Nechceme se pást- vyjde aspoň tenhle pokus o diskusi?

Reforma veřejných financí je stále aktuálnější téma a  chce nás donutit  k povinnému spoření, i když je známé, že  tohle spoření nepřinese  lidem nic navíc .  Dva mladí a mediálně známí  ekonomové touží odstartovat diskusi  pomocí facebooku.  Může to vyjít?

     Mám rád Facebook.  Je to velmi demokratický  a velmi levný způsob, jak komunikovat bez novin, televize a médií obecně. Mnozí stále chápou Facebook jako nástroj pro  dorostenecké plkání- a ono to vyhnalo z Tunisu prezidenta, svrhlo v Egyptě snad  posledního  faraona, ať  už je to dobře nebo špatně. Dokáže  Facebook taky  pohnout  tou naprostou netečností  české společnosti k vlastnímu penzijnímu osudu ?  Koho zajímá obsah videoklipu Markéty Šichtařové a  Vladimíra Pikory,  nechť klikne zde .  Zpráva o něm, bez  zásadnějšího pokusu o jeho výklad, proběhla snad veškerými novinami u nás.  Haló noviny  v rozhovoru  s poslancem Opálkou spotu vytýkají, že nevznikl před volbami .  Hyde park na téma spotu měl být vysílán na  ČT24, byl však  s z důvodu aktuálního zpravodajství  z Egypta zrušen a předpokládám, že teď už se  tahle plánovaná  diskuse jen tak do vysílání nevrátí.  

      Je zvláštní, jak jsou lidé ke svému osudu neteční.  Kdykoliv  někomu spočítám,  kolik si za čtyřicet let trpělivého odkládání obvyklých patnácti stovek / i když zanedbáme veškeré inflace, měnové reformy atd. byť  to prakticky nejde/ ,  skutečně ušetří, pokud by žil v penzi i jen  těch panem Špidlou uvažovaných dvacet let , nevěří mi a tvrdí, že to by jistě ti politici řekli nahlas.  Takže : pokud fondy nic nevynáší  a ony opravdu nic nevynáší, tak si  po čtyřiceti letech  spoření  patnácti stovek měsíčně  budete moci vybrat v následujících dvaceti letech  měsíčně tři tisíce. Pokud nevěřiíte, napište si to na papír a přepočtěte sami.  Skutečnost bude ovšem ještě jiná – neuspoříte  reálně vůbec  nic, ale celý život se budete poctivě trápit a namísto vlastním dětem  to dáte, však víte komu.  

    Pokud jste s tímhle stavem spokojeni , pak to, co se chystá, je vaše reforma. Pokud jste čekali něco jiného , pusťme se už konečně do pořádné diskuse. Je to náš osud a naše peníze. Nemyslím, že bychom zrovna tohle mohli nechat na politicích.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Tříska | úterý 15.2.2011 12:27 | karma článku: 22,15 | přečteno: 1958x