Svatá Korona aneb též Štěpánka - Deník z karantény, den šestý

Prý máme v pražské katedrále ostatky jedné málem zapomenuté světice z dob raného křesťanství. Jmenuje se Corona a dle tradice je ochránkyní před epidemiemi (Říká se jí také Štěpánka. Tímto zdravím všechny milé a krásné Štěpánky)

...

Nezdolně hrdinná, iniciativní občanská blokáda První Avenue

...

...

Takzvaně "odvážný" člověk, neznající strach a pochybnosti, může být nelidským psychopatem, který postrádá sebereflexi, nevnímá zpětnou vazbu a ohrožuje život svůj i životy mnoha jiných. Podobné to může být s lidmi slepě spoléhajícími na "systém" a "zavedené postupy"

...

... 
"...ten druhý kapitán ví, že nyní je všechno jinak, že jsme v časech, kdy neplatí konvenční 'rozumnost', a že věci, které by jindy byly bláznivé, dnes bláznivé nejsou. Velí vyhodit bedny se zlatými pruty přes palubu, odlehčit lodi, ztratit vše ale zachránit životy. Vždyť bohatství přijde znovu, životy se nevrátí! Zlato letí do hlubin a loď i posádka přežije." (Marek Vácha, zdroj: zde )

...

...

Znovu a znovu žasnu nad tím, jaké podivuhodné souvislosti se mohou nečekaně objevit. Prý máme v pražské katedrále ostatky jedné málem zapomenuté světice z dob raného křesťanství. Jmenuje se Corona, česky Korona a dle tradice je ochránkyní před epidemiemi
Kdysi byla mnohem více uctívaná. A teď se najednou ztracená paměť probouzí. Jakoby se v tom projevil zvláštní Boží humor, laskavý a pomáhající nést těžkosti.
A tak jsem si říkal, že budu v těchto dnech na svatou Coronu intenzivněji vzpomínat, s prosbou, aby pomohla. Třeba je to ode mne naprostý nerozum, ale pravděpodobně se tím nic nepokazí.

Simone Martini namaloval krásný obraz svaté Corony, k nahlédnutí zde.

...

...

 

...

...

Autor: Marek Trizuljak | sobota 21.3.2020 11:16 | karma článku: 15,89 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Nebe je malíř

15.6.2024 v 13:28 | Karma: 9,94

Marek Trizuljak

Je to na houby...

14.6.2024 v 10:04 | Karma: 17,15

Marek Trizuljak

Na bouřlivé nížině

11.6.2024 v 7:13 | Karma: 14,05