Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kardinál František Tomášek - dvě srpnová výročí

4. srpna 1989 (před 30 lety) kardinál Tomášek zaslal vládě a Ústřednímu výboru KSČ otevřený dopis, v němž podpořil petici Několik vět. 

...
František Tomášek (1899 - 1992) je svými životními osudy jednou z ikonických postav generace, která naplno schytala dva zločinné totalitní režimy 20. století. V roce 1951 byl Tomášek zatčen, pak držen v internačním táboře v Želivi a nucen k otrocké práci v kamenolomu.
Uvádí se, že komunistický režim jej pro mírnou povahu považoval za poddajného a snadno manipulovatelného. V roce 1965 byl jmenován administrátorem pražského arcibiskupství a v roce 1968 vydal prohlášení, jímž naléhavě připomněl pronásledování církve a vyslovil naději, že to už jedou provždy skončilo. Po nástupu abnormalizace režim přitvrdil a v roce 1974 zahynul litoměřický biskup, kardinál Trochta (za války byl v nacistickém koncentráku a poté byl dlouholetým vězněm komunistického režimu). Štěpán Trochta zemřel za dramatických okolností, poté co byl vystaven několikahodinovému hrubiánskému chování ožralého církevního tajemníka. Oficiální příčinou úmrtí byla cévní mozková příhoda. Inu soudruh tajemník se "opilecko-stranicky zasloužil", i když se patrně nedopustil fyzického násilí a přímý úmysl zapříčinit Trochtovu smrt mu asi přičítat nelze.
(Pohřeb vysluhoval František Tomášek a přijel také Karol Wojtyla, tehdy krakovský arcibiskup, který i přes zákaz promluvil. Což se našim "komunardům" hrubě nelíbilo).

....

Zdá se, že ve srovnání s takovými osobnostmi jako Josef Beran a Štěpán Trochta byl František Tomášek po určitou dobu v postojích vůči komunistickému režimu snad až příliš mírný a opatrný. Ale zejména v 80. letech začal vystupovat stále neohroženěji (určitě také pod vlivem papeže Jana Pavla II.) a vyrostl v pevnou oporu obyvatel naší země v dané době. "Pražský arcibiskup, kardinál František Tomášek, se již za svého života stal legendou, především pro své postoje a vytrvalé vystupování na obranu důstojnosti člověka a svobody země. Byl jedním z význačných představitelů protikomunistického odboje a mravní autoritou přesahující katolické společenství. Osobně pocítil teror nacistů i diktaturu komunistů." (cit. dle zdroje)
Spis StB o sledování "objektu" kardinála Tomáška (estébáci neznali kategorii lidí, pro ně to nebyly lidské bytosti, byly  to objekty!)  viz např. na fotografii zde.

...

Známý je také dopis kardinála Tomáška Lubomíru Štrougalovi z dubna 1988 (viz. dopis 23-4-1988) Pan kardinál jím reagoval na nenávistnou zastrašující kampaň komunistického režimu proti známé petici Augustina Navrátila "Podněty k řešení situace věřících občanů" (Zmíněná petice s počtem podpisů přes půl milionu se stala nejvýraznějším projevem odporu občanů proti komunistickému režimu před rokem 1989). V Tomáškově dopisu byla přesně pojmenována represivní politika komunistické moci proti věřícím a doložena řadou konkrétních příkladů šikany, diskriminace a porušování lidských práv. Dopis Štrougalovi také obsahoval požadavek zásadní změny postoje státu k církvi a věřícím.

 

.......................................................................................................................................

Druhým výročím vztahujícím se k osobě kardinála Františka Tomáška je připomínka jeho úmrtí 4. srpna 1992. Čest jeho památce. Podobně jako památce všech, kdo se postavili totalitnímu režimu a přispěli k jeho pádu.
Rád bych u té příležitosti vzpomněl třeba Josefa Zvěřinu (1913 - 1990), blízkého Tomáškova spolupracovníka. (Josef Zvěřina, za války nacisty internovaný, za komunistů nejdříve nasazený do PTP a pak téměř 14 let vězněný, posléze perzekvovaný, bez stáního souhlasu k výkonu duchovní služby a sledovaný Státní bezpečností, patřil k těm, kdo uměli pana kardinála důrazně povzbudit k odvaze a rozhodnosti.)
Dalším známým spolupracovníkem kardinála Tomáška byl např. Oto Mádr (1917 - 2011) se značně podobnými, typickými osudy jak za nacizmu, tak za komunizmu: dlouholeté věznění, atd. viz např zde.
Legendární jsou historky o důležitých domluvách v rezidenci kardinála Tomáška, při nichž bylo puštěno nahlas rádio, aby se estébácké odposlechy pokud možno co nejvíce znesnadnily. 
...
Statečných lidí není nikdy dost, jsou v každé době velmi vzácní. Také dnes naší zemi chybí podobné osobnosti jako kardinál Tomášek. Zejména ve chvílích, kdy komunisté naprosto beze studu znovu vystrkují růžky a jejich drzost nezná mezí. Ale všeho jenom do času.

...

...

...

...

 

Autor: Marek Trizuljak | úterý 6.8.2019 22:26 | karma článku: 25,52 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Významná škubní síla a hrozba zániku demokracie

''Soudruzi energoprodukčnědistribučníci'' si nádherně snadno zvykli na tučná sousta z roku 2022. Podle symptomů v jejich chování bych řekl, že se u nich vyvinula patologická závislost:

16.1.2024 v 15:19 | Karma: 41,46 | Přečteno: 4367x | Společnost

Marek Trizuljak

Zima jen vinu má na černobílém vidění světa

Černobílá fotografie je šancí k soustředěnějšímu vnímání reality v jejích kontrastech a strukturách. Může být působivá i v emocích, ve škále stříbřitých tónů, v obrazové poezii. V nostalgii dávného, co už pominulo.

15.1.2024 v 11:26 | Karma: 17,85 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Velmi vážně, z obecně lidských důvodů se zastávám pana Jurečky

Pokud se v nějaké instituci sejde před vánočními svátky vedení se zaměstnanci, je to věc pozitivní a naprosto normální. Tragédie, která se stala, nesmí být dodatečně zneužívána k terorizování lidí, kteří na ní nemají vinu.

12.1.2024 v 19:00 | Karma: 42,54 | Přečteno: 6845x | Společnost

Marek Trizuljak

Vnitřní muka televizního redaktora

Než utrpení mladého Werthera, tisíckrát horší jsou vnitřní muka mladého televizního redaktora (ovšemže i starého, ostříleného). A stejně tak všech moudrých, sympatických televizních redaktorek, abych zůstal vyvážený.

11.1.2024 v 15:33 | Karma: 24,59 | Přečteno: 637x | Kultura

Marek Trizuljak

Na Hané máme take svó Prvni Eveňjů

Vyprávění bude o naší slavné První Avenue... (Pocta občanům, kteří jsou jí osudově spojeni jako tepnou života. Zejména význam červené barvy se přitom nesmí podcenit.)

7.1.2024 v 15:41 | Karma: 21,03 | Přečteno: 405x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1009
  • Celková karma 24,62
  • Průměrná čtenost 1184x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy