Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

...a současnost musíme nahlížet jen pohledem dnešním, a to na základě aktuálních společenských norem a na základě současných morálních principů...

DESATERO už nestačí? Už máme nové kodexy budovatelů...;-D?

0 0
možnosti
KT

Nebudeš mít jiného boha mimo mne!

Není to z Orwella?

0 0
možnosti
Foto

Tak jste rasistický antirasista! ;-D

0 0
možnosti
EH

Pořád je lepší říct "Jsem rasista" než "Nejsem rasista, ale". Protože v dnešním světě je rasista každý, kdo nemá 100% shodný názor s daným posuzovatelem rasismu.

A co se týče relativizování násilí, děje se to pořád a všude. Politik je schopen jedním dechem odsoudit romský koncentrační tábor a obhájit násilný odsun Němců, protože "taková byla doba".

Asi by bylo jednodušší stavět sochy jenom umělcům, kde už tolik nezáleží na tom, jestli bili manželku nebo si řezali ucho kvůli šílenství.

1 0
možnosti
Foto

Pokud jste četla článek, nemělo vám, paní Hasníková, ujít, že hned na jeho začátku zpochybňuji ono nálepkování, kdo rasista byl, či nebyl a je, či není.

Podstatou tohoto zamyšlení není definice rasisty ani rasismu, ale potřeba vypořádat se s historickými reáliemi, a to se srovnatelnými srovnatelným způsobem, k čemuž jsou v článku uvedeny příklady.

Vy asi ano, ale já nespatřuji žádný problém v tom, že někdo odsoudí romský tábor a zároveň nějaká zvěrstva při odsunu německého civilního obyvatelstva.

Asi lze vnímat nějaké dobové pohnutky i emoce, ale odsoudit se dá zcela jistě obojí.

0 0
možnosti

J80a96k32u56b 62Š83o96l20c

18. 6. 2020 14:10

Sochy Churchilla jsou přirozené v Anglii nebo u nás. Nevím, jestli mají v Indii sochu Churchilla. Dík globalizaci jsme ale my všichni bojovníci za práva posledního chudáka na druhém konci světa, čímž se pro nás stává Churchill vlastně nepřítelem a rasistou. Je to blázinec. Divím se, že ještě nikdo neposprejoval Žižku či Husa.

2 0
možnosti
Foto

Žijeme ve světě, jaký je dnes, ne jaký byl před sto lety. Byly-li před sto lety události na jihu Afriky něčím z jiného světa, dnes to tak není. Afričanů mimo území Afriky žijí desítky milionu, konečně to bych také mohl říci, že genocida Židů není můj problém, protože nejsem Žid, že nemám nic společného z nějakými problémy u Mrtvého moře, které přeci není v ČR ani v Evropě apod. Zločiny, které páchali Britové na Búrech a jiných národech, nejsou menší proto, že probíhali o několik tisíc kilometrů dál, než je Osvětim apod.

1 0
možnosti
MP

Přesně tak, tentokrát souhlas. Toto zpětné relativizování významu historických osobností je naprosto nesmyslné. Z dnešního pohledu měla prakticky každá významná osobnost nějaké stinné stránky, které byly ale ve své době zcela běžné a v normě, kvůli tomu ale nelze všechny šmahem odsoudit. Dnes se řekne rasismus a otroctví a demonstranti začnou ničit sochy všech, kteří kdy měli jakýkoliv pozitivní vztah k otrokářům a otroctví. To bylo dříve zcela normální, obzvláště v USA - George Washington měl také otroky, a pokud by se ukázalo, že i další otcové zakladatelé měli otroky, třeba Benjamin Franklin nebo Thomas Jefferson, mají sochy a portréty všech těchto lidí zmizet? I z bankovek, názvů měst, a co třeba vůbec celá ústava, kterou napsali, má to jít do koše? A vůbec co celá historie našeho civilizačního okruhu - otroci byli běžní i ve starém Egyptě, Řecku a Římě, tedy my všichni a celá naše civilizace a kultura vyrostla na otroctví. Máme si kvůli tomu dnes sypat popel na hlavu nebo skákat z oken?

4 0
možnosti
Foto

Rádo se stalo:-) Já děkuji.

0 0
možnosti