Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Také po sedmdesátce úplně zblbnu? aneb malá exkurze do českého „Jurského parku“

Třeba ano a ani to nepoznám. Budu si připadat názorově a ideologicky konzistentní, ale navíc obdařený moudrostí stáří, zbaven předsudků a potřeby se přetvařovat či se ve svých vyjádřeních kvůli sobě i druhým mírnit. 

Znám několik lidí, kteří v pokročilém věku jaksi intelektuálně dozráli a stáří je skutečně osvobodilo od jakési zbytečné autocenzury, která dříve jejich vyjádření a deklarovaná stanoviska poněkud uhlazovala či deformovala. Tato skutečnost mě naplňuje nadějí, že by se něco takového mohlo poštěstit i mně. Ovšem může se stát, že nastane pravý opak a stáří u mě bude mít stejně devastační dopad jako třeba v případě prezidentů Klause a Zemana, případně jiných významných a veřejně frekventovaných osob.

V této chvíli si říkám, že pokud bych si to uvědomoval, bylo by moudré skočit ze skály, ale potíž bude v tom „kdyby“. V jistých ohledech bývá stáří milosrdné, ještě před plným rozvojem „Alzheimera“ lidé odplouvají do sféry svých představ, pravd i falešných vzpomínek. Je to patrně proto, aby při „závěrečném bilancování“ neodcházeli z tohoto světa zcela zdrceni a sami sebou znechuceni, k čemuž by třeba v případě výše zmíněných mužů muselo zcela nevyhnutelně dojít.

Ve své podstatě by tak mohlo být stáří jakousi omluvou, protože ty skandální výroky, reakce a činy vlastně nečiní příslušní lidé, ale jejich stáří. Ono by to tak vlastně i mohlo být, ale pouze v tom případě, kdyby se nacházeli v nějakém zaopatřovacím ústavě (teď zrovna nemyslím Institut Václava Klause), kde jsou zvyklí a trénovaní na ledacos, nebo v kruhu své rodiny, která se musí se „zlým dědečkem“ nějak vyrovnat. Pokud tito lidé zůstávají ve veřejném sektoru, neřkuli v ústavních funkcích, je to problém. Vina za tento stav padá na hlavu těch, kteří je zvolili, respektive je ve veřejném prostoru udržují, a také je to vina jich samých, protože ještě v době své svéprávnosti neuměli včas odejít do ústraní.

Už poměrně dlouho se snažím vyjádřením zmíněných mužů vyhýbat. Překlikávám, přepínám programy a obracím stránky, ale všechno marno. Jen co ráno otevřu nějaký zpravodajský portál, udeří mě třeba zpráva, koho kdo v nedávných volbách volil, a koho by ten, který by udělal nejlépe, kdyby své poslední dny v politice vyplnil mlčením, se vyjadřuje ke všemu, do čeho mu nic není. Je mi úplně jedno, koho tihle lidé, které jsem kdysi minimálně respektoval, respektive snášel, volili, a coby udělali, kdyby to udělat mohli, a vůbec nerozumím tomu, proč to troubí do světa. Svůj podíl viny pak mají bezesporu i média. Kdyby ony politické dinosaury ignorovala, ti by nemohli stále obohacovat náš český „Jurský park“ a byli tím čím být mají, tedy již neškodnými fosiliemi.

Ještě něco úplně aktuálního: Právě poslouchám zpravodajskou relaci, která přináší „horkou novinku": Miloš Zeman navštívil Lukavec, kde při „setkání s občany“ uvedl, že by, cituji: „vyměnil podstatnou část vlády, ale udělat to nemůže, protože není diktátor“. To je vskutku státnický výrok vycházející z brilantní úvahy. Děkuji, pane prezidente, skvěle jste mi pomohl aktualizovat toto mé, asi trochu nudné polední zamyšlení.   

Autor: Jiří Turner | úterý 18.10.2022 12:31 | karma článku: 20,27 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...