Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čína nás potřebuje víc, než my Čínu

Jednou z významných hodnot, které celému světu připomíná atak čínského viru, je vyváženost a solidárnost v mezinárodních vztazích. Musí skončit doba autistických, jednosměrných predátorů. (Deník z karantény, den 39.)

...
 

... 

Svět, k němuž patří i naše krajina, je definovaný osobitou, vlastní mírou kulturní, společenské, politické, právní (a též ekonomické) vyspělosti. Zdá se ale, že Čína nás "potřebuje" jen jako podnožku svých zájmů a jako odbytiště. A tudíž zdroj peněz - jakési zlatokopecké území pro sebe.

...

1/ V nouzi poznáš přítele. Jak a k čemu nás Čína potřebuje? 
Jak si doopravdy Čína představuje obchodování - například s naší zemí - se demaskovalo. právě na těch předražených dodávkách nekvalitního zdravotnického materiálu, jež byly nevkusně onálepkovány řečičkami o přátelství. Jenže TAKHLE PŘÁTELSTVÍ NEVYPADÁ. a nazvat přátelstvím vypočítavý kšeft, zneužívající momentální slabost obchodního partnera je zcela mimo lidské kategorie. 

2/ Z Číny vyšel zákeřný virus a vrací se jí jako bumerang v oslabení ekonomik vyspělých zemí, Pokud by se dál propadaly, odrazí se to těžce na čínském exportu, se všemi negativními dopady na čínské hospodářství. V tomto smyslu nás Čína velice potřebuje a měli bychom si toho být plně vědomi. Nenechat se jen vléct událostmi. My totiž můžeme potřebou či nepotřebou té (opravdu i v nejhorším slova smyslu jakékoliv) masové čínské produkce říci jasné slovo. Budeme spolu obchodovat jen za předpokladu VZÁJEMNÉ výhodnosti.
Naléhavě to ukazuje na potřebu rovnocenných vztahů a solidárnosti. Což se neobejde bez cti, otevřenosti a průhlednosti. Vždyť právě tyto tři nezbytné ctnosti, bez nichž vztahy nefungují, chyběly na čínské straně v počátcích epidemie, když se nebezpečí namísto otevřenosti nečestně tajilo a kdy ještě byla šance zastavit epidemii a zabránit jejímu dramatickému rozšíření do celého světa.
3/ Čína bude mezi prvními, kdo bude potřebovat stůj co stůj uvolnění restrikcí brzdících ekonomiku v odbytištích čínského zboží. 
Tím více je nyní potřebná velká opatrnost v zemích, kde ještě nemáme atak čínského viru úplně za sebou. Natož za situace, kdy si epidemiologové zdaleka nejsou jistí v odhadech, jak se bude onemocnění dál šířit a zda nepřijdou další ničivé vlny jak tomu bylo před sto lety u španělské chřipky (mimochodem též čínského původu). 
Nemůžeme spěchat s příliš lehkomyslným uvolněním, zvláště pokud by zde existoval byť jen stín lobbyistického tlaku (trochu ve stylu, tak už tam, hoši, u vás popusťte otěže, ať se kolečka obchodu točej, ať vám to tam pořád můžem valit ve velkém)
4/ Ve věci restartu ekonomiky máme několik důležitých šancí, které nesmíme propást. První a naprosto zásadní se ukázala v kreativitě občanů naší země, jednotlivců a komunit, malých firem, výzkumných pracovišť atd. Životně potřebujeme opřít se o tento náš domácí potenciál a zaměřit se na jeho podporu. Vždyť to je právě to, co posiluje naše sebevědomí.
A také můžeme oslabenou ekonomiku (a nedostatek peněz z toho vyplývající) využít k dočasnému omezení dovozu z Číny. Jednoduše proto, aby ta země sama dostatečně pocítila svoji zodpovědnost za to, co ve světě způsobila. (V psychologii se zmiňuje příklad, že když některé autistické dítě ubližuje jiným, je třeba je štípnout, aby si uvědomilo, že svým chováním způsobuje bolest)

To, co se stalo a co se děje, nám připomíná, že jsme jako celý svět nesmírně propojení. Jsme jednou rodinou, s nadsázkou řečeno jedním zvláštním a výjimečným organizmem. Bolest jednoho velmi rychle zasáhne všechny. Sobectví a nezodpovědnost jednoho může přivést všechny na pokraj zničení.
A naopak čest, vzájemná rovnocennost, vyvažování potřeb a zájmů, solidárnost a transparentnost ve vztazích nejsou nějakým idealistickým luxusem. Stávají se naprosto pragmatickou nezbytností k přežití.

...

...

Protože jsem svůj článek rozepsal 24. dubna, k svátku svatého Jiří, prosil jsem a prosím o jeho ochranu pro náš svět.
Legenda praví, že svatý Jiří porazil draka. "Drak", před nímž je třeba se bránit, má mnoho podob: Jak osobní sobectví a pohodlnost, tak i drak epidemie, ale zejména drak tvrdé egoistické rozpínavosti, před níž se musíme velice vystříhat. 

...

V závěru popřu nadsázku, kterou jsem použil v názvu blogu. Nemá smysl se přetahovat a špičkovat, kdo koho potřebuje víc. Potřebujeme se navzájem. 

"Z této situace budeme moci vyjít jedině společně, lidstvo jako celek" (tweet papeže Františka z 20.3.2020)

...

...

...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | sobota 25.4.2020 9:04 | karma článku: 27,27 | přečteno: 797x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Velmi vážně, z obecně lidských důvodů se zastávám pana Jurečky

Pokud se v nějaké instituci sejde před vánočními svátky vedení se zaměstnanci, je to věc pozitivní a naprosto normální. Tragédie, která se stala, nesmí být dodatečně zneužívána k terorizování lidí, kteří na ní nemají vinu.

12.1.2024 v 19:00 | Karma: 42,54 | Přečteno: 6846x | Společnost

Marek Trizuljak

Vnitřní muka televizního redaktora

Než utrpení mladého Werthera, tisíckrát horší jsou vnitřní muka mladého televizního redaktora (ovšemže i starého, ostříleného). A stejně tak všech moudrých, sympatických televizních redaktorek, abych zůstal vyvážený.

11.1.2024 v 15:33 | Karma: 24,59 | Přečteno: 638x | Kultura

Marek Trizuljak

Na Hané máme take svó Prvni Eveňjů

Vyprávění bude o naší slavné První Avenue... (Pocta občanům, kteří jsou jí osudově spojeni jako tepnou života. Zejména význam červené barvy se přitom nesmí podcenit.)

7.1.2024 v 15:41 | Karma: 21,03 | Přečteno: 406x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

''Člověče, rozpomeň se, kým jsi... Ať promluví tvé srdce...''

''Člověče, probuď se, rozpomeň se kým jsi, vrať se ke své lidskosti. Ať promluví tvé srdce, staň se znovu člověkem. K tomu ses narodil, to je důvod tvé existence." (Josph Levi, emeritní vrchní rabín Florencie, v prosinci 2023)

5.1.2024 v 18:33 | Karma: 18,53 | Přečteno: 206x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

No sláva, tradiční hodnoty zůstávají zachované

Na Nový rok vše při starém. Vždyť je to pěkné, žádoucí a chvályhodné, že se tradiční hodnoty tak ctí a zachovávají. Některé se dokonce dál rozrůstají a posilují. Ideální stav.

3.1.2024 v 11:40 | Karma: 16,81 | Přečteno: 378x | Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 1012
  • Celková karma 23,36
  • Průměrná čtenost 1181x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy