Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nekuřte, nenechte pít děti, plaťte daně a nehrajte si na pistolníky, vzkazuje nám stát

I takhle by se asi dala vyjádřit témata, která se z poslaneckých lavic vydala do světa dráždit občana a zaměstnávat jeho cit pro vnímání svobody.

Sám jsem v posuzování těchto restrikcí poněkud rozpolcený. Ani ne tak tím, že bych si myslel, že by státu mělo být lhostejné, co se v rámci těchto fenoménů děje, ale spíše v tom, jaké způsoby řešení jsou ve hře.

Mám v tom docela jasno. Kouřit je nezdravé, děti pít nemají, daně se platit mají a vlastnictví zbraně přináší v Čechách více problémů než užitku, majitelům i jejich okolí.

Omezování kouření je obecným trendem a tam, kde jsou v tomto dále než my, jsou výsledky pozitivní. Osobně bych však nutil lidi omezovat kouření spíše ekonomickými nástroji, než zákazem kouření ve všech hospodách. Další postupné navyšování daně, například, by bylo asi větší motivací, než vyhnat kuřáka před hospodu, kde bude někomu čudit do oken, čehož jsem často svědkem, a to ani nemusím bydlet nad hospodou.

Nějak rozporovat snahu netolerovat konzumaci alkoholu dětmi, je asi hloupost. Když to nejsou schopni dělat dospělí, což reálně mnohdy schopni nejsou, stát se angažovat má. Činit však zodpovědného hostinského za to, že má v hospodě někoho s obsahem alkoholu v krvi, je asi nesmysl. Prevencí je možná osvěta, ale hlavně obecná netolerance alkoholu. Nedávno jsem v parku pozoroval dva tak třináctileté školáky, kteří si na lavičku přinesli lahev Coca Coly a lahev rumu. Odpili kolu a neobratně dolévali rum. Chodili kolem nich desítky lidí, někteří se dokonce nostalgicky pousmáli, ale nikdo nic neudělal. Když jsem k nim přišel kázat, dívali se na mě jako na idiota. V zásadě jsem si tak i připadal.

S daněmi je to podobné, neplatit je, stejně jako podvádět, je nesprávné a mnohdy také trestné. Stát má z principu povinnost daně vybírat tím nejefektivnějším způsobem, kterého je schopen a občanovi nezbývá, než se podvolit. Pokud může být EET jedním z nich, sem s ní. Prvořadé však musí být zajištění výběrů daní u velkých hráčů. Stát přichází o nemalé částky z daňových rájů a legislativa jde často na ruku podvodníkům, kteří vysloveně zneužívají různých úlev. Solární byznys je toho ukázkou.

Vlastnictví střelné zbraně je atributem „americké svobody“. Nevím, jestli je i atributem „české svobody“, ale podle emotivních reakcí na návrhy zpřísnění pravidel pro držení zbraně, asi ano. V Americe to má své historické kořeny, vzpomeňme na Divoký západ, u nás je to asi ta fascinace Divokým západem.  To, že chodí s pistolí a puškou farmář, sídlící sto kilometrů od nejbližšího městečka, to docela chápu, ale že jde někdo s pistolí za pasem do hospody „ za roh“, tomu nerozumím. Výsledek tomu pak také odpovídá, farmáře zbraň chrání proti šelmám (lidským i zvířecím), český pistolník po pěti kořalkách postřelí někoho na baru, jako projev nesouhlasu s jeho názory. I policejní statistiky jsou v tomto ohledu neúprosné. Ozbrojený člověk je paradoxně ve větším ohrožení (primárním i  druhotným v důsledcích neuváženého použití zbraně) více než člověk neozbrojený. Nelze sice pominout možnost, kdy držitel zbraně jejím použitím zachrání život sobě či jiným, ale tyto případy jsou v markantním nepoměru k těm, kdy zbraní naopak něco způsobí.

Jak asi dopadne legislativní proces? Myslím, že velké překvapení to nebude. Zákony nakonec, aby vůbec byly průchozí, projdou v podobě, která v podstatě popře jejich smysl, a budou záhy mnohokrát novelizovány do nepřehledného paskvilu.  A nic se nezmění. Teď je otázka, jestli je to dobře nebo špatně.

Autor: Jiří Turner | středa 16.12.2015 10:01 | karma článku: 24,56 | přečteno: 3045x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...