Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ono je otázkou, jak by to bylo u nás, kdybychom měli větší podíl lidí z Afriky nebo Blízkého východu, třeba pak i druhou a další generaci. U nás šlo do ulic demonstrovat "Black lives matter" jen pár black people (já už nevím, jak to říci korektně) a dále pak levicoví podporovatelé-mladí Češi a Američané. Evropa se mění, jsem pro konzervatismus, nikoliv levicové strany a hnutí (sociální rovnost, multikulti atp.), i když demonstrují mírumilovně.

0 0
možnosti
BH

Z principu lidských vlastností v celé společnosti to ani fungovat nemůže! Zrovna tak jako perpetuum mobile.

Vždy budou ve společnosti lidé co budou SVŮJ neúspěch házet na druhé a když něco zákeřného provedu, tak mají přece svá práva a společnost je dostatečně neeliminuje. Pak je také problém zneužití...

1 0
možnosti
LJ

Prvními trvalíými osadníky na půdě dnešních Spojených států byli příslušníci sekty Otců poutníků. Po nich to byly další sekty, které byly v Evropě pronásledované. Ještě dneska tam jsou Amišové či Moravští bratři. Každá sekta si zabrala kus území, všichni si byli rovni a problémy se řešily hlasováním, což je zárodek demokracie.

Pak se tam začali valit zájemci o půdu (farmáři), podnikatelé, zlatokovpové a je neuvěřitelné, že i tito přijali ideu demorkacie, i když jako pracovní síly si nechali dovážet černochy, kterým nepřiznali žádná práva. Problémy s čermi se od té doby táhnou jak červená niť americkými dějinami.

0 0
možnosti
JT

J70i70r75i 62T25i86c77h16y

13. 6. 2020 16:28

Historie jasne ukazuje, ze michani nesourodych lidi, at uz v jazyku, nabozenstvi, nebo rase, nevytvari harmonickou, prosperujici spolecnost.

2 0
možnosti
JT

J72i77r14i 69T76i51c54h47y

13. 6. 2020 16:30

Jen na okraj: Ukrajinci u nas pracuji, deti posilaji do skoly, budou z nich Cesi. Do budoucnosti to neni zadny problem.

0 0
možnosti
VH

Pane Turnere (13.06. - 14:12) - Za zdůvodnění lze považovat můj příspěvek jen o jedno okno níže. Prostě to ani v té Americe nefungovalo a nefunguje.

Většinou je důvod jednoduchý: nelze udělat jakousi kulturu "mezi", tedy kulturu společnou. Nenajdete (abych uvedl drastický příklad) nic společného na reálných základech křesťanů (a Židů) vs. muslimů. Neexistuje pět ústupků na jedné a pět na druhé straně. Takže nezbývá, než že se jedna kultura podrobí druhé (nejspíš menšinová většinové). A to se dobrovolně nikdy nestalo. A bojem jen někdy, a často neúplně.

Kdokoliv může tvrdit, že voda teče nahoru. Zákon, stvořený hlupáky může dokonce jiné tvrzení penalizovat. Ale ta voda si poteče jen z hladiny vyššího potenciálu na nižší.

0 0
možnosti
JL

Zaklad spolecnosti bez velkych problemu, je dodrzovani tech zakladnich zakonu zeme. Specialne, je-li jednotlivec obcanem te zeme. Zde je nutne vzdelani obcana a to jiz od narozeni. Proto je i v USA zakladni vzdelani (9 let) uzakoneno. Kvalita je vsak odvozena zase na lidech, penezich a cele spolecnosti. Ceske prislovy "co se v mladi naucis, ve stari jak kdyz najdes" je zakladni motto uspechu. Prave v dnesnich dnech se ukazuje, kde se udelala chyba. Jak chybovala spolecnost, (politicke a socialni ustupky) jak chyboval jednotlivec.(nezajem v to dobre, v to kvalitni). Nasel se spolecny nepritel (policie) ktery to zavinil a tak to zase trochu posuneme do oblasti ustupu vuci discipline a rozumu. Vsak minule reseni udelalo vec jeste horsi. Po skonceni otroctvi (1865), Jich USA reagoval jinak, nez vitezny Sever. Prisel KKK a ten pouzil klacku a provazu, kompletni segregace cernych a vyhnani jich do ghett

Po uznani uceni Martina Luthera Kinga z konce 60 let, dnes stale narazime na nemohoucnost se vzdelanim te cerne mensiny. Vysledky jsou viditelne. To pozadi je jeste horsi. "Levicacke" vedeni urcitych statu dokazuje jejich snahu uspokojit tu novou cernou masu vyrustajici v rodinach bez otcu (80%),neznajici dobrou vychovu, zijicich v skupinach prodavajici "drogy" a bojujici na smrt v obhajove svoji teritory (Chicago 10 mrtvych denne).

To je vse ve zkracene verzi podle ceskeho emigranta v teto zemi. Jen na konci zduraznuji nutnost osobni podrizenosti k zakladnim zakonum zeme. Jinak nemuze byt klidu nikde.

0 0
možnosti
JZ

Nevím, jak můžete napsat "až do druhé poloviny 20. století se nedá mluvit o žádném idylickém multikulturním soužití". Takhle jsem uvažoval ještě tak před 5-10 lety, než se začalo ve větší míře psát atd. o tom, jak to v USA doopravdy vypadá (a to nejen co se týče černochů, ale i ostatních minorit). Dnes už je mi naopak zcela jasné, že multikulturalismus (až na spíše ojedinělá smíšená manželství) v USA jednoduše nefunguje. Minority mají, tak jako kdekoliv jinde, tendenci se shlukovat do ghett a tuto roztříštěnost se daří USA držet dlouhodobě na uzdě jen proto, že se "tak trochu" jedná o policejní stát.

2 0
možnosti
Foto

Připomíná mi to dotaz na radio Jerevan.

U těch rozumných funguje, u těch hloupých nefunguje.

Teď jde o to, kterých je víc. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ono to asi tak nějak bude, přičemž bych řekl že hodně záleží na tom, jak uváženě a moudře si počíná majoritní společnost a její představitelé.

Bohužel jsme často svědky toho pitomého klišé: my jsme vám dali příležitost (myšleno ty role ve filmech a možnost vstupu do politiky) a vy jste ji promarnili, tak na co si stěžujete?

0 1
možnosti
VH

Ono to nevypadá - on nefunguje, nemůže fungovat.

4 0
možnosti
Foto

Není vám, pane Hrubý, trapné, reagovat na článek, ve které je na základě nějakých faktů prezentován určitý názor, bez vysvětlení a argumentace něco plácnout. Vím, že je to taková móda se tímto způsobem ve veřejném prostoru prezentovat, ale dovolím si tvrdit, že je to mimořádně hloupá móda. Diskuse je střet názorů a argumentů, sám si odpovězte, jestli můžete být nazýván diskutujícím, nebo nějakým mnohem méně lichotivým názvem.

2 3
možnosti
VH

Pane Řezníku (13.06.- 7:35), v New Yorku jsem černošské, židovské (ortodoxní), italské, čínské i hispánské čtvrti viděl. V čínských a hispánských značná část obyvatel neměla anglicky ani základ (jak jsem svojí chabou anglinou zjistil). Mnozí se přitom zdáli být nejméně druhou generací. Oni totiž vůbec ze svých čtvrtí nevychází.

Jo, udělal jsem si svoji představu o americkém "tavícím kadlubu".

4 0
možnosti
ZD

Dovolil bych si malou poznámku. Jestli uvádíte, že : "Italové svého času vytvořili svou mafii, Židé nové diaspory," bylo by účelné zmínit i židovskou větev mafie. Velmi mocnou a údajně i stejně krutou. Nežil jsem tam - mám jen zprostředkované informace.

Jinak souhlas s rozumnou úvahou i s koncem.

1 0
možnosti