Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neodsuzujte bojovníky za práva slepic!

Jak je směšné připoutat se řetězem do vrat drůbežárny? Jak moudře znějí komentáře rozumných lidí, že ti mladí pomatenci škodí svým bláznovstvím našemu národnímu hospodářství? Jak ale jinak učinit přítrž těm prasárnám?

Když už zmiňuji prasárny, podobný smysl by mělo přikování se k vratům prasečáku, velkovýkrmen skotu a veškerých jatek. Tím smyslem totiž není nic jiného než upozornění na to, jak se zachází s jatečnými zvířaty. Zachází se s nimi hrozně. Zřízení velkochovů minimalizuje náklady a umožnuje snižovat spotřebitelské ceny, což občané vítají. Části konzumentů je způsob „těžení masa“ asi úplně ukradený, část spotřebitelů pokrytecky nechce nic vidět ani slyšet, malá část masožroutů kupuje maso a vejce pouze ze zdánlivě prověřených chovů, specifická část populace pak na konzumaci masa zcela rezignovala a pár aktivistů se pokouší s tím něco aktivně dělat. To jsou ti zmínění pomatenci.

Pocházím z venkova a celé dětství a mládí jsem prožil s různými hospodářskými zvířaty včetně těch velkých a celou tu dobu jsem se podílel na jejich chovu i porážce, od určitého věku i aktivně. Byl jsem ovšem také svědkem a účastníkem zcela etického a pohodového zacházení se zvířaty, která u nás měla hezký život a lehkou smrt. Před exekucí nebyla žádná zvířata stresována a umírala rychle a klidně. Jsem masožrout a nemám obecně žádný etický ani jiný problém s tím, že se hospodářská zvířata chovají i zabíjí pro produkty z nich získávané.

Nebudu zastírat, že patřím mezi ty, kteří nerezignovali na nákup masa a vajec z regálů supermarketů a standardních řeznictví a nejsem z těch, co kupují maso jen na farmářských trzích či přímo od chovatelů. Kromě často horentních cen je důvodem i to, že jsem měl několik let možnost se profesně podívat mnohým „farmářům“ „pod pokličku“ a to co jsem tam někdy viděl, bych nikomu nepřál. To ale odbočuji. Není mi jedno, jak se s hospodářskými zvířaty zachází, ale je pravdou, že na to většinou při nákupu, tím méně při konzumaci masa nemyslím.

To však neznamená, že nepovažuji za správné, aby se v tomto směru něco měnilo. Naopak, myslím si, že je to nevyhnutelné. Jsem přesvědčen, že doba dospěla do stavu, kdy je třeba se vrátit k humánnímu zacházení se zvířaty, k menším volným chovům, k přirozenému životu zvířat a citlivému způsobu porážky. Jsem si vědom, že takový režim přináší navýšení cen, ale takovou skutečnost je nutné akceptovat a vyšší cenu kompenzovat menší spotřebou masa a masných výrobků, která i ze zdravotního a ekologického hlediska je vysloveně žádoucí.

Nemám sklony k ekoterorismu, protože se mi hnusí jakákoli forma terorismu, ale vnímám, že nátlakové a demonstrativní akce (terorismus se týká jen vytváření teroru) jsou asi jednou z mála cest, jak mobilizovat alespoň část veřejnosti a tím zabezpečit, aby se o případných změnách alespoň začalo mluvit. Ta linie je jasná: Nátlaková akce aktivistů – mediální zájem – hlubší a serióznější medializace problému – veřejné mínění – odborná diskuse – legislativní proces – změna. Takhle to prostě funguje.

Nemám potřebu zjišťovat či spekulovat, co jsou to ti aktivisté za lidi, jestli je jejich motivace taková, jakou prezentují, ale jsem si vědom, že jsou to ti, kteří stejně jako fanatičtí ochránci zvířat a různí ekologičtí aktivisté jsou jaksi v první linii. Jsou prohlášeni za blázny a někdy i za své akce potrestáni, ale jsou to oni, kdo zasejí ono semínko pochybností, které pak vyklíčí díky seriózním lidem, kteří již před veřejnost předstoupí s fakty, argumenty a také řešeními, se kterými se nakonec srovná drtivá většina společnosti.  

Proto neodsuzujte ochránce práv slepic a nesmějte se jim!

Mně osobně přijde směšné spíš to, jak na patnáct připoutaných kluků a holek  byl povolán celý "Pohotovostní pluk SNB" s těžkooděnci a antikonfliktním týmem a docela srandovní byl i mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. 

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/vodnanska-drubez-mirovice-pisecko-protest-aktiviste-retezy.A210831_080115_budejovice-zpravy_alh

Autor: Jiří Turner | středa 1.9.2021 15:58 | karma článku: 20,89 | přečteno: 698x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....