Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

J90i92ř35í 21D91a74n92i84š

19. 9. 2020 13:25

Hony na lišky, býčí zápasy či třeba psí zápasy považuji rovněž za nehumánní odpornost.

Ale zrušit myslivost? A kdo bude co dělat například s divočáky? V naší přírodě přirozená rovnováha neexistuje a během pár desítek let se rozhodně neobnoví.

0 0
možnosti
JD

J78i91ř10í 64D57a13n86i71š

19. 9. 2020 13:21

Pane Turnere, ne že by jste už ode mně nedostal občas karmu, na některých věcech se s vámi shodnu, nebo mě alespoň některé vaše názory přinutí k zamyšlení.

Ale zde opravdu nikoliv.

Mám osobní zkušenosti s klecovým chovem slepic. Na konci osmdesátých let bylo plemeno (jméno neznám, ale měly bílé peří) chováno způsobem klidně čtyřicet slepic v jedné kleci 4 x 2,5 x 1,5 m. Toto plemeno bylo neobyčejně bázlivé až hysterické. Člověk vstoupil do haly a všechny slepice až na druhý konec haly (200 m) začaly skákat a mávat křídly a mlátit sebou o pletivo klece. Těch mi bylo opravdu líto a podmínky jejich života jsem shledával odporné.

Potom se k nám ovšem dovezlo jiné plemeno s hnědým peřím a úplně jiným charakterem zároveň s direktivním omezením počtu slepic na takovou klec na polovinu. Chování těchto slepic bylo úplně jiné. Když jsem vstoupil na halu, pouze se některé z nejbližších klecí přišly ze zvědavosti podívat, ale ostatní mě jen flegmaticky pozorovaly. Zároveň má toto plemeno ve zvyku držet se v houfu co nejblíže k sobě. Takže taková plná klec vypadá tak, že všechny slepice jsou v houfu v jedné třetině klece, dvě třetiny jsou volné, občas se některá zajde napít a po kleci se rozptýlí pouze, když se rozjedou pásy s krměním. A světe div se, díky tomu, že tyto slepice nežily ve stresu, produkce vajec vůbec nepoklesla, naopak se ušetřilo na krmení.

Nicméně po dalším omezení počtu slepic na plochu klece a pod tlakem obchodních řetězců na cenu se produkce vajec začala stávat nerentabilní (pokud se nejmenujete Babiš a nedostanete dotace od státu). Cena za kterou v současnosti vyprodukujete vejce je 3 až 4 koruny z klece, 5 až 7 korun z volného výběhu.

Byl jsem se podívat i na chov slepic na podestýlce. To je už skoro legrační, viděl ten malinký houfek slepic na velké ploše, které se rozeběhnou, jen když se spustí agregáty s krmením. Ale tady, když vstoupíte do výběhu, tak váš všechny slepice obklopí a pozorují, co z vás vypadne. Zvláště v oblibě mají listy z pampelišek.

0 0
možnosti
LB

Ve včerejším Gejzíru na ČT 1 jsem viděla reportáž o lidech, kteří zachraňují slepice z klecových chovů tím, že pro ně hledají nové majitele. Byla to tedy síla...

Jedna mladá chovatelka, která se o roční slepice stará, líčila, že tyto zubožené chudinky, které nikdy neviděly slunce ani trávu, se nějaký čas musí v novém prostředí adaptovat. Neumějí se vracet večer do kurníku, neumějí hřadovat, hrabat, na trávě jsou vyděšené a bezradné.

Za nějaký čas si na nové podmínky zvyknou, užívají si je a jsou vděčné; za svou novou majitelkou běhají jako pejsci... Hned tak něco mě neporazí, ale včera jsem nad těmi slepicemi skoro brečela.

4 0
možnosti
Foto

R^... a znovu začnou snášet. Přispívám na ten projekt, je hrozné, kam to došlo.

1 0
možnosti
BH

Pomatenost "bojovníků" nezná mezí.

Slepice v kleci se normálně otočí. Přežití slepic v halách je ze stresu podstatně nižší a o čistotě vajec se nedá hovořit.

Proč si aktivisté nechovají šťastné slepice vlastní a ostatní ať laskavě nechají kupovat vejce podle svého uvážení.

2 0
možnosti
PK

Tak o nevýhodách halového chovu proti klecovému jsem též poslouchal fundovaný výklad odborníka. Mluvil třeba i o vysokém výskytu "klování či uklování". Možná že i to podnítilo VK jun. hlasovat proti. Jen bych, být blogerem, se neuchyloval k potrestání VK jun. středověkým způsobem.

0 0
možnosti
JD

Před několika lety se zvětšovaly rozměry klecí pro slepice. Naši chovatelé investovali nemalé peníze na tuto srandu. Co ale udělali někteří chovatelé v Polsku? Klece nezvětšili, ušetřili miliony éček a hlavně nemuseli zdražit vejce! A ty pak před velikonocemi nevezli do našich albertů a kaufladnů! už si na tuto kauzu nepamatujete pane Turnere? Stejně to dopadne i teď.

4 0
možnosti
VM

V10á55c57l44a51v 60M26a92c41h

17. 9. 2020 15:19

Pokud někdo provozuje v dobré víře podnikatelskou činnost povolenou zákonem, měly by mu být nějak kompenzovány určité náklady, pokud se zákon změní. Typicky chovatelům kožešinových zvířat by měly být kompenzovány výdaje na likvidaci farem.

Bez ohledu na to jak nechutný ten způsob chovu je.

Tedy pokud chcete žít v právním státě. Pokud je Vaším ideálem aktivistismus a chaos, budete mít asi jiný názor:-).

4 2
možnosti
EH

Chybí osvěta k tomu, co jíme. Aktivisté řeší jenom vzdálené problémy z jiných kontinentů, přitom zvířata v nouzi mají hned za humny.

Hlavně, že je všechno krásně zabalené do krabičky v supermarketu a zvířecí koncentráky odsunuty z očí. Dokonce i zvířata v ZOO si nesmí roztrhat antilopu (určenou na utracení), aby útlocitný člověk netrpěl.

0 2
možnosti
Foto

Žijeme v pokrytecké společnosti. Chceme mít lacino exkluzivní potraviny, módu i zábavu a nechceme vidět čím, je to vyváženo a co vše se za tím skrývá. Jsem ale přesvědčen, že nám vyrůstá generace, jejíž příslušníci alespoň z části tyto okolnosti zohlední, a prostě nebudou kupovat zboží, které vzniká za nelidských či jen neetických okolností.

7 0
možnosti
LU

Tak či tak, by tie vajcia nemali kde predávať, obchodné reťazce sa dohodli, že "klietkové vajcia" už nebudú mať na svojich pultoch, napr. Tesco od 1.1.2020 nevykúpi jediné vajce z "klietkováho chovu" v celej Európe.

0 0
možnosti
LU

oprava pd 1.1.2025

1 0
možnosti
Foto

R^R^R^

Psal jsem o tom tady (odstavec "Klece"):

https://paveljerabek1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=715966

Dneska už se na Západě zaplaťpámbů začínají používat technologie typu hologramy – viz fotky na netu. Jestliže mohli nedávno přenášet hologram nějaké tenistky do studia a v TV to prý skoro nebylo poznat, proč podobný princip nevyužívat daleko přínosněji – právě v této sféře. Ta samozřejmost, s jakou si lidi ohýbají okolí pro své „potřeby“, je neskutečně brutální a primitivní.

0 0
možnosti
Foto

R^Technologicky je už dnes možné ladcos. Zásadní je ovšem naše vůle, chtění v obecném slova smyslu nekonzumovat cokoli, co je v rozporu s našimi etickými normami a s naším lidstvím. Nechci a v řadě případů už ani nemusím konzumovat cokoli,co je spojeno s týráním zvířat, vykořisťováním lidí, se zbytečnou ekologickou zátěží, ničením přírody a pod. Ne z nutnosti a potřeby, ale jenom z lidské marnivosti a hlouposti bylo vyhubeno množství živočišných druhů a zničeny rozsáhlé ekosystémy, a stejně tak jsou z těchto důvodů týráni lidé i zvířata.

2 0
možnosti