TOP09: Nová strana plná starých lidovců

Pokládal jsem za samozřejmé, že voliči TOP09 si jsou vědomi a znají minulost předních představitelů TOP09, a to alespoň těch nejvýraznějších. Mýlil jsem se, byl jsem příliš naivní.  Včera jsem totiž náhodou narazil a měl tu příležitost si s voliči TOP09 pokecat o politice.

Z TOP09 znali jen pana Kalouska a Schwarzenberga. O tom, že se v ní vyskytuje celá řada někdejších lidovců, neměli ani tušení. Taky jsem všechny neznal, ale právě debata podnítila můj zájem. Zašel jsem si proto na web TOP09 a vygooglil si její jednotlivé představitele. A výsledky? Strana je skrz na skrz prolezlá bývalými lidovci. No, posuďte sami.

Bývalí lidovci ve vrcholných pozicích TOP09
Grémium (předseda a místopředsedové):
počet členů: 6
počet (ex)lidovců: 5 (Kalousek, Drábek, Lukša, Müllerová, Ženíšek)
podíl lidovců: 83%

Krajští lídři do letošních sněmovních voleb:
celkový počet: 14 (včetně nominantů koaličního partnera TOP09, Starostové a nezávislí)
počet (ex)lidovců: 8 (Kalousek, Parkanová, Lobkowicz, Malý, Drábek, Severa, Lukša, Chalánková)
podíl (ex)lidovců: 57%

Předsedové krajských organizací:
celkový počet 14
počet (ex)lidovců: 11 (předchozí stranické angažmá předsedy Libereckého kraje, Roberta Korselta se mi nepodařilo zjistit)
podíl (ex)lidovců: 85%

Ve všech důležitých úrovních TOP09 dominují lidovci. Nechci tady omílat snad všem známý vzorec chování lidovců (vychází z tzv. koryto indexu), ani si z nich utahovat hesly jako: „Kam vítr, tam lidovci!“ Něco takového považuji za nošení dříví do lesa, za 20 let demokracie jsme totiž měli dost příležitostí všichni sami zjistit, co jsou lidovci zač.

V tomto blogu bych chtěl upozornit na známá a snadno ověřitelná fakta. Nechci a nebudu nikoho přesvědčovat, aby někoho volil, či nevolil. Byl bych ale moc rád, kdyby si voliči TOP09 byli zde uvedených skutečností vědomi.

Autor: Matěj Trávníček | středa 24.2.2010 14:17 | karma článku: 21,72 | přečteno: 1439x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09