Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Nějaký arabský nápis na soše sv. Františka, taková prkotina. Stejně půjdou ty sochy brzy do Vltavy, né? Všechny mají totiž jednu zásadní vadu, vlastně dvě.

1 0
možnosti
JL

Zajímavá úvaha. R^

0 0
možnosti
PB

Jde o zpupný, samolibý útok.

Je to zpráva pro nás, pro všechny co tady žijeme: "My přicházíme!"

Reakce by měla být rychlá, ostrá a jednoznačná!

2 0
možnosti
DZ

Já nevím autore, proč se tohle řeší. Vandalismus - poškozování cizího majetku bez materiálního obohacení, které většinou koná pachatel pro své potěšení. Tolik k definici. jak vás tak čtu, tak pojem vandalismus zrušme. Když už ani jasný případ není vandalismus, tak je to k ničemu. Proč by si někdo měl být "rovnější"? Podle mě jste vedle jak ta jedle. Pohádky o hodném arabském chlapci, který nám může pomalovat zeleným fixem cokoli si nechte pro sebe, až vám třeba pomaluje auto. Pak mi můžete tu toleranci ukázat v praxi. Díky.

9 0
možnosti
MZ

Jeden pohled: jedná se o vandalství a měl by být potrestán.

Druhý pohled: pokud tu "performer" znectí cokoliv a je ještě nazván "aktivistou" a hradit nic nemusí, pak by i on neměl.

Třetí pohled: Každý vandal by měl být zodpovědný, tedy i performer, aktivista a každý by měl škodu uhradit a v případě větší škody být souzen.

Čtvrtý pohled: Pokud znectím např. památník Romům, znectím muslimskou víru, jsem souzen za hanobení, rasismus atd.

Můj pohled: tento člověk by měl zaplatit odstranění, být souzen za zneuctění a dále by se nemělo rozmazávat. Dále by měl dotyčný policista zbaven prémií, popř. by se měl podílet na vrácení do původního stavu. Protože vysvětlení jednou je to něčí majetek, jednou to někomu patří a jednou tu máme zákony a ty mají platit pro všechny bez výjimky. A pokud ani policie nectí ochranu majetku...

Jinak, koukám, že někteří mají titulku předplacenou...

8 0
možnosti
DZ

Jenže vy se řídíte selským rozumem a to se teď v EU nenosí. Jsou potřeba názory jako má autor, který se dokáže "přizpůsobit" a "okecat" cokoli.

3 0
možnosti
JS

Nejde o vandalismus ?Je to snad dítě duševně nemocný nebo mimozemšťan že neví co se dělá a co ne ?

3 0
možnosti
DS

Nemělo by se rozlišovat, kdo, ale jak, případně co. Je jedno, jestli počmárá budovu či památku Čech, Francouz nebo třeba Pákistánec; nemělo by se ani řešit, co tam napsali (ať už je to klikyhák, vyznání lásky, vlastní jméno či překlad místního nápisu), důležité by mělo být, že budovu či památku poškodili...

V dnešní době v důsledku teroristických činů, páchaných v okolních zemích, je navíc poměrně strašidelné, pokud upozorní arabským nápisem na křesťanského světce - evokuje to označení možného cíle a kvůli stávající bezpečnostní situaci v Evropě by takové činy měly být trestány přísněji. Sice se mi ten dvojí metr nelíbí, ale ve světle událostí v zemích kolem nás si nemůžeme dovolit shovívavost.

3 0
možnosti
TP

Já z toho článku tak nějak cítím, že on to ten arabsky píšící hoch myslel narozdíl od těch Japonců a Francouzů dobře ;-D;-D

4 0
možnosti
Foto

R^:-)líbí se mi ta pasáž o návštěvě Františka v Egyptě

pokud je to ten samý František

tbylo by zajímavé vědět jestli ten vandal byl muslim - mnoho Arabů přece vyznává křesťanství-každopádně je o odsouzeníhodné protože ničit památky to se prostě nedělá- je pravda že počmárané památky a ti kdo to udělali -třeba našinci - málokdy vzbuzují extra pozornost médií

0 0
možnosti
Foto

:-) Díky. Kdo to byl, netuším, arabský křesťan, student arabistiky, provokatér, recesista, co já vím...ani mi to nepřijde podstatné.

Ale nachytala jste mě (a mě to těší:-)), ověřil jsem si, že na soše není sv. František z Assisi, jak jsem předpokládal, ale sv. František Xaverský, který má na Orient ještě daleko užší vazbu, která by i do jisté míry podporovala teorii o autorovi nápisu jako o arabském křesťanovi.

Děkuji za komentář, díky kterému jsem si mimo jiné po letech prostudoval sochy svatých na Karlově mostě:-)

0 0
možnosti
Foto

Nepouzila bych "znectit", jedna se o preklad jmena svateho do arabstiny. Grafitaci "znectivaji" pamatky den co den, a takovy ohlas to nevyvolava. Presto souhlasim s tim, aby byl potrestan. Po pamatkach se nepise.

4 0
možnosti
PB

Myslím, pane Turnere, že jste nevystihl podstatu této minikauzy. Diskutéry nerozzlobilo to, že aktérem byl Arab, ale to, že mluvčí policie Bublan řekl, že to nebyl vandalismus. A samozřejmě lidé nejsou právníci a tak neví, že trestný čin vandalismu u nás není klasifikován (je to vždy výtržnictví) a tak nabyli dojmu, že onen cizinec vyjde bez trestu. Tím, že to nebyl vandalismus se myslelo, že tu škodu neudělal z vlastního sebeukojení něco bezdůvodně zničit, jen chtěl přeložit jméno sv. Františka.

I když já si myslím, že i neúmyslné zničení je vandalismus.

Oba dva případy, které zmiňujete, mají společné jedno: náhrada škody. Ovšem u toho druhého zřejmě policie upustí o obvinění z výtržnictví.

Vy jste ovšem vyrobil jinou umělou nesmyslnou kauzu, a to, že lidem by tolik nevadilo kdyby to udělal eskymák, ale vadí jim Arab. Tedy zatímco lidi zvedají varovně hlas v případě, který se aspoň stal, vy burcujete do zbraně ve věci, která VŮBEC NEEXISTUJE!

18 1
možnosti
LP

Lidé vidí, že v západní Evropě je používán dvojí metr - jiný na původní obyvatelstvo a jiný na muslimy.

1 0
možnosti