Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je schopen objektivně hodnotit kauzu Evy Michalákové?

Před lety jsem byl po zveřejnění prvních informací ohledně této kauzy šokován, když jsem ale pak sledoval její politizaci, poněkud jsem znejistěl. Nedávný verdikt Evropského soudu pro lidská práva tak jen prohloubil mé pochybnosti

Zpráva o rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku konstatovala jen suchá fakta znamenající faktický konec kauzy, která v této chvíli měla vlastně už „jen“ právní a morální podstatu, protože děti odebrané Evě Michalákové Barnevernetem jsou již zcela integrovaní dospívající Norové, kteří by se k matce patrně nevrátili, i kdyby byl verdikt soudu opačný.

V Norsku jsem byl jen jednou před lety na rybolovu, a tak na základě obecně dostupných informací o této zemi nejsem schopen norský systém hodnotit. Nicméně byl bych velmi opatrný na přirovnávání Norů k nacistům a jejich sociální systém k nacistickému programu „Lebensborn“, a to přesto, že bych na rozdíl od ústavních činitelů takto opatrný být nemusel.

Je zjevné, že Norové se řídí poněkud jinými společenskými i úředními normami než my, ale pokud my sami obecně požadujeme, aby zde žijící cizinci respektovali naše normy, tak moc nerozumím tomu, proč by našinci žijící v Norsku, neměli ctít normy norské. Navíc dle mých informací neměl nikdo z kritiků možnost seznámit se s konkrétními skutky, které vedly norské úřady a všechny soudní instance včetně ESLP k příslušným verdiktům, takže zůstává nejasné, jestli nedošlo k něčemu, co by bylo důvodem k odebrání dětí i u nás.

Sledoval jsem určitý rozbor této kauzy ve včerejším pořadu 180 hodin a musím ocenit přístup redaktorů, kteří zde neprezentovali žádná svá subjektivní stanoviska, ale v podstatě jen podobné pochybnosti, jaké mám i já. Jinými slovy se podivovali nad radikálními a neobjektivními vyjádřeními politiků nemajících relevantní informace, nad tehdy vyvolanou společenskou hysterií zakládající se spíše než na faktech na dezinformacích, a také nad tím, že tak prestižní orgán, jako je Evropský soud pro lidská práva, neshledal žádná pochybení.

Právě to mně osobně přijde v danou chvíli nejpodivnější. ESLP totiž není žádným spolkem aktivistů, soudcové tohoto soudu jsou evropskou soudní elitou a je z jiných kauz patrné, že nepodléhají nějakým tlakům konkrétních zemí a režimů. Proč se tedy tento soud nezastal ženy, která by podle argumentů kritiků rozhodnutí norských soudů měla být v právu?

Četl jsem dnes i článek pana europoslance Zdechovského, který se touto kauzou intenzívně zabýval, a kterému slouží ke cti, že se nevyjadřuje bulvárním způsobem jako prezident republiky, ale i jeho argumentace u mě vyvolává pochybnosti, a to i proto, že ony argumenty nejsou podloženy věcnými důkazy. Měl okresní soud v Hodoníně, který u nás formálně tuto kauzu řešil, skutečně k dispozici všechny důkazy, a jak to pan poslanec může vědět?  Jsou všechny informace o Barnevernetu skutečně objektivní, a nejsou některé z nich založeny na tom, že málokterá organizace tohoto druhu bývá oblíbená? Není to pořád jen hra na emoce, které pochopitelně u nás vyvolává odebrání dětí matce, jako to nejzazší řešení nějakého problému?

Na druhou stranu tato kauza vyvolává i pochybnosti zcela opačné. Některé, doufám že pravdivě zdokumentované postupy Barnevernetu působí opravdu podivně, a to zvláště ta skutečnost, že paní Michaláková nebyla obviněna, a tudíž ani odsouzena, což by asi při dokázání jejích pochybení být měla, a dál v Norsku žije, pracuje s dětmi a další dítě vychovává. Je také těžké akceptovat nenapadnutelnost Barnevernetu a z toho vyplývající aroganci s jakou byly odmítány veškeré požadavky matky a jejích zástupců a zastánců.

Jak už jsem naznačil v úvodu, pro mě je celá tato kauza komplexem všemožných pochybností, ale nemohu si odpustit vyjádření názoru, že politikové zdárnému vývoji této kauzy spíše uškodili, zvláště pak ti, kteří se prezentovali jako Miloš Zeman nebo poslankyně Chalánková skandálními výroky, neověřenými informacemi, a vyvolali tím radikalizaci společenských nálad a primárně i druhotně mezinárodní diplomatický konflikt. Je to pochopitelně spekulace, ale dost možná tím jen podpořili nesmlouvavý přístup a postup norských úřadů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kauza_rodiny_Michal%C3%A1kov%C3%BDch

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/eva-michalakova-soud-strasburk-evropsky-soud-pro-lidska-prava-deti.A220120_102826_zahranicni_kha

Autor: Jiří Turner | pondělí 24.1.2022 10:42 | karma článku: 16,66 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...