Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený dopis Lionelu Messimu

Chtěl jsem původně napsat Bohu Všemohoucímu, potom Elonu Muskovi a nakonec Andreji Babišovi. Aby mě ale brali vážně, musel bych v prvního věřit, od druhého si koupit elektromobil a třetího volit. S Messim žádný problém není.

Milý Lioneli,

promiň mi tu důvěrnost, ale já Tě mám, ty kluku argentinská, opravdu rád. Hrával jsem na stejném postu jako ty, a to za starší žáky Liazu Mnichovo Hradiště, a řekl bych, že jsem měl hodně podobný herní styl. Ale to víš, byla jiná doba, hrálo se jinak, takže jsem do mladšího dorostu už nepostoupil. Bylo to i tím, že jsem byl trochu roztěkaný a fotbal nebyl jediným mým zájmem. Musím Ti také upřímně říct, že toho Ronalda, metrosexuála nagelovanýho, vůbec nemusím. To jsem ale trochu odbočil.

Nedávno jsem se dozvěděl, že jsi na základě kontraktu poslední čtyři roky pracoval za 555 milionů eur. Jenom za to, že ‘s ten kontrakt podepsal, jsi prý dostal 115 milionů eur a Tvůj roční plat bez bonusů, reklamních smluv a kdečeho jiného je tak cca 138 milionů eur. Česká koruna aktuálně posiluje, takže v našich penězích to dělá celkově necelých 14,4 miliardy. Upřímně Ti k tomu blahopřeji. Tak mě napadá, že ta částka odpovídá ročnímu rozpočtu našeho hlavního města. Mimochodem, nechtěl bys ho koupit? Já vím, že ne, to já jen tak žertuji.

Vzpomněl jsem si na Tebe, milý Leo, když se u nás mluvilo (a opět zase mluví) o financování vrcholového sportu. V České republice (to je kousek od Vídně) se o to stará jeden slavný sportovec, ne tak slavný jako ty, ale hrával za Kladno jako Jarda Jágr, kterého určitě znáš, ale do NHL se nedostal. Zapomněl jsem napsat, že řeč je o hokeji. To je ten sport, ve kterém se jezdí po ledě s takovými zahnutými klacky a místo meruny se hraje tvrdým, černým, placatým a docela malým kusem gumy. Asi to znáš, ale já jen pro jistotu, v Argentině, ani ve Španělsku to moc nefrčí.  

Promiň, pořád odbíhám od tématu. K tomu financování: Mně by moc zajímalo, co si myslíš o tom, jak se má stát o sport starat, aby to mělo nějaký smysl a bylo to alespoň trochu spravedlivé. Já vím, že lumpárny se ději ve fotbale asi všude, ale představ si, že se u nás podplácí desetitisícovými částkami rozhodčí a hráči klubů, které hrají soutěže, které téměř nikoho nezajímají, chodí na ně pár desítek dědků a dozvíš se o nich jen v souvislosti se sázkami. Kvůli nim se prý také uplácí.  Hraje se v nich asi na takové úrovni, jakou mají zápasy desetiletých kluků u vás v Rosariu na pláži u řeky. No a pak jsou u nás taky čachry s těmi dotacemi. Já pořád nějak nerozumím tomu, proč by měl být vrcholový fotbal nebo hokej dotován státem. Co si o tom myslíš?

Zmínil jsem se o tvém přijmu, o dotacích a Ty víš lépe než já, o jaké další peníze ještě ve fotbale jde. Teď mně přišly na mysl daně. Asi tušíš, co mám na mysli, viď? No, chápu Tě, já ty daně taky strašně nerad platím. Obraťme list.  Nevím, co si o tom myslíš, ale mě už kolikrát napadlo, jestli ten vrcholový sport (v těch tam či onde populárních sportech) by měl být pořád chápán jako sport. Jestli ho prostě neoddělit od toho normálního sportování. Mně připadá, že je v tom takový rozdíl, jako když mi doma mamina zkrátí kalhoty a jak funguje nějaký oděvní podnik. Společné je pouze to, že se v obou případech šije. Víš, myslím si, že třeba profesionální fotbal by mohl být pouze ten zábavný průmysl, který živí skrze reklamu, sázky a vstupenky sami diváci a je proto zbytečné ho nějak dotovat. Co myslíš ty?

Pak tady také máme sporty, které až tak moc populární nejsou, respektive je téměř nikdo neprovozuje, ale jsou populární jinde a my je buď vůbec neumíme nebo v nich máme třeba jednu jedinou hvězdu. Nevím, jestli by se měla stavět rychlobruslařská hala pro jednu výbornou rychlobruslařku, jak to onehdy chtěl náš pan premiér, nebo jestli by měl stát podporovat curling, který u nás hraje cirka třicet hráčů. To je jako s hokejem v Argentině. Asi se shodneme, že je fajn, když kluci (i holky) hrají u vás i u nás fotbal nebo dělají jakýkoli jiný sport. Je fajn, když jsou takové sporty někde populární a rozšířené mezi amatéry. K tomu přispívají mimo jiné i ti profesionálové. Pak má asi smysl na tom postavit nějakou podporu sportu, a to podle registrovaných členů a také třeba prostřednictvím škol, aby děti mohly po škole hrát fotbal (nebo cokoli jiného) na slušném hřišti a nemusely za to platit tisíce. Píšu Ti to, protože vím, že podporuješ sportování dětí ve své rodné zemi, a moc by mě zajímalo, jaký máš názor na ty systémové záležitosti, jestli tedy o nich také přemýšlíš.  Napiš mi to klidně do diskuse na Blog iDnes, nebo jestli se stydíš soukromě do mailu.

Na závěr bych rád reagoval na informaci, že prý vyděláváš každou vteřinu cca 4 eura. Já jsem tento článek psal asi tak čtyřicet minut, což v určité souvislosti s Tvým příjmem dělá po zaokrouhlení cca 10 000 eur. Upřímně si myslím, že kromě mladých sportovců je třeba podporovat i ty, co propagují jejich podporování. Číslo svého účtu ti pošlu neveřejně.

Měj se moc hezky a pozdravuj Antonellu a kluky, Thiaga, Matea i malého Cira.   

S pozdravem

Jiří Turner, bývalý útočník a šuter SK Liazu Mnichovo Hradiště

V Praze dne 8.2. 2021

Autor: Jiří Turner | úterý 9.2.2021 11:23 | karma článku: 17,91 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Ukrajina má právo použít naše zbraně v Rusku, řekl britský ministr zahraničí

3. května 2024  10:26

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...