Měli jsme se snad vykašlat na soudy s nacisty?

Při zprávě o stíhání pánů soudruhů Jakeše, Štrougala a Vajnara se objevily námitky, že je přeci třeba ty staré pány soucitně nechat na pokoji a dopřát jim nebeský klídek. Vzpomněl jsem si přitom hned na historické paralely. 

...

Motto: Žádný zločin proti lidskosti není tak dávný, abychom směli zapomenout na varování, které z něj plyne.
...

1/  Byl například vypátrán a po dlouhé době průkazně usvědčen bachař z koncentráku, mezi vězni proslulý neslýchaným sadizmem. Po všech těch létech už vetchý stařec. Nebylo možné ho nechat.¨tak. Soud s ním se konat musel.
A letos v říjnu proběhl v Hamburku soud s Brunem Deyem, mužem ve věku 93 let, bývalým dozorcem z koncentráku Stutthof. Je jasné, že nejde primárně o to, zavřít takové staré lidi natvrdo a za každou cenu. Argumenty o nehumánnosti stíhání jsou ve srovnání s nelidskostí jejich činů naprostým nesmyslem.
Soud v takových případech má proběhnout. Naprosto nezbytná je veřejná informace o výkonu spravedlnosti nad viníkem minulého zla. Ta je z hlediska péče o obecné mravy mnohem významnější, než fakt odsouzení té či oné konkrétní osoby.

2/ Zločiny proti lidskosti jsou nepromlčitelné. Střelba do lidí na hranicích, smrtící proud. zabijáčtí psi a nástražné miny v pásmu u ostnatých drátů, to jsou flagrantní zločiny proti lidskosti. Podle nových výsledků historického bádání zahynulo na hranicích mezi ČSSR a Rakouskem 777 lidí. Při pokusu o útěk přes ostnaté zátarasy přišlo o život 129 občanů a tragické je i číslo 648 pohraničníků, kteří většinou zahynuli po výbuchu min, anebo sebevraždou.
Víte, jaký je rozdíl mezi esesákem se zabijáckým psem a samopalem u ostnatých drátů a PéEsákem se zabijáckým psem a samopalem u ostnatých drátů? Žádný!
Je jasné, že naše starce, Jakeše, Štrougala a Vajnara nikdo nebude chtít  zavřít. Důležitá je úplně jiná věc. Soud, pokud proběhne, bude se muset zabývat důkladným popisem a dokazováním. Právě o to  jde - O průkazné, veřejně závazné pojmenování a odsouzení zločinů proti lidskosti.

3/ Pokaždé, když se objeví zpráva, že nějaký nacistický zločinec byl vypátrán a souzen, vnímám zadostiučinění. Ne kvůli mému osobnímu pocitu. ale kvůli tomu, že jde o výraz spravedlnosti. Žel, ne všechno zlo se odhalí a odsoudí, ale výkon spravedlnosti je velmi potřebný pro zdravé vědomí společnosti.

4/ O mladých lidech, kteří údajně nevědí, kdo byl Jakeš. Právě kvůli tomu, že mladí lidé nevědí, je potřebné ta tragická fakta znovu důkladně probrat  Musí zaznít jasně artikulovaný soud, jinak se bude dál protahovat pachuť beztrestnosti zla a jeho relativizace. Když prakticky nikdo odsouzen nebyl, tak se asi nic moc zlého nestalo, nebo co??? 
Vždyť je to tak jednoduchá věc - moje generace, která se narodila po válce, by sotva věděla o nacistech, neznala by jejich jména a zločiny, nebýt neustálého připomínání, nebýt Norimberského procesu, zpráva o němž se pak stokrát dokola připomínala. A je velmi správné, že se připomínala. Vždyť například, nebýt důkladné dokumentace o koncentrácích, dnes by je už kdekdo zpochybňoval. 
5/ Ještě bych připomněl, že v socialistickém Československu, v době, kdy dnes stíhaní "hodní dědoušci" byli u moci, umíral ve vězení Václav Havel na úmyslně neléčené plicní onemocnění. Nebýt důrazných protestů ze světa, režim by ho patrně nechal potichu zajít v temnici, ne jako člověka, ale jako "cosi" bezcenného. Žel, nebyl by to ani první ani poslední případ.
A v témže "normalizačním" státě byl utýrán nelidským výslechem filozof Jan Patočka, když vyšetřovatelé záměrně ignorovali jeho zdravotní stav o němž nemohli nevědět. Naopak se právě jeho vážné zdravotní potíže snažili zneužít k jeho zlomení. Nedávno se dokonce objevila zpráva, že přímo k Patočkovu smrtelnému loži v nemocnici pronikli dva estébáci a snažili ze zneužit jeho fatální stav k tomu, aby ho "zmáčkli" a ještě z něj něco takzvaně "vytěžili". To jsou nepromlčitelné zločiny proti lidskosti.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/jakes-strougal-neela-winkelmannova/r~19c0de7811f411ea9b40ac1f6b220ee8/...

Když zamlžíme minulé zločiny a nebudeme je soudit - aspoň některé z nich a žel až takto pozdě - vymstí se nám to. Nesmíme dopustit, aby se zlo stále vracelo a smálo se nám do očí.
...
To, co v naší zemi potřebujeme jako sůl, je obnova důvěry v právo. Důvěra v právo a spravedlnost patří k pilířům naděje na dobrý vývoj věcí příštích.

...

...

 

Autor: Marek Trizuljak | středa 27.11.2019 10:50 | karma článku: 27,50 | přečteno: 665x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Ranní okno

17.6.2024 v 23:53 | Karma: 9,78

Marek Trizuljak

Nebe je malíř

15.6.2024 v 13:28 | Karma: 15,30

Marek Trizuljak

Je to na houby...

14.6.2024 v 10:04 | Karma: 18,55

Marek Trizuljak

Na bouřlivé nížině

11.6.2024 v 7:13 | Karma: 14,33