Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Podle vedlejšího blogera tam turecká letadla dovezla nějaké svoje ozbrojence ze Sýrie, podobně jako Albrightová kdysi do Jugoslávie přivezla mudžahadíny z Afghánistánu. Arméni budou vražděni jako na začátku 20.století, tentokrát se dokonce i brání snad za pomoci Ruska? Na čí straně je náš obranný válečný pakt NATO?

0 0
možnosti
Foto

Když jsme připustili odtržení Kosova od Srbska, tak bychom měli připustit také odtržení Náhorního Karabachu od Azerbajdžánu, pokud obyvatelé Náhorního Karabachu se chtějí připojit k Arménii.

A co se týče rozporu s mezinárodním právem, tak v souvislosti s Kosovem situaci rozebral Mezinárodní soud v Haagu tak, že otázku secese mezinárodní právo vůbec neřeší.

0 0
možnosti

Je tam takřka výhradně jen Arménské obyvatelstvo, ale to Turek nikdy nepřipustí, aby to území bylo i de Jure, Arménské !!!

1 0
možnosti

Snad křesťanská Arménie rozbije muslimskému Azerbajdžánu držku jako tehdy.

0 0
možnosti
Foto

Osobně bych řekl, že slušný a uvážlivý člověk by si měl přát mírové vyřešení konfliktu, minimum obětí a obecně klid v celém poněkud nešťastném regionu.

Toto moje shrnutí má sloužit k pochopení situace, která je vyústěním různých historických animozit, křivd a chyb, nicméně aktuální stav je důsledkem porušením mezinárodního práva ze strany Arménie, a přestože to má v článku popsané různé aspekty, tak mi přijde poněkud hloupé fandit jako na fotbale tomu, kdo je mi z nějakého důvodu sympatičtější.

2 0
možnosti

Když nejen zde obhájci ruské okupace Krymu často a rádi argumentují, že Chruščov Krym Ukrajině daroval, což je tvrzení zkreslené, bo o tom - byť na Chruščovův návrh - kolektivně rozhodl Nejvyšší Sovět Sojuzu, mělo by se také stále veřejně uvádět, že značný kus Arménské vysočiny i s Araratem daroval mladému tureckému státu vedeného Mustafou Kemalem Pašou zvaným Atatürkem soudruh Uljanov vulgo Lenin, bolševický fýrer nového Sojuzu respublik svobodnych. Zřejmě to byl bolševický dárek Arménům postiženým předchozí válečnou genocidou vedenou Mladoturky v čele s generálem Atatürkem Kemalem Pašou, a Arménii následně okupované ruskými bolševiky. :-P

1 0
možnosti

Ono se tvrdí, že Uljanov byl po rodičích žid s poloněmeckými kořeny a jako takový byl nepřítel katolíků a přítel německých přátel. Proto také Arménii záměrně rozdělil a podaroval i Turka.

:-/:-/

0 0
možnosti

Dost jste to zjednodušil, protože jste opomenul že ještě za existence SSSR začaly v Náhorním Karabachu šarvátky mezi Azery a Armény, které vznikly na základě zvýšené veřejné aktivity několika desítek náboženských a národnostních fanatiků.

Bylo to vyřešeno tak, že v lednu 1988 byla zahájena deportace neagresivnějších rodin Azerů z Arménie do měst Baku a Sumgait, aby .

Azerové si to nenechali líbit a potom pozabíjeli poblíž Baku o měsíc později cca 30 Arménů a Rusů.

Tento incident byl klíčový pro arménské vedení, které odstartovalo rozsáhlou antiázerbájdžánskou kampaň. Za půl roku jako odvetu zabili v listopadu téhož roku cca 30 Azerů na arménském území - a problém začal gradovat.

Proto v následujících měsících bylo nuceno více než 220 000 etnických Azerů opustit své domovy v Arménii.

18. července 1988 rozšířené zasedání nejvyššího prezidia SSSR potvrdilo existenci Náhorního Karabachu jako nedílné součásti Ázerbájdžánu, ale 1. prosince 1989 Nejvyšší rada Arménie usnesla na sloučení Arménie a Náhorního Karabachu - což bylo v rozporu s ústavou SSSR a se základy mezinárodního práva.

Arménie tak oficiálně vznesla nárok na území sousední republiky, protože tam žila výrazná většina Arménů - a od té doby se tento problém nijak nevyřešil.

Dokud existoval SSSR, dokázali politikové tuto vzájemnou nevraživost alespoň trochu tlumit, ale po vyhlášení nezávislosti těchto států se do problematiky míchá už i Turecko, které kromě toho, že tam poslalo své duchovní, celkem otevřeně už i vojensky podporuje Ázerbajdžán.

:-(:-(:-(

1 0
možnosti

Zlé jazyky tvrdí, že do Ázerbajdžánu jsou posíláni z Turecka fanatičtí militantní islamisté, pro které je už pobyt v Sýrii i Libyi riskantní a kde se teď pro jejich využití nalézá nové uplatnění.

Arménie nyní chápe, že svým osamostatněním i snahou o začlenění do EU a NATO udělala chybu, protože Rusko je nyní poněkud zdrženlivé a EU a NATO Arménii, kromě slovních vyjádření, nijak nepomohou. Konec konců je to vlastně NATO, které posílá bojovníky proti Arménům.

;-(;-(;-(

1 0
možnosti
Foto

Nejde o to kdo tam žije, jde o to kdo tam vládne.

Navíc je třeba chápat, že války jsou zdravím států a tak ta chuť válčit, je u obou vládnoucích kast stejná.

0 1
možnosti
Foto

Myslím si, že takováto paušální moudra jsou zcela zbytečná a nemístná. Každý takový problém má nějaké historické pozadí, stejně jako aktuální příčiny a přes jejich znalost vede cesta k jeho pochopení.

0 0
možnosti

Já jen stručně - lituji Arménii. Byla jsem tam jen jediný týden a poznala jsem tolik dobrých lidí, že je mně do pláče. Válka je svinstvo.

1 0
možnosti
Foto

V Arménii jsem byl několikrát a krátce po válce i v Karabachu a bez ohledu na to

1 0
možnosti