Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barbaři na jižní Moravě

Tentokrát nebude řeč ani o Mongolech, ani o Hunech, ani o Turcích, ale o našincích, kterým asi zbyla od výměny oken montážní pěna, a když se zamysleli nad tím, co s ní užitečného udělat, napadlo je zacpat hnízda vlhy pestré.

Přiznám se, že se mě zprávy o podobných činech vždy dotknou hlouběji, než všudypřítomné informace o různých neštěstích včetně vražd v afektu, které často lze v jistém smyslu i pochopit. Týrání zvířat, pokládání otrávených návnad a činy podobné výše zmíněnému jsou zcela mimo mé chápání.

Vlhy pestré jsou mimořádně krásní ptáci, kteří jakoby ani nepatřili do naší fauny, ale do exotického společenství barevných papoušků. Jsou to však příbuzní ledňáčků a mandelíků, kteří se u nás sice také vyskytují, ale ta pravá oblast jejich rozšíření a druhové pestrosti je v tropech a subtropech.

Vlhy u nás dlouhodobě hnízdí na jižní Moravě a v posledních letech jejich populace utěšeně roste. Patrně tato skutečnost se stala trnem v oku lidem, kteří se rozhodli jejich stavy redukovat. Šli na to velmi rafinovaně: v době hnízdění rychle tuhnoucí montážní pěnou ucpali hnízda (nory), ve kterých nedávno samičky snesli vajíčka a tím buď rodičům znemožnili návrat do hnízda, nebo je i s vajíčky v hnízdě uvěznili.

Bylo štěstím, že se v okolí pohybovali jacísi ornitologové (nebo ornitology někdo zavolal), kterým se včas podařilo nory v hlinitém břehu včas uvolnit, takže škody na této populaci vlh, jsou snad minimální. Případem se sice zabývá České inspekce životního prostředí a policie, ale i pokud by se pachatele náhodou podařilo vypátrat, jsou postihy za takovéto činy směšné. Ačkoli se obecně prezentuji jako zastánce zákonných postupů, dokážu si představit sebe, kdybych někoho při podobném činu přistihl. Přiznám se, že bych mu bez jakýchkoli výčitek svědomí „přelámal pazoury“, místo toho, abych ho udal policii.

Na tomto a podobných případech mě děsí to, že si někdo takový čin musí připravit a nelituje času ani námahy k tomu, aby zabil a zničil něco naprosto neškodného a zároveň krásného. Vlha je stoprocentní hmyzožravec a její způsob života s lidským nikterak nekoliduje. Ptám se, jaký démon musí posednout člověka, aby byl schopen něco takového udělat, a pokud to udělaly děti, v jakém prostředí vyrůstají, a až vyrostou, co to bude za lidi? Domnívám se, že lidé, kteří týrají zvířata, jsou potenciálně nebezpeční i lidem, protože jasně vykazují naprostou absenci citu, soucitu a morálky.

Na druhou stranu se trochu utěšuji tím, že snad příliš podléhám zprávám z „černé kroniky“, ve které jsou medii prezentovány takovéto odstrašující výjimečné události. Podobné skutky se čas od času asi stávají, ale jsou v naprostém nepoměru k ušlechtilým skutkům mnoha lidí, kteří se zcela nezištně starají o různě ohrožená nebo hendikepovaná zvířata. Znám takových lidí mnoho osobně i z médií, kdežto jejich negativních protějšků velmi málo a chválabohu pouze z médií.

Kdyby snad tento článek četl někdo, kdo si neví rady se zbylou montážní pěnou a zároveň se svými idiotskými nápady, nechť se na mě obrátí. Pěnu využiji a na psychiatrii mám dobré kontakty.  

Po "uzávěrce":

Dostala se ke mně informace (od Davida Vlka) že pachatelem je nějaký včelař. Je to docela možné. Tento motiv a tato kolize s lidskou činností mne nenapadla, nicméně to nic na barbarství činu nemění.

Autor: Jiří Turner | pátek 2.6.2017 8:39 | karma článku: 25,41 | přečteno: 854x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...