má ji. Blázen se naopak nestará, aby vůbec nějakou měl, postupuje s pomocí zkratů. Pro něho zkrátka všechno dokazuje všechno. Má svou fixní ideu a všechno, nač přijde, se mu hodí k tomu, aby mu ji potvrdilo. Blázen se pozná podle toho, že nebere na vědomí nutnost důkazu a že je neustále ochoten všude nacházet zdroj osvícení.

Tak si říkám, proč si na tyto řádky vzpomenu vždy po nějaké vyhrocené diskusi zde na blogu? Abych nebyl špatně chápán, neoznačuji hanlivě někoho, kdo vyjadřuje, byť i hodně podivné názory. Všimněte si, že ani ani v žertovné Eccově specifikaci není nic o názorech, ale spíše jen o argumentaci.   Dobrá argumentace může povznést i směšné názory a naopak špatná může rozumné názory zcela devalvovat.

Ve zmíněné pasáži mě zaujala definice blbce, o kterýchžto je konečně i tento článek.

Blbec mluví o tom, co je vedle sklenice. Chce mluvit o tom, co je ve sklenici, ale mluví o tom, co je vedle. Blbec netvrdí, že kočka štěká, mluví o kočce, když si ostatní povídají o psu. Plete si pravidla konverzace a dokonalý je tehdy, když se splete tak, jak je třeba.

Dokonalé!  Netrapte se ale tím, pokud získáte pocit, že nějaká vaše vyjádření přesně zapadala do zmíněných kategorií. Stává se to občas každému, každý z nás je občas tím blbcem, bláznem, hlupákem i kreténem. Jde jen o to, v tomto stavu nesetrvat příliš dlouho, neřku-li stále.

 

Autor: Jiří Turner | pátek 11.1.2019 11:40 | karma článku: 23,27 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...