Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Na ně, jako hrdiny nikdo z normálních lidí nevzpomíná.

Jedinou vyjímkou jsou novináři, ČT a ÚSTR !!!

:-P:-P:-P

1 0
možnosti
PB

Pochopitelně že hrdinové nejsou a nikdy nebyli.Mimochodem zeptám se těch co vrahy oslavují - jak ospravedlníte zmrzačení dobrovolného hasiče Leciána,který se snažil hasit zapálený stoh?Jeho zmrzačením tehdejší režim dostal opravdu na frak...:-/A v podstatě i samotný čin , zapálit stoh.To je skutečně obrovské hrdinství..:-(

5 3
možnosti
Foto

V tu dobu pomocníka VB, s rudou páskou na paži a pistolí za pasem a žádný stoh nehasil. Držel v tu chvíli pod krkem Cyrila Mašína, který si opravoval na mostě řeky Broděnky řetěz jeho kola.Lžete dnes stejně ,jako jste lhali "včera". Je ale dobré, že jméno Mašínů dovede ještě dnes zvednout tlak spoustě totalitních pohrobků. Je známo, že během jejich "řádění" se nekonaly ani tradiční schůze, protože členové KSČ se raději schovali za zamčené dveře. Většinou se tak chovali i během války a po roce 1948 se odvážili vycházet třeba s tvrzením, že naši piloti RAF byli vlastně váleční zločinci a měli by být souzení jako masoví vrazi.

Prostě a jednoduše, zbabělci nemusí žádné hrdiny.

A je pravda, že v historii známe jedince , kteří ovlivnili chod světa svými činy mnohem více než Mašíni, že pane Bormanne:).

5 3
možnosti
JH

J24a32n 16H46i77r59š

25. 7. 2020 19:29

Všem doporučuji dozvědět se o Mašínových víc - román Zatím dobrý to ukazuje velmi podrobně.

0 0
možnosti
JV

Jasně. Zvláště, když někdo píše knihu sám o sobě, že?

0 0
možnosti
JH

J90a68n 80H50i43r98š

25. 7. 2020 19:25

Boj proti komunistickým vrahům je hrdinství!

6 5
možnosti
Foto

Rytíř De La Manche byl také hrdinou, když bojoval s (vlastními) přeludy?

1 2
možnosti
ZK

je mi jedno,když někteří troubové dělají z psychopatů hrdiny.Nemůžou za to....

6 8
možnosti
JH

J16a17n 18H11i73r87š

25. 7. 2020 19:25

Generál Fajtl:

Komunista? Co slovo, to lež, co čin, to zločin.

4 2
možnosti
JS

J89o27s92e44f 79S31u88k

25. 7. 2020 11:51

"Upřímně řečeno, nemyslím si, že by byl obecně svět bez lidí jako Paumer a Mašínové horší. Jsem přesvědčen, že by byl bez lidí, kteří nejsou schopni adekvátně přizpůsobit své činy dané situaci a domyslet jejich neospravedlnitelnost, naopak lepší a bezpečnější" - Pro zástupce každé totality - ať už nacistické či komunistické - znějí vaše slova jistě jako rajská hudba...A kdyby se všichni Češi jednali jak tak, jak vy kážete, máme tu totalitu dosud..

3 1
možnosti
JV

Za uloupené peníze , ke kterým se dostali přepadením vozu s výplatami pro zaměstnance firmy Kovolis si koupili tři motorky - nejlepší na trhu - Ariel 500, Ogar350 a Jawa500. Později dokoupili ještě jeden starší Ariel. Dále 2 gauče, čerpadlo Darling v hodnotě 10000 Kč, el. ohřívač vody; do domu Václava Švédy nechali zavést vodovod; část peněz vyměnili za dolary a v tehdejším Darexu si nakoupili luxusní oblečení a kožené boty. Cca 20000 Kč propili po hospodách, v tom zvláště vynikal Janata, který rád platil za celou hospodu. 200000 Kč dostal Švéda, 50000 Paumer. To byly ty důvody ozbrojeného přepadení. Při akci byl zastřelen účetní Josef Rošický, který jel s penězi jako záskok za jiného zaměstnance. Josef Rošický nebyl v KSČ, naopak měl kádrové problémy kvůli úzkým kontaktům s bývalými majiteli firmy. Jeho rodina pak byla vystěhována z bytu a žila v existenčních problémech. Peněz si chlapci náležitě užili a k opuštění republiky se rozhodli až rok a půl po přepadení, když se kriminalisté se svým pátráním dostali nebezpečně blízko jejich identit.

15 6
možnosti
MB

R^Tak a teď to od dnešních "demokratů" schytáte. Vždyť jen oni mají pravdu.

1 6
možnosti
JP

Mašínové se jako jediní odvážili postavit řádění komunistické lůzy v době násilné kolektivizace vesnice - to bylo vystěhovávání z domovů, zabírání majetku, věznění, popravy i vraždy(sedlák s přivázaným korýtkem na krku v rybníce) - všechny jmenované události znám ze svého okolí. Není divu, že i na dnešní komunisty působí jméno Mašín jako červený hadr na býka. Příslušník SNB v té době nebyl "obyčejný nevinný policista" , kdo mohl nosit zbraň, nebyl obyčejný člověk. Pokladník, který ji na Mašíny vytáhl, měl smůlu. Také odmítám zbytečné zabíjení, nemohu posoudit, jak to doopravdy bylo. Přesto jsou Mašínové pro mne hrdinové. Česká nedůslednost a bezzásadovost vedla k tomu, že dnes opět vládnou komunisté a jsou vyznamenáváni estébáci..

12 4
možnosti
Foto

J32a33n 19A39n55d59r86l24e

25. 7. 2020 1:33

je to těžké a vždy bude hodnotit historii... já jsem před pár lety sám napsal článek o Mašínech tady na Idnes https://janandrle.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=552355 a taky nemám jednoznačný názor hrdinové versus zločinci, ale jedno je jasné po vzoru svého otce se postavili zlu a násilí a dělali to jak uměli. Jak by se každý z nás v jejich situaci zachoval, jsou jen spekulace. Já osobně jsem si během 80tých let vědom svojí vlastní statečnosti i zbabělosti, která se projevovala v konkrétních činech a postojích a taky si moc nepřeji, aby mne někdo, kdo ty roky nezažil, hodnotil. Nechme to asi historikům...

2 1
možnosti
Foto

Četl jsem jejich knihu Jenom ne strach. I mnou otřáslo bez vytáček popsané zavraždění svázaného člena SNB. A další činy. Pak jsem si vzpomněl na jednoho odbojáře, který mi vyprávěl v hospodě za socialismu o SNP. I oni zabíjeli nacisty zajaté, nejvíc litoval civilisty. Ti to schytávali z obou stran. I odbojáři vraždili obyvatele, které podezřívali, že spolupracují s nepřítelem. Vzpomínám si, že tyto činy byly po válce vyšetřovány a nakonec “zamáznuty”’ amnestií prezidenta ČR. I ti partyzáni, kteří zabíjeli naše spoluobčany byli zahrnuti mezi hrdiny. Za totality se dělají hnusné činy. Mám radost, že v dnešní době je celkem jasné, kdo je hrdina a kdo lump. Prostě se neodvažuji soudit Mašínovi ani z nich dělat hrdiny. V demokracii ne to jednoduché..

4 1
možnosti
Foto

Tak vás mi mělo ovlivnit to, že Donald Trump považuje Mašíny za hrdiny.

0 0
možnosti
JR

J63a81n 85R51á48ž

24. 7. 2020 20:02

Naprostý souhlas s argumentací autora.R^

Podříznout hrdlo nijak se nebránícímu vrátnému,nelze považovat za hrdinství.

To jak se chovali po etablování se na "západě" ale oceňuji.

1 2
možnosti