Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Domnívám se, že podobný dokument jen reaguje na poptávku po bulvární senzaci. Rád bych upozornil, že od Charty 77 i takzvané Anticharty uplynulo 40 let (slovy čtyřicet let). Vzhledem k tomu, že například pro Antichartu byla řada podpisů získána zcela podloudným způsobem, například vydáváním za prezenční listinu, nebo byli v Rudém právu za signatáře označeni lidé, kteří Antichartu nikdy neviděli, vypovídací schopnost podpisů pod touto listinou je téměř nulová. Tato listina neříkala nic o morálním profilu lidí, kteří ji podepsali, ani v době svého vzniku, natož dnes, kdy uplynulo čtyřicet let. U nejzávažnějších vražd, kdy pachateli hrozí výjimečný trest, je promlčecí doba dvacet let. Ale někteří lidé jsou evidentně ochotni někoho pranýřovat kvůli pouhému podpisu i čtyřicet let poté, co tento formální blábol vznikl.

4 0
možnosti
VV

Bohuzel. Ovsem v civilizovanych zemich je vrazda nepromlcitelna. A dokonce po vice nez 70-ti letech jsou nacisticti zlocinci souzeni.

0 0
možnosti
Foto

O30t43t60o 47Č35e40r83n47ý

24. 10. 2017 20:00

Soudit někoho není jednoduché, kdo leccos nezažil. Lidé jsou různí. Umělci speciálně. Kdo by se chtěl vytratit z výsluní? Což byla cena. Na druhou stranu se režim zdál zabetonovaný, žádné světlo na konci tunelu, tak ani necítili odpovědnost. Byl to zase nějaký opruz ze stran režimu, na to se zapomene a jede se dál. Bez ohledu na to vše, nebezpečný postoj. Pro budoucnost.

4 0
možnosti
Foto

J18i77ř41í 31K63i65n19d78l

24. 10. 2017 18:12

Herci 25 února 1948 podepsali prohlášení " Vstupujte do akčních výborů Národní fornty, pomáhejte zneškodňovat síly temna a zpátečnictví. Z herců to podepsali třeba Marie Burešová, František Filipovský, Otomar Krejča, Miloš Nedbal, Ladislav Pešek, Jindřich Plachta, Jaroslav Průcha, Božena Půlpánová, Marie Rosůlková, Vladimír Šmeral, František Vnouček, Václav Vydra ml. Otakar Vávra a další.

2 0
možnosti
JK

A co s tou informací ?

1 0
možnosti

Máte pravdu, relativizace je nemístná - vzhledem k tomu, jak velký vliv mají celebrity a hlavně dramatičtí umělci na masy, které se domnívají, že ty postavy hrdinů jsou shodné s charakterem herce a svůj obdiv směřují na něj ... mají daleko větší vliv než komouši, kteří z principu byli vždy dramaticky padouchy - po Sametce měl cinkající lid věšet na lucerny vždy jednoho komouše, vedle jednoho antichartistu, opět komouše a zase ... třeba keťase zelináře.

1 0
možnosti
Foto

Mně spíš vadí, že když zemřel Jan Tříska, tak se v médiích objevila zpráva, že emigroval po podpisu Charty 77. On však podepsal Antichartu. Když na tuto chybu někteří diskutéři upozornili, byli uráženi, že poskvrňují památku skvělého umělce a antikomunisty. Ti slušnější tvrdili, že Tříska antichartu podepsal, aby mohl vycestovat na Západ. Takže není nad čím mudrovat.

4 0
možnosti
LB

Že Jan Tříska podepsal Chartu 77 potvrdil jiný chartista, Milan Uhde. Toto svědectví dost těžko zpochybníte.

3 0
možnosti
SB

Když československé noviny odsuzovaly Chartu, aniž ji kdo četl, řekl mi táta:

"Jsi mladej, takže jsi i horlivej, jak k tvýmu věku patří. Snaž se vyhnout situaci, abys musel podepisovat nějaký vodsouzení. Tím bys jenom přihřál polívku tomuhle režimu.

Ale určitě tu Chartu nepodepisuj. Snaž se ji nevodsoudit, ale taky ji nepodepisuj. Mně stačí, že ji podepsal takovej Pavel Kohout a několik dalších dřív fanatickejch komoušů, a už vím co si vo tom mám myslet. Věř mi, že těmhle lidem se věřit nedá."

Tehdy jsem s ním nesouhlasil. Antichartu jsem nepodepsal a ani to po mně nikdo nechtěl.

A pokud jde o Chartu, tu jsem samozřejmě také nepodepsal, protože na to jsem odvahu neměl a navíc ani nebylo snadné se k ní nějak dostat.

Tehdy to byly tyhle dva důvody, proč jsem ji nepodepsal, ale jinak jsem s v téhle věci nesouhlasil. Dnes však již vím, že nebožtík otec měl tehdy pravdu.

2 0
možnosti
JK

Bezvýhradně s vámi souhlasím. Karma. Nelze nikomu vyčítat, že nebyl statečný, ale mělo by se oceňovat, když někdo statečný byl. Odsuzovat lze však ty, kdo škodili. Ačkoli i v této oblasti jsou různé kategorie, od těch, co začali škodit poté, co sami byli vystaveni různě brutálnímu nátlaku, až po ty, kteří škodili dobrovolně, ochotně a pro svůj prospěch. Karma.

6 0
možnosti
VV

Myslim, ze ti co byli podrobeni brutalnimu natlaku a podepsali ty vazaci akty, spolupracovali spis na oko. Na rozdil od tech, co se umeli "postarat o rodinu" a donaseli primo za penize ci diky tomu podpisu dostali teple lepe placene mistecko.

0 1
možnosti