Kuchař amatér, to je učiněná tragedie

Úkolem dobrovolného kuchaře v létě - zvláště pak na dovolené - je zachránit rodinu před hladověním. Činí tak se vší myslitelnou vlídností a péčí, vždyť člověk s láskou vařící je z definice amatér.

.....

1/ Klohnící snaživec je vždy zdrojem dramatických situací. Celá rodina se semkne proti pachateli!
"MY jsme chtěli něco jiného, jak tě mohlo napadnout uvařit právě tohle?"  ... "To se vaří úplně jinak, takhle bychom to MY rozhodně nedělali!".
Nešťastník pokorně sklopí uši a jde pro větší talíř ve vidině, že co si navařil, to si taky sní. Sotva se otočí na patě, chybně zvolené a nesprávně vařené jídlo zmizí. Delikvent byl potrestán, nic mu nenechali.

2/ Dědo, uděláš mi toustíka?  
"Jasně, že udělám ... Tak, tady máš toustíka a dávám ti navrch kečup"...
"Ne! Já chci bez kečupu!"
"Dobře, stejně jsem ho zatím dal jen na půlku, tak ji ulomím a dám ti tu druhou, na níž kečup není"
"NE!!! Já chci tu s kečupem!!

3/ Uvaříš nám to tvé skvělé rizoto s karí a zeleninou?
"Tak, bando, vařím pro vás co jste si objednali a vy to necháte. Nikdo si nevzal!" ... "Ale dědo, vždyť to máš v pohodě, aspoň si zítra nebudeš muset vařit oběd!"

 

4/ Zcela samostatnou kategorií je krájení a mazání chleba. 
Krajíc se vždy namaže nožem, jímž byl ukrojen. Zapatlaný nůž se pak položí na prkýnko (či kdekoliv jinde). Další krájející si vezme jiný, čistý nůž a vzápětí jím maže. Kolik členů domácnosti, tolik chutí, pročež je z toho výstava nožů umatlaných od paštiky, másla, nutely, budapešťské pomazánky nebo marmelády. 
Pak nastane pravá chvíle k projevení kreativity. Vynalézavý jedinec hrábne nožem od másla do paštiky, což je ještě docela nevinný trik. Vrcholem bravury je hrábnout do nutely nožem upatlaným od kyselých ryb v remuládě.
Je to nová velká příležitost k obohacení technického pokroku lidstva. Na čepeli krájecích nožů pravidelně ulpívá záhadná, ničím neodstranitelná hmota. Drží tisíckrát pevněji, než silikonový kaučuk. Skvěle by se hodila k utěsnění orbitálních kosmických stanic!
 

5/ Mořské potvory pro jistotu nelovíme. Protože guláš z hvězdic a ježovek opravdu není žádná lahůdka
 

 

...

....

 

 

Autor: Marek Trizuljak | neděle 25.8.2019 11:33 | karma článku: 22,09 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Ranní okno

17.6.2024 v 23:53 | Karma: 11,09

Marek Trizuljak

Nebe je malíř

15.6.2024 v 13:28 | Karma: 15,82