Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J72a75r26a 43R13a85n33k

25. 1. 2017 3:05

Pridam Konvicku, ten byl s mletim kostni moucky prvni.....

0 0
možnosti
JK

R^ Už se tomu musím smát. Zatímco hlavní sdělení vašeho článku tkví evidentně v závěru předposledního odstavce a v celém posledním odstavci a spatřuji ho ve varování před fanatismem a důsledky z něj plynoucím, většina diskutujících se chytá vašich historických vysvětlení původu různého antisemitismu. Uvádějí proti nim různé argumenty a poukazují na jednotlivé masakry páchané muslimy na křesťanech a židech, zacházejí až hluboko do historie a připojují různé interpretace jednotlivých pasáží koránu. Tím vším odvádějí diskuzi od podstaty článku.

Paradoxní je zejména příspěvek Jiřího Svobody, v němž se vyjadřuje k vaší třetí poznámce. Píše, že "ve skutečnosti výraz "Semité" označuje příslušnost k semitské jazykové skupině" a tím se snaží dokázat, že antisemitismus se vztahuje výhradně k nenávisti vůči Židům. Jenže když pojmeme Semitu právě jako příslušníka určité jazykové skupiny, pak z toho nelze dovodit, že antisemitismus je nenávist pouze vůči Židům, neboť arabština je považována za semitský jazyk.

Takže asi tak.

1 0
možnosti
JS

Pane Kvapile, jenže slovo "antisemitismus" má naprosto konkrétní význam, který neurčuji já, neurčujete ho Vy a neurčuje ho ani pan Turner. Slovo "antisemitismus" nevyjadřuje nenávist nebo předpojatost vůči jiným národům, které hovoří semitskými jazyky (například Arabům) a už vůbec nevyjadřuje nenávist vůči muslimům. Vyjadřuje výhradně nenávist vůči Židům. Ačkoli původ slova "antisemitismus" etymologicky odkazuje na slovo "semita", nevyjadřuje odpor k lidem hovořícím semitskými jazyky, ale jen odpor k Židům.

Snahy popřít historický význam pojmu "antisemitismus" a rozšířit jeho význam "jako nenávist k národům hovořícím semitskými jazyky" je ve skutečnosti snahou o zmatení a zastření podstaty antisemitismu. Tento argument zaznívá především z islámsko-apologetického názorového prostředí. Tyto snahy jsou logické - pokud by totiž opravdu došlo k tomuto významovému posunu slova "antisemitismus", pak by židovské oběti v arabském prostoru jaksi přestaly existovat.

Pan Turner prohlásil, že v islámu neexistuje teologický antisemitismus. Obávám se, že to není jen obyčejný omyl, ale ZÁMĚR. I v případě, že se člověk seznámí s principy islámu jen zběžně, musí nutně protižidovské principy objevit. Antisemitismus je neoddělitelnou součástí věroučného systému islámu, o čemž svědčí nejenom Korán a jeho komentářové texty, ale také způsoby, jakými s Židy zacházel sám Muhammad a jeho nástupci.

Pan Turner zdůrazňuje roli evropského antisemitismu, ale odmítá zabývat se původem těch různých báchorek o krvežíznivých Židech. Báchorky o macesech zadělávaných lidskou krví pocházejí z islámu.

Správně píše o sebereflexi Evropy. Koneckonců - na antisemitismu není nic křesťanského. Zdůrazňování role Židů jako "bohovrahů" ve skutečnosti popírá židovství samotného Ježíše, všech jeho učedníků a tisíců následovníků. A popírá samotná slova Nového zákona, kde se praví (cituji Janovo evangelium): "Spása je ze Židů".

0 0
možnosti
Foto

Možná, že by bylo vhodné prozkoumat antisemitismus v díle katolíka Rudolfa Vrby o církevním vlastnictví. Respektive k jeho tézi, že Židé vlastní tolik majetku, že to ohrožuje křesťany, takže by se měli uchýlit všichni pod ochranu katolické církve.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý pohled na současnou společnost i názory, za mě karma R^

2 1
možnosti
JS

V následujícím odkaze si můžete prohlédnout velice stručný seznam historických antisemitských masakrů, který se odehrál ve světě ovládaném islámem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Antisemitismus#Antisemitismus_v_muslimsk.C3.A9m_sv.C4.9Bt.C4.9B

1 1
možnosti
JS

Ještě bych se rád vyjádřil k té Vaší poznámce číslo 3.

S názorem, že Arabové jsou také Semité, takže pojem "antisemitismus" se vztahuje i na Araby, se setkáváme právě u islámské argumentace.

Ve skutečnosti výraz "Semité" označuje příslušnost k semitské jazykové skupině. Slovo "antisemitismus" má naprosto konkrétní význam a vztahuje se výhradně k nenávisti vůči Židům.

1 2
možnosti
JS

Mimochodem k té Vaší větě, že "muslimové byli v době svých historických expanzí dosti tolerantní vůči Židům i křesťanům", se nejlépe hodí krátký výčet invazí, které se odehrály relativně krátce po smrti Muhammada: Amr Ibn al-Ás mezi lety 693 až 700 zcela vyvraždil obyvatelstvo Behnesy, Fajjúmu, Aboitu, Nikie... Během čtyř let vyhubil 97 procent všech původních obyvatel Egypta. Tehdy definitivně skončila historie skutečných starých Egypťanů (Koptů), kteří v té době již byli křesťané. Známý je masakr židů a křesťanů od Gázy po Caesareu, který provedl Muhammadův nástupce Abú Bakr – zlikvidoval téměř všechno židovské, křesťanské a samařské obyvatelstvo. V Arménii Arabové úplně vyvraždili město Euchaita. Roku 643 Muáwija zmasakroval obyvatelstvo Kypru a nad zbytkem obyvatelstva se učinil vládcem. Ve stejném roce byl vypleněn Tripolis, obyvatelstvo Kartága bylo vyvražděno a město zbouráno. Čili nikoli Římané, ale až Arabové učnili definitivní konec této kultury (poslední výspy fénické civilizace). Arabské hordy pak protáhly Anatolií a Mezopotámií až k Indii, všude nutily obyvatelstvo násilím přijmout islám pod hrozbou smrti a zotročení. Vraždění a kořistění dosáhlo nepředstavitelných rozměrů. V Mezopotámii byly zlikvidovány téměř všechny křesťanské komunity. V Brahminabádu bylo roku 712 popraveno mečem šest až šestnáct tisíc poražených vojáků (prameny se rozcházejí v počtu), kteří přežili bitvu a tak bych mohl pokračovat dlouho a dlouho. Právě proto se celá oblast helénsko-byzantské kultury časem propadla do úplného zapomnění.

5 1
možnosti
JS

V předchozím blogu jste napsal, že nejste znalcem Koránu, ale nyní klidně napíšete, že "v arabském světě teologický antisemitismus prakticky neexistuje". A jak potom vysvětlujete tento dochovaný výrok Proroka Muhammada, cituji: "Vy budete bojovat proti Židům až do té doby, dokud se neskryjí mezi skálami a kamením! Pak skála a kámen promluví – Otroku Alláhův, skrývá se za mnou Žid, přijď a zabij ho!" Tento výrok je hojně citován například v arabských televizích. Mohu uvést také verš z páté koránské Súry (verš 51), kde sám Allah nařizuje toto: "Vy, kteří věříte! Neberte si židy a křesťany jako přátele, neboť oni jsou si přáteli jedni druhým. Kdokoliv z vás se s nimi přátelí, ten stane se jedním z nich a Allah věru nepovede lid nespravedlivý." Jinými slovy, bůh islámu dokonce žárlí i na přátelství mezi lidmi.

Píšete, cituji: "Muslimové byli v době svých historických expanzí dosti tolerantní vůči Židům i křesťanům." Jak jste na to přišel? To nejlépe ilustruje událost, která se odehrála roku 627 v Medíně. Prorok Muhammad nechal schromáždit všechny medínské Židy, nařídil jim aby podél medínského náměstí vykopali velký příkop (svůj hrob), a pak je všechny nechal setnout. Podle nejvýznamnějšího muslimského historika Ibn Ishaka bylo takto popraveno 700 až 900 osob. Podle zmíněného historika se dokonce Prorok "potěšil" se ženami popravených mužů. Pozůstalé ženy a děti pak byly prodány jako otroci, majetek rozebrán muslimskou obcí. Další masakry následovaly. S expanzí islámu na Blízkém východě, do Mezopotámie a do severní Afriky se odehrály tak obrovské masakry diasporních Židů, že jejich rozsah překonali až nacisté. Důkazů věroučného, historického i současného islámského antisemitismu je nespočet.

Ve Vašem článku je skutečně ohromný počet nesmyslů a nepřesností. Reprezentujete typický islámský apolegetismus, který je v kontrastu k averzi a přehnané kritice vůči vlastní civilizaci, což dokládá např. tato věta: "Odpovědnost Evropy je v tomto smyslu závažnější."

5 1
možnosti
Foto

Korán, hadísy, historie a životopis proroka Mohameda je naplněn myšlenkami, přikázáními, příklady, které tlačí mladé k terorismu, stejně jako motivovaly v sedmém století Araby k dobytí většiny známého světa. Koncept dobývání cizích území, prosazování vlády islámu příšerným násilím je to, co vyvedlo islám z Arabského poloostrova k dobytí oblasti od Indonésie na východě až po Španělsko a Maroko na západě, a to, co tlačí mladé muže a ženy k tomu, aby se připojili k džihádu a pokračovali v podrobování zbytku světa.

3 0
možnosti
Foto

Antisemitismus se objevuje už u Řeků, kteří přebírali staroegyptské předsudky. Křesťané začali přijímat výklad o ukřížování Ježíše, jako pravdivý nezpochybnitelný a Židy jako celek činili zodpovědnými za jeho smrt a podle křesťanů se kolektivně dopustili bohovraždy. Po dobu 1 900 let byli Židé z toho obviňováni, což vedlo k nenávisti, násilí a vraždění Židů v Evropě i Americe. Korán obviňuje židy z pokřivení hebrejské bible. Muslimové hovoří o židech a křesťanech jako o lidu knihy a islámské právo vyžaduje, aby se s nimi na území pod muslimskou vládou zacházeno jako s dhimmí, jako s osoby trpěnými a neplnoprávnými. Platili zvláštní daň - poplatek Jizy V roce 1066 byla zmasakrována židovská komunita ve španělské Granadě, která byla tehdy součástí arabské Al-Andalu. Hitler se Židů udělal méněcenou rasu, což Židé rozhodně nejsou.

2 0
možnosti