Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přijeď do Buči, Angelo, ať vidíš, co jsi způsobila!

Ukrajinský prezident vyzval Angelu Merkelovou a Nicolase Sarkozyho, aby se přijeli podívat, co je důsledkem jejich politiky vůči Rusku. Nepřímo tak učinil Západ odpovědným za masakr spáchaný „Rudou armádou“ v Buči.

Osobně bych řekl, že Volodymyr Zelenskyj mohl uvést i jména jiných evropských politiků, kteří dříve vyjadřovali loajalitu či přímo podporu putinovskému režimu, jako jsou například naši dva prezidenti, Marine Le Penová nebo maďarský prezident Orbán, kterého ani události na Ukrajině nedonutily zásadně změnit přístup, ale tito lidé měli a mají minimální vliv na celkový postoj Evropy k Rusku. Tedy Viktor Orbán byl a stále je určitým reprezentantem onoho neutrálního, ekonomickými a bezpečnostními aspekty ovlivněného přístupu, kdežto Klaus a Zeman byli vždy jen směšnými maňásky toužícími se na proruské politice zviditelnit.

Zodpovědnost bývalých představitelů Francie a Německa, a to nejen těch zmíněných, nespočívá v nějakém vysloveně proruském přístupu, ale ve významu jejich politiky pro celou Evropu. Ta politika byla založená na ekonomické výhodnosti spolupráce s Ruskem, jako na zásadním zdroji strategických surovin a také na dobrých investičních možnostech a exportu. V reálném čase taková politika slavila úspěch, zdálo se totiž, že ekonomické propojení Evropy a Ruska je i určitým garantem politické a bezpečnostní stability. Působilo logicky, že Rusko nebude ohrožovat tu část světa, na které je ekonomicky závislé a ten svět nebude ohrožovat ze stejného důvodu Rusko.

Ruský režim vcelku správně usuzoval, že se Západ nebude angažovat do sféry ruských zájmů, tedy i zemí, na které Rusko takto nahlíží, a do jisté míry se nespletl. Zásadně se však zmýlil v tom, jak proběhne „zásah na Ukrajině“. Patrně předpokládal, že vojenskou silou donutí Ukrajinu ke kapitulaci, nastolí tam proruský režim a fakticky ji tak připojí zpět do „Svazu“. Vidíme však, co se stalo: Ukrajina se úspěšně brání, z demonstrativní akce se stala faktická válka se všemi válečnými hrůzami a západní svět se tak už nemůže tvářit, že to není jeho problém.

Je snadné tvrdit, že politika ekonomické spolupráce s Ruskem byla zásadní chybou. Její protagonisté se mohou hájit tím, že právě skrze ekonomiku mohlo dojít ke kultivaci ruského režimu a z Ruska se určitou evolucí mohl vyvinout demokratický stát. V řadě případů se totiž již něco takového stalo. Taková omluva by však obstála jen tehdy, kdyby nebylo po mnoho let zcela jasně patrné, jak se putinovský režim vyvíjí, jak spěje k autokracii, jak jsou tam porušována lidská práva, likvidována (a to i doslovně) politická opozice a rušena svobodná média, která nahrazuje lživá propaganda médií režimních, která Rusům vymývá mozky.

Je snadné soudit za to, že někdo ony ekonomické zájmy nadřadil těm principiálně správným postojům, ale jako zásadní chybu to označit lze. Je absurdní tvrdit, že Merkelová nebo Sarkozy mají na rukou krev nevinných obětí v Buči, ta je na rukou vrahů a těch, kteří je poslali vraždit, ale pro demokratický svět by to měla být tvrdá lekce z nezásadovosti, zbabělosti, sobectví a z bezbřehé naivity, a to nejen ze strany politiků, ale především občanů, jejichž zájmy, ale i stanoviska politikové hájí a reprezentují. Celé generace se dokázaly dojímat nad citátem Johna Donna, který použil ve svém slavném románu Ernst Hemingway, ale asi málokdo dokázal podřídit své názory myšlence, že:

„Žádný člověk není ostrov sám pro sebe, každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj: smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.“
 

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/online-volodymyr-zelenskyj-ukrajina-buca-merkelova-sarkozy_2204032129_jgr

https://www.denik.cz/ze_sveta/le-penova-se-sesla-s-putinem-kritizovala-sankce-vuci-rusku-od-eu-20170324.html

https://www.reflex.cz/clanek/zpetne-zrcatko/111924/jeden-panchart-za-osmnact-druhy-bez-dvou-za-dvacet.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/John_Donne

https://cs.wikipedia.org/wiki/Komu_zvon%C3%AD_hrana

 

 

Autor: Jiří Turner | pondělí 4.4.2022 11:35 | karma článku: 40,03 | přečteno: 12302x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!