Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Kdo ještě nepochopil, že budoucí "komunismus" přijde z té strany kde ještě nebyl a nikoli z Ruska, má po tomto extempore se sochou a Junckerem námět k přemýšlení.

0 2
možnosti
Foto

To je, myslím, právě taková myšlenková zkratka, která se mi nelíbí, a která mě inspirovala k napsání tohoto článku.

2 0
možnosti
ML

Marx byl aspoň myslitel a významný filozof, zatímco Junker je velezrádce, oceněný Kalergiho cenou (podobně jako Merkel "máma") za likvidaci evropské rasy pomocí míšení ras prostřednictvím muslimských imigrantů.

Kdo o kalergiho ceně neslyšel, může se obrátit na strýčka googla.

1 0
možnosti

Velezrádce je náš prezident. Juncker je akorát levicový hlupák.

1 1
možnosti
LC

Kurňa, tak tentokrátR^.

3 0
možnosti
Foto

Evropou obchází strašidlo, Bílá paní Marxová.

0 0
možnosti

Zrovna Manifest komunismu je to, co Marxe činí odpovědným za totalitní režimy, které později i na základě tohoto Manifestu vznikly. Je v něm vše podstatné.

0 1
možnosti
DB

Velmi dobrý článek ...ale jak to již u nás bývá skutečné vědomosti o Marxovi zde má málokdo ale velmi mnozí si jeho jméno spojí jen s komunistickou mizernou ekonomikou..........ale za to on nemohl...........jak správně uvádíte.....

především je to tak, že Marx jako filozof dal dohromady tři základní filozofické zákony , které platí vždy a pořád dokud někdo nepřijde na to že existují ještě lepší....

Marx jako ekonom a sociolog a psycholog napsal Kapitál...toto jeho dílo, které psal asi 15 let je vynikající analýzou tehdejší společnosti, tedy jejich ekonomických vztahů, a je to vynikající analýza, kterou zatím žádný jiný nepřekonal i když se o to nedávno pokusil Piketty ve své knize KAPITÁL 21, STOLETÍ.

Pak ještě přijde na řadu Marx jako politický aktivista, kde vydával články, byl za to donucen podejít a měl dost nepříjemný život, kdy byl neustále v hledáčku tajné policie

A pak je ještě Marx jako člověk doma a venku mezi přáteli, Marx neuměl udržet korunu, věčně byl bez peněz, zbytečně utrácel a prohrál spousty peněz na burze.

Marx miloval své děti, tři mu umřely a velmi miloval svou ženu, zemřel jen dva roky po její smrti..

Mezi přáteli věčně za všechny platil rundu a tak podobně.

a je toho ještě více

Podstatná je jeho práce filozofická a jeho analýza kapitalizmu, kde našel pravidla , která platí dodnes a na západ již vidí jak se kapitalizmus vyvíjí dnes tak jak Marx předpovídaů

Některá pravidla vývoje kapitálu popsal stejně i Schumpeter.

2 3
možnosti
PB

Marx miloval své děti,;-D;-D;-D a proto nařídil svého syna umístit do sirotčince i když on sám zdědil majetky.

Byla to normální levičácká pijavice, netáhlo a flamendr, tak, jak je známe i z dneška.

1 2
možnosti
PB

Marx nebyl komunisty zneužit, on komunisty oficiálně stvořil.

0 1
možnosti
Foto

Podílel se na stvoření nějaké ideologie, která byla praktiky prostřednictvím určitých režimů dovedena do oněch zločinných podob

0 0
možnosti
JL

Možná by nebylo od věci , když se mluví o Marxovi, upozornit, že nevěřil v žádný idealismus, byl to důsledný materialista, a morálku a etiku tudíž podle něj si lidé vytvářejí sami , a to podle zájmů dominantní třídy. Marx: pokrokové třídy mají pokrokovou morálku, co udělá pokroková třída, je pokrokové. - Je celkem jasné, že je to mravní nihilismus a přesně tak se chovali v Rusku bolševici: co chtěli oni, bylo správné a etické, a co jejich nepřátelé, bylo nemravné. To je dost zásadní přínos marxistů do filosofie, politiky, do života, asi jako nacistické vyvražďování židů.

5 0
možnosti
DB

je rozdíl mezi tím si myslet že je někdo pokrokový a tím že je někdo skutečně pokrokový.......Bolševici nebyli pokrokoví..jen si to o sobě mysleli a to si také mysleli i komunisté u nás....

0 0
možnosti
MS

"Prohlašuji otevřeně, že jejich cílů lze dosáhnout jen NÁSILNÝM svržením celého dosavadního společenského řádu."

Pokud filosof otevřeně prohlásí, že k realizaci své filosofické myšlenky potřebuje násilí, nijak se neliší od těch, kteří jeho myšlenku zneužili.

7 0
možnosti
DB

to řekl jako politický aktivista

0 0
možnosti
Foto

Spíše lze všem doporučit: Číst Marxe od A až do Z, tedy všech 50 svazků jeho sebraných spisů, všechny jeho žáky a následníky, předchůdce, antickou filozhofii počínaje. A teprve tak mu lze z hlediska dneška trochu porozumět, o co mu vlastně šlo. O odstranění přírodní živelnosti celospolečenského výrobního procesu. Nelze beze zbytku ani akceptovat to, co dnes ekonomové papouškují jeden po druhém, že výrobní cykly se musí vracet jako jaro, léto, podzim, zima. A ani to nemusí být tak úplně pravdou.

V době, kdy jsem si řekl, že by bylo vhodné Marxe studovat, žádné jiné sebrané spisy stejně kromě Jiráska ke čtení nebyly, tak jsem to bral jako vhodnou příležitost získat vhled do myšlenkového světa jednoho koryfeje. A byl to zajímavý exkurs do dějin myšlení, který jsem dodnes beze zbytku nenaplnil. Pro nedostatek času.

3 2
možnosti
MB

Bibli, spisy Marxe, Engelse, ap. se číst nedají ! Vedle nezáživnosti - je třeba je studovat. Domnívám se, to dělá málo kdo, času, houževnatost , není ... Pak tedy to obvyklé, dle potřeb se cosi vysekne a šermuje se s tím. Že se k tomu i sochy pak staví jsem si zvykl, nu že i po r. 1989, to jsem pravda, netušil ! ... :-)

0 0
možnosti
PV

R^ zaryti komunisti a zaryti antikomunisti se na Marxe nikdy komplexne divat nebudou.

5 0
možnosti
ZD

Ano ale to jim nebrání psát články s horoucím textem. A stejně tak opačně některým lidem s klapkami na očích nic nebrání tomu na KM nadávat.

Pořád platí : Moudrý stále pochybuje, hlupák hájí stanoviska.

1 0
možnosti