Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŘK

Pokud by katolická církev získá stejné renomé jako islám, tak na tom jenom vydělá.

Nehájím katolickou církev, ale ona a potažmo celé křesťanství je v současnosti ze tří největších monoteistických za největšího otloukánka. Ostatní náboženství mají jakousi nepsanou ochranu, zkuste říct/udělat něco proti islámu a jste islamofob nebo xenofob a nebo proti judaismu a jste antisemita. Ale s křesťanskými hodnotami se klidně mohou vytírat podlahy, odstraňovat symboly, psát obskurní divadelní hry aj. :-/

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za příspěvek. :-)Myslím si ale, že se to takto obecně a zjednodušeně říci nedá. Je jednak třeba vzít v potaz, kde je jaké náboženství dominantní a kde je více či méně cizím elementem, a také aktuální fatálně rozdílné postavení všech tří monoteistických náboženství:

Sekularizované křesťanství s velmi pestrou škálou věřících od bigotních katolíků po jakési "poloateisty" a agnostiky se většinou přizpůsobilo společnosti.

Jen někde a téměř nikde zcela sekularizovaný islám, který prakticky zná jen věřící a ortodoxní věřící, případně radikální věřící, který obecně setrvává ve své středověké podobě.

A naprosto specifický judaismus, respektive židovské náboženství malého národa jehož část (etničtí Židé či jen vyznavači) je rozptýlena, a který žije svou pohnutou historií a aktuálními problémy státu Izrael.

0 0
možnosti
PV

Pekne sesumirovano R^. Hodne sil v boji s ctenari nadpisu a dogmatickymi ignoranty.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji. :-)Jsem si vědom toho, že si kontroverzními nadpisy o to někdy koleduji, ale jednak žijeme v době, kdy se zboží ( i blog je ve své podstatě zboží) většinou neprodává samo a hlavně je pro mě nepředstavitelné, že se někdo odhodlá komentovat článek, který si nepřečte.

0 0
možnosti
PK

Je to vyvážený a slušně podaný pohled ateisty,díky za zajímavý názor.R^

1 0
možnosti
Foto

Já děkuji, pane Korecký:-)

0 0
možnosti
Foto

...další ignorant. :-) Přečtěte si laskavě ten blog. Článek není o islámu, ani o srovnávání islámu a křesťanství, pouze jsem v nadpisu a v jedné větě použil islám jako příklad toho, jak se snadno náboženství zdiskredituje.

2 1
možnosti
Foto

Dobrý večer, domnívám se, že v našem euroatlantickém prostoru i přes nezpochybnitelné excesy "páchá" i tolik dobra, že nikdy.:-)

1 1
možnosti
Foto

Dobrý večer, osobně nepovažuji působení katolické církve v naší civilizaci jako bezvýhradně pozitivní (a to nemluvím o excesech jednotlivců), ale jsem přesvědčen, že pozitiva výrazně převyšují negativa, a to tak, jako asi nikdy v historii.

5 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek a korektně formulovaný názor. Jsou v něm i věci s nimiž nesouzním, ale potřebuji si článek ještě jednou pročíst. A snad se mi podaří se ke zdejší rozvlněné diskusi vrátit. Zdravím, přeji vše dobré, Jiří.

0 0
možnosti
Foto

:-)Děkuji, Marku, zrovna se rozčiluji, že mi zde asi pátý člověk po sobě vysvětluje rozdíl mezi křesťanstvím a islámem, jako by snad ten článek o tom byl, a podsouvá mi, že na církev útočím.

Mám tendenci své názory v této oblasti někdy hrotit, tuším, co byste asi rozporoval.

Na každý pád si myslím, že v meritu věci jsem vskutku korektní a je snad i poznat, že mě diskreditace katolické církve nijak netěší.

Jak víte, jsem bezvěrec, ale považuji se za člověka "religiózního", který má obecně ke křesťanství pozitivní vztah.

5 0
možnosti
JP

J43o84s55e30f 34P71o51t21r

28. 3. 2019 18:07

Pane Turnere,

váš článek je jasným útokem proti katolické církvi. Nic na tom nezmění to, že vy to vidíte jinak. Asi máte rozdvojenou osobnost.

Jen tak mimochodem, teď v 17:40 můj příspěvek kladně ohodnotilo 5 čtenářů, příspěvek pana Žermana ve stejném duchu 3 čtenáři, zatímco jinde je všude nula.

4 2
možnosti
Foto

Když si ten článek přečtete a trochu se zamyslíte, tak zjistíte, že tam není nic, absolutně nic, čím bych na katolickou církev útočil. Pokud máte jiný názor, napište mi co vám tak připadá, což jste měl udělat už dávno. Bylo by to smysluplnější, než se chlubit, že se k vám přidalo dalších pět ignorantů, kteří nechtějí číst, nechtějí přemýšlet a neumí argumentovat, jenom znají "tlačítko plus/mínus a ideogramy. Tito lidé jsou mi jinak zcela ukradení .

2 2
možnosti
JZ

J70a76n 88Z24í33m96a

28. 3. 2019 17:40

Pane Turnere jestli pro Vás znamená Islám něco negativního, pro 1.7 miliardy lidí na světě ne.

To že nám západní média drží klapky na očích je jiná věc. Že nevidíte za hranice Evropy, váš problém. Pokud ale vezmeme počty válek a hlavně počty mrtvých ve jménu Islámu, neboˇkřesťanství zejména za posledních 50 let, tak ti muslimové jsou oproti nám vlastně velice mírumilovní. A že do složitého článku nenápadně zakomponujete, že islám je zlo, je až příliš viditelné.

Iráčanů je nyní o milion míň. Ale to neudělali oni. To udělali katolíci od roku 2002 se svými "Ohni svobody!.

0 8
možnosti
Foto

Už mě nějak přestává bavit dalšímu ignorantovi vysvětlovat, že si má nejdříve přečíst článek a pak ho komentovat. Tento článek není o islámu, ani o srovnávání islámu a křesťanství, pouze jsem v nadpisu a v jedné větě použil islám jako příklad toho, jak se snadno náboženství zdiskredituje.

2 0
možnosti
PV

Ta odpověď je, pane Turnere, jednoduchá.

Katolická církev získá stejně špatné renomé, jako má islám, až se ve jménu katolické církve uskuteční po celém světě několik stovek či tisíců teroristických útoků, při kterých zahyne několik tisíců či desítek tisíců nevinných lidí.

Katolická církev získá stejně špatné renomé, jako má islám, až do svých svatých knih zabuduje pasáže vyzývající k zabíjení "nevěřících". Ideální by bylo připsat do textů o Ježíšovi, že povraždil tolik a tolik nepřátel a nevěřících s tím, že všichni věřící v Ježíše mají povinnost činit vůči nevěřícím totéž...

Katolická církev získá stejně špatné renomé, jako má islám, až budou katoličtí věřící považování za nadlidi a zbytek společnosti za podřadné bytosti, které je nutno zotročit.

Katolická církev získá stejně špatné renomé, jako má islám, až vzniknou stovky a tisíce různých přiblblých pro-katolických neziskovek, které postupně znásilní celou společnost do té míry, že katolicismus bude nekriticky obdivován a kritici katolicismu budou pronásledování, zavíráni do vězení a jejich názory budou podléhat cenzuře.

PS: Katolická církev v minulosti mnoha zvěrstva jako islám taky páchala, což její renomé poměrně dost poškodilo.

2 1
možnosti
Foto

To je legrační:-) Článek, pod kterým obšírně vysvětlujete, za jakých okolností by se mohla katolická církev stejně zdiskreditovat jako islám, se vůbec odpovědí na tuto otázku nezabývá. Islám je zde použit jako příklad, jak za relativně krátkou dobu mohlo respektované náboženství ztratit u Evropanů renomé. Možná si to neuvědomujete, ale drtivou část historie si křesťanství a islám ohledně svých "hříchů" nemají co vyčítat, ve vzdálené historii je na tom islám asi i o něco lépe. navíc je pozoruhodné, že islám stále expanduje ( a to nejen populačním způsobem ) kdežto křesťanství stagnuje a ztrácí.

3 2
možnosti
MS

Katolická církev má různé rozměry, patří k nim společenství lidí, instituce a další. Jedno nevylučuje druhé.

Špatné chování jednotlivců nelze nikde principálně vyloučit, důležité je chování společenství či instituce k němu. V katolické církvi bohužel přetrvává vybudovaná tradice, kterou lze přirovnat ke komunistickému heslu "strana zůstane čistá" - problémy se nejednou neřeší, ale navenek se skrývají, aby nebyl pošpiněn obraz církve. Je to jeden z projevů klerikalismu, který papež František označil za největší zlo v KC.

6 0
možnosti
Foto

Mám pocit, že píšete jinými slovy téměř

totéž, co já v článku. Takže souhlasR^

2 0
možnosti