Diskuse

Názor

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

R^Jasně, jasně. Myslím si však, že pro mnohé je vaše úvaha o názorech, a zdejší diskuse to potvrzuje, příliš složitá. To není připomínka k vám, ale k těm, pro které je problém se nad čímkoli poctivě a v celku zamyslet. Také mě udivuje - nepohoršuje - udivuje, kolik lidí musí vyjádřit svůj "názor", ač si o věci vlastně nic nemyslí a ví o ní minimum. Na tom principu ale fungují bulvární média: velký provokující titulek, pár písmen pod ním a konec. (Příklad: "Práskl dveřmi a odešel!" a hned vznikají otázky - kdo? proč práskl dveřmi? kvůli čemu? co se vlastně stalo? - a když se k tomu přidá jméno někoho známého, zájem je upoután a úspěch textu-média zaručen.) Je to stejné, jako dřív: "Víte, paní, že od starého Rambouska utekla žena? Ne!? tak to si poslechněte." To je také svého druhu titulek a perex. Internet je pro takový způsob šíření zpráv a debaty o nich přímo stvořený. Zazní-li mezi tím vším gulášem sofistikovanější kompletnější názor, totiž názor jako takový, pár lidí to pochopí, ale pro další je to stejné, jako "házet perly sviním", jak se říká.

Nedejte se odradit. Je dost lidí, kteří si vaše texty i vaše připomínky k jiným textům rádi přečtou.

0 0
možnosti
JH

Tento blog, ale slouží jako kolbiště názorů, jiný význam nemá. Pokud chcete všechno podložit vědeckou studií, běžte někde jinde, na akademickou půdu, kde Vám udělají vědecké pojednání i o způsobech a vhodnosti utírání si zadku po vykonání jedné ze základních potřeb všech zástupců fauny. Když jsem se, konkrétně Vás, ptal v diskusi pod jedním svým článkem na Váš názor, odvolal jste se na předchozího diskutujícího. Takže bez názoru?

0 0
možnosti
Foto

Čánky je třeba hlavně pozorně číst. To, co mi vytýkáte jsem nenapsal. A ještě jednou dovysvětlil. Autor by neměl vydávat názory za fakta a vyjadřovat se odborně k něčemu, čemu nerozumí. To je celé. Pokud můj názor vystihl jiný komentář, proč bych se na něj nemohl odkázat?

0 0
možnosti
JM

"Myslím, že řada zdejších autorů i diskutérů se chová podobně. Vydávají své názory jako konstatování skutečnosti, aniž by se obtěžovali to nějak zdůvodnit".....no, řeknu svůj názor, který nemusí být vždy v souladu s názorem jiných nebo dokonce většiny. Zdůvodním, pokládám-li to za vhodné, ne však pokaždé. Dnes komunikujeme úsporně. Někteří mi dají za pravdu, jiní ne. To je život, třeba se zamyslí.

1 0
možnosti
Foto

Nemyslím si, že by bylo nutné (ani to, myslím, není možné) každý názor dokladovat nebo uvádět zdroj. Měl jsem na mysli názory, které se prezentují jako fakta a jasnými fakty nejsou. Tam je na místě argument nebo deklarace  autorova osobního pohledu.

Př. (aktuálně oblíbené téma)  "Češi jsou rasisté"  nebo " Češi žádní rasisté nejsou".Takové prohlášení by mělo být podloženo nějakým  průzkumem nebo autorovou úvahou, proč si to myslí.

1 0
možnosti
Foto

"každý rozumný člověk ví, že..."...ani tak není zevšeobecnění, jako spíše manipulace :) R^

4 0
možnosti
Foto

Souhlasím, jsem na tyto výroky docela alergický. Nedávno jsem zde četl: "Každý komu není lhostejný osud našich žen a dětí, půjde se zbraní v ruce hájit naše hranice proti kolonistům z Asie a Afriky."

Představa, že si to přečte šestnáctiletý kluk se zanedbanou výchovou a vzděláním mě trochu děsí.

4 0
možnosti
MS

Já si tedy taky myslím, že se (skoro) všichni lidé bojí konce světa. Ale každý nějak jinak. Někdo se bojí trestu Božího, někdo globálního jaderného konfliktu, někdo kataklyzmat, zaviněných pádem asteroidu, či výbuchem supersopky. A našla by se spousta jiných důvodů. Nejšťastnější jsou ti, kteří o těchto číhajících nebezpečích nemají ani potuchy. :-)

0 0
možnosti
Foto

To nedokážu posoudit, nehledě na to, že ty pocity jsou asi určitou škálou počínaje vnímáním prostého nebezpečí, konče panickou hrůzou .

1 0
možnosti
DS

Velmi moudře napsané. Kde to mohu podepsat :-)R^?

1 0
možnosti
MJ

Ano, tohle je vážně k zamyšlení.R^

1 0
možnosti
JC

Pěkně jste to napsal.

Jen upozorňuji, že do blogového příspěvku se těžko mohou vejít všechny odkazy na prameny, z nichž je názor přispěvatele vybudován. Navíc v okamžiku psaní příspěvku přispěvatel obvykle nemá své prameny fysicky k disposici, aby je mohl do textu řádně obvyklým způsobem identifikovat.

Ale i přes to - napsal jste to hezky.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s vámi a myslím si, že článek není vědecká práce, takže není nutné všechny zdroje uvádět. Je spíše otázka cti nelhat  a oddělovat zřetelně názory od konstatování faktů.

1 0
možnosti