Zastřelte mě, pane Šojgu

Dnešní Lidové noviny informovaly, že ruský ministr pro výjimečné situace Sergej Šojgu přišel s nápadem uzákonit jediný pravý výklad ruských dějin. Jedná se konkrétně o období tzv. Velké vlastenecké války, která není ničím jiným než účelově vyjmutým výsekem války druhé světové. Kdo se takovémuto jedinému pravému výkladu dějin bude protivit má být podle pana Šojgu potrestán.

Setkani sovetskych a nemeckych vojaku v prubehu invaze do Polska. Velkou vlasteneckou válku oficiální ruská místa datují do let 1941 až 1945. Tedy od počátku operace Barbarossa (tj. napadení SSSR nacionálně socialistickým Německem) do 9. května (tj. den po německé kapitulaci). Nejsem si vědom toho, že by ruská oficiální historie připomínala, že na počátku 2. světové války bylo sovětské Rusko spojencem nacistického Německa. Bylo to právě Rusko, které si s Německem paktem Ribbentrop-Molotov rozparcelovalo (již počtvrté) středovýchodní Evropu. Bylo to právě Rusko, které spolu s Německem zaútočilo v roce 1939 na Polsko. A konečně to bylo právě Rusko, které v roce 1940 násilně vtrhlo do pobaltských států a započalo jejich okupaci.

Do období velké vlastenecké války Ruská oficiální historiografie s totalitní samozřejmostí klade „osvobození“ Pobaltí, tedy Estonska, Lotyšska a Litvy. Fakticky však nelze mluvit o osvobození, ale o reokupaci. Sovětské Rusko prostě dobylo zpět území, které získalo agresí a které násilně okupovalo. Pravda je taková, že obyvatelé Pobaltí prožívali 2. světovou válku jako skákání z bláta do louže. Jako oscilaci mezi dvěma zly, mezi dvěma zrůdnými režimy, buď byli satelitem nacistického Německa, nebo trpěli pod knutou sovětského Ruska. Obyvatelé Pobaltí nebyli osvobozeni Rudou armádou. Rudá armáda byla jen nástrojem jejich zotročení. Zkrátka žádné osvobození Pobaltí Rudou armádou se nekonalo. Pan Šojgu si můžete si říkat, co chcete, ale pravdu zákonem uzákonit nelze a stejně tak nelze zákonem změnit historii.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Trávníček | čtvrtek 26.2.2009 12:17 | karma článku: 23,81 | přečteno: 1429x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09